Ekonomi Yurt dışından gelen cep'e sıkı denetim

Yurt dışından gelen cep'e sıkı denetim

Paylaş
Yurt dışından gelen cep'e sıkı denetim

Yurt dışından gelen yolcular, 3 takvim yılında bir cep telefonunu ülkeye getirebiliyor ve bu telefonlar yalnızca yolcunun kimlik numarasına kayıtlı hatlarla kullanılabiliyor.

Ticaret Bakanlığı, yurtdışından gelen yolcuların 3 yıllık süre zarfında getirdikleri cep telefonu sayısının takip edilmesi ve yolcuların muafiyet haklarının ötesinde 3 yılda birden fazla telefon getirmesinin önlenmesine yönelik bir düzenlemenin 1 Kasım’da devreye alınacağını duyurmuştu. Bu kapsamda denetimler de artırılıyor.

Haberin Devamı

SİSTEM NASIL ÇALIŞACAK?

Gümrükler Muhafaza Genel Müdürü Bekir Can Uslu, sistemin çalışma esaslarını uygulamalı olarak Esenboğa Havalimanı Dış Hatlar Terminali’nde tanıttı. Buna göre sistem şöyle işleyecek:

  • Havalimanında x-ray’lerden geçişlerde yolcuların bavulları daha detaylı incelenecek. İncelemede, x-ray’den geçen bavulda telefon olduğu anlaşılırsa yolcu, Gümrükler Muhafaza ofisine davet edilecek.
  • Burada yolcuların son üç yıl içerisinde muafiyet haklarını kullanıp kullanmadıkları kontrol edilecek.
  • Yolcu, son üç yıl içerisinde yurtdışından telefon getirmemişse telefonunu yurtiçine sokabilecek. 120 gün içinde telefonunu Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) sistemlerine kayıt yaptırabilecek.
  • Kontrollerde yolcunun son üç ay içerisinde muafiyet hakkını kullandığı anlaşılırsa telefon muhafaza altına alınacak.
  • Daha sonra ilgili gümrük memuru, yolcunun üç ay içerisinde telefonu tekrar yurtdışına götürebilmesi için yolcuya ambar muhafaza makbuzu yazacak.

KONTROLLER YOĞUNLAŞACAK

Genel Müdür Uslu, 1 Kasım itibarıyla x-ray’lerde aramaları yoğunlaştıracaklarına dikkati çekerek, “Zaten halihazırda kontrollerimiz sıkı şekilde devam ediyor. 1 Kasım’dan sonra bu sistemden daha yoğun kontroller yapacağız. Kendi kullandığı telefonda herhangi bir sakınca yok ama yanında gördüğümüz ikinci telefonda kontrollerimizi gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı.