Ekonomi Yüksek ücret vergisi 2 bin lira azalacak

Yüksek ücret vergisi 2 bin lira azalacak

Paylaş
Yüksek ücret vergisi 2 bin lira azalacak

Anayasa Mahkemesi, yıllık ücretin 50 bin liranın üzerinde kalan kısmından yüzde 35 Gelir Vergisi alınmasına ilişkin yasa maddesini iptal etmişti

İptal edilen yasalar

Haberin Devamı

Meclis, dün başlayan yaz tatilinden hemen önce, Anayasa Mahkemesi iptallerine göre yeniden düzenlenen bazı yasa maddelerini de içeren torba yasa tasarısını onayladı.

Tasarıda dikkat çeken bir madde, Gelir Vergisi oranıyla ilgiliydi. Anayasa Mahkemesi birkaç ay önce, üst gelir grubunun yıllık ücretinin 50 bin lirayı geçen kısmından yüzde 35 vergi alınmasını, Anayasa’ya aykırı bularak iptal etmişti.

Alt sınır yükseldi

Torba yasada, yüzde 35’lik vergi diliminin alt sınırı 50 bin liradan 76 bin 200 liraya çıkartıldı. Böylece üst gelir grubundaki ücretlilerin yıllık vergi yükü 2 bin lira kadar azaltılmış oldu. Ancak söz konusu avantajın, aylık maaşı 10 bin liranın üzerinde olan kimseler için geçerli olacağı belirtiliyor. Meclis’te görev yapan milletvekilleri, yüksek ücretli yöneticiler bu kategoride yer alıyor.

Haberin Devamı

Operatör rahatladı

Yasa, sermaye piyasası kazançlarından alınan stopaj vergisiyle ilgili yabancı, yerli ayrımını da kaldırdı. Buna göre, yabancılarda olduğu gibi yerli yatırımcılardan da Stopaj Vergisi alınmayacak.

Cep telefonu operatörlerinin çifte vergilendirme sorununa da el atan yasada, hem operatörlerden hem de bayilerden alınan yüzde 15’lik hasılat payının sadece bayilerden alınması yönünde değişikliğe gidildi.

Vergi kurulu geliyor

Yasada, vergi denetimlerine ilişkin rahatsızlıkları azaltacağı umulan bir denetim düzenlemesine de yer verildi. Buna göre, Vergi İnceleme ve Denetim Koordinasyon Kurulu oluşturulacak.

Kurul, vergi denetimleri ile raporlamaya ilişkin standart, ilke, yöntem ve teknikleri geliştirmek, vergi denetçilerinin uyacakları etik kuralları belirlemek, birimler arası koordinasyonu sağlamakla sorumlu olacak.