Ekonomi Yılın ilk faiz karar! Gözler Merkez Bankası'nda, işte beklentiler

Yılın ilk faiz karar! Gözler Merkez Bankası'nda, işte beklentiler

Paylaş
Yılın ilk faiz karar! Gözler Merkez Bankası'nda, işte beklentiler

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, yılın ilk faiz kararını bugün saat 14:00'te açıklayacak. Ekonomistler, politika faizinin 250 baz puan artırılarak yüzde 45'e çıkarılacağını tahmin ediyor.

Para Politikası Kurulu, Hafize Gaye Erkan'ın başkanlığında bugün toplanacak. Saat 14.00'te faiz kararı belli olacak. Banka son toplantısında 250 baz puanlık faiz artırımına gitti.

Haberin Devamı

EKONOMİSTLER FAİZ ARTIŞI BEKLİYOR

Politika faizi yüzde 42,5 seviyesine yükseldi. Ekonomistler, faizlerin bu toplantıda da 250 baz puan artırılmasını bekliyor.

Karar metninde ise sıkılaşma sürecine dair mesajlar aranacak. Sıkılaşma sürecinin ne zaman tamamlanacağına dair yönlendirme önemli olacak.

FAİZ KARARI PİYASALARI NASIL ETKİLER?

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ekonomist Hikmet Baydar şu ifadeleri kullandı: "TCMB daha önceki açıklamalarında faiz artırım sürecinin sonuna gelindiğini ifade etmişti.

Bu nedenle 250 baz puanlık son bir faiz artırımı yapılabilir. Piyasa beklentisi de bu şekildedir. Ancak ocak ayında enflasyonun baz etkisiyle 3 puan kadar düşme ihtimalinin olması TCMB’nin elini güçlendirmektedir.

Haberin Devamı

Eğer son artırım hakkını gelecekte kullanmayı düşünürse şimdilik pas geçme ihtimali de var. 250 baz puan faiz artırımı borsa için sürpriz sayılmayacağı için fazla bir olumsuz etki yaratmaz.

Ancak yerel seçime yaklaşıldıkça borsaya gelebilecek satışlara karşı da dikkatli olmak lazım. Pas geçmesi biraz daha sürpriz olarak algılanabilir. O zaman yukarı yönde bir tepki verme potansiyeli artar."