Ekonomi Yola çıktık durduramazlar

Yola çıktık durduramazlar

Paylaş
Yola çıktık durduramazlar

İstanbul Sultanbeyli’deki programlarına yerli elektrikli oto Togg ile giden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Togg’un hikayesini, deprem bölgesinde yürütülen faaliyetleri, ülkedeki teknolojik gelişimi ve bilişim alanındaki son gelişmeleri POSTA’ya anlattı.

Türkiye’nin yerli ve milli otomobili Togg’un T10X akıllı cihazlarının sahiplerine teslim edilmek üzere sevkiyatına başlandı. Akıllı cihazlar, dün bakanlıklara da teslim edildi. Togg’u ilk kullanan bakan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank oldu. Varank, İstanbul Sultanbeyli Dijital Dönüşüm ve Yetkinlik Geliştirme Merkezi’nin hizmete açılışına Togg ile gitti.

Haberin Devamı

61 YILLIK HAYALDİ

Bakan Varank, Togg’un bir otomobilden fazlası olduğunu belirterek, “Ses yok, çevreye zarar vermiyor, gayet konforlu, ama aynı zamanda güçlü ve teknolojik. Türkiye’nin 61 yıllık hayaliydi. Türkiye, kabiliyetleriyle aslında bundan çok daha önce bir yerli otomobile kavuşması gerekiyordu. Gerek politik sebepler gerek şartlardan dolayı gerek bu işlere takoz olanların bulunmasından dolayı bunu başaramamıştık” diye konuştu.

5 BİN ŞARJ İSTASYONU

Türkiye genelinde hizmet veren halka açık hızlı şarj istasyonu (DC) sayısının 500’ü, AC şarj ünitesi sayısının ise 2 bini aştığını ifade eden Varank, “81 ile yaygınlaşan şarj istasyonları, şehir merkezlerinin yanında araç trafiğinin yoğunlaştığı kara yollarında da hazır hale getirildi. 2023 sonuna kadar 2 binden fazlası yüksek hızlı olmak üzere, 5 binden fazla şarj istasyonunun faaliyete geçmesini öngörüyoruz” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı


 

30 BİN KOBİ YARARLANACAK

KOSGEB’in deprem bölgesinde hasar gören işletmelerin faaliyetlerine hızla dönmesi amacıyla Acil Destek Kredisi Programı başlattığını hatırlatan Varank, “Program, deprem bölgesindeki 11 ilde bulunan ve depremden etkilenen yaklaşık 30 bin KOBİ’yi kapsıyor. Bu durumdaki işletmelere ölçeklerine bakılarak 1 buçuk milyon liraya kadar hızlı finansman imkanı sağlanacak. Kredi programı ile 11 milyar liralık kredi hacmi ortaya çıkacak. Oluşacak 3 milyar liralık finansman maliyetinin tamamını KOSGEB karşılayacak. Yani işletmeler sıfır faizli olarak programdan yararlanacak” dedi.

ZARAR GÖREN TESİSLERİ AYAĞA KALDIRIYORUZ

Deprem bölgesinde bulunan 34 Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB) 7’sinde kısmi altyapı hasarları olduğunu söyleyen Bakan Varank, “Ağır ve orta hasarlı 5 bin 600 tesis var. Tüm bölge bağlamında 33 bin tesiste üretim başladı. Depremin sanayi üzerindeki maliyeti 170 milyar lira. Zarar gören her bir fabrikayı, her bir işletmeyi, her bir dükkanı tekrar ayağa kaldıracağız. Afet bölgesinde uygun bulunan alanları deprem kriterlerini de gözeterek ‘sanayi alanı’ olarak ilan edeceğiz. Bu alanlarda ivedilikle yeni sanayi işyerlerini inşa edeceğiz” dedi.

Haberin Devamı


 

65 İLÇE CAZİBE MERKEZİ OLDU

Türkiye’yi derinden sarsan deprem felaketinden etkilenen 9 ildeki 65 ilçenin Cazibe Merkezleri Programı’na dahil edildiğini söyleyen Varank, “9 ilin 65 ilçesindeki yatırımlar, 6’ncı bölge teşviklerinden yararlanacak. Bu ilçelerde yatırım ortamı iyileştirilecek, istihdamın artması sağlanacak. Hasar gören binalar, teşvik belgesine bağlanacak, hasarlı makine ve teçhizatın tamiri veya yenilenmesi desteklenecek. Finansman maliyeti desteği, yatırım tutarının yüzde 10’unu geçememek üzere 30 milyon liraya kadar olarak uygulanacak. Kapsamdaki yatırımlar; KDV istisnası, Gümrük Vergisi Muafiyeti, Vergi İndirimi, sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği, Yatırım Yeri Tahsisi, Sigorta Primi İşçi Hissesi Desteği gibi teşvikleri kullanabilecek” şeklinde konuştu.


 

HEPİMİZ KAZANACAĞIZ

Pil endüstrisinde de depolama teknolojilerinde de Türkiye’yi önemli bir oyuncu haline getireceklerini söyleyen Varank, “Türkiye’de lityum iyon pil yatırımını destekliyoruz. ASPİLSAN Enerji’nin 1.5 milyar lira yatırımla kurduğu, Avrupa’nın ilk ve tek silindirik lityum iyon pil üretim tesisi gibi tesisler çok kıymetli. Üretimine başlanan pillerin tüm fikri ve sınai mülkiyet hakları ASPİLSAN’a yani Türkiye’ye ait. Togg ile yola çıktık, bizi durduramazlar. Milli Teknoloji Hamlesi doğrultusunda bildiğimiz yoldan yürüyoruz. Bu yürüyüşle Türkiye kazanacak. Hepimiz kazanacağız” dedi.

Haberin Devamı