Ekonomi Yıllık enflasyon yüzde 47.83

Yıllık enflasyon yüzde 47.83

Paylaş
Yıllık enflasyon yüzde 47.83

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayı tüketici ve üretici enflasyon verisini açıkladı. Buna göre; Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) temmuzda aylık bazda yüzde 9.49 artış gösterdi.

Aylık enflasyon Ocak 2022’den bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Yıllık enflasyon ise yüzde 47.83 olarak gerçekleşti. Temmuz verisiyle beraber yıllık enflasyonda 8 aydır süren düşüş serisi bozuldu ve yeniden yükseliş kaydedildi. Haziranda yıllık enflasyon yüzde 38.21, aylık enflasyon ise yüzde 3.92 olarak açıklanmıştı.

Haberin Devamı

EN AZ KONUTTA

Temmuzda bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 19.31 ile konut oldu. Buna karşılık, yıllık artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 82.62 ile lokanta ve oteller oldu. Öte yandan üretici fiyatları (ÜFE) temmuzda yıllık yüzde 44.5, aylık olarak ise yüzde 8.23 yükseldi. Haziranda yıllık üretici enflasyonu yüzde 40.42 olarak açıklanmıştı. Bu yükselişe rağmen 3 yılın ardından ilk kez yıllık üretici enflasyonu tüketici enflasyonunun altında kaldı.

ZAM ŞAMPİYONU AKARYAKIT

Temmuzda akaryakıt fiyatları bir önceki aya göre yüzde 29.04 artarak zam şampiyonu oldu. Bunu yüzde 20.11’lik artışla sebze fiyatları izledi. Üçüncü sırada yüzde 18.71 ile oteller ve pansiyonlar yer aldı. En büyük düşüş yüzde 2.18’le kakaoda gerçekleşirken, tereyağında da yüzde 1.27 gerileme görüldü.

Haberin Devamı

2024 ORTASINDA DÜŞMEYE BAŞLAYACAK

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, verilere ilişkin değerlendirmesinde, “Mali tedbirler, döviz kuru gelişmeleri ve ücret artışlarının etkisiyle enflasyon temmuzda yıllık yüzde 47.8 ile piyasa beklentileriyle uyumlu gerçekleşti. Dezenflasyon ile fiyat istikrarının hedeflendiği bir geçiş sürecindeyiz. Para politikası duruşunun olumlu etkisiyle 2024 yılı ortasından itibaren yıllık enflasyon düşmeye başlayacak. Dezenflasyon sürecini mali disiplinle destekleyeceğiz. Politikalarımızın temel amacı orta vadede enflasyonu kalıcı olarak tek hanelere indirmektir” diye konuştu.