Ekonomi Yüzde 30 zam düzenlemesi yürürlükte! Memur ve emeklilerin zamlı maaş ve farkları ne zaman yatacak?

Yüzde 30 zam düzenlemesi yürürlükte! Memur ve emeklilerin zamlı maaş ve farkları ne zaman yatacak?

Paylaş
Yüzde 30 zam düzenlemesi yürürlükte! Memur ve emeklilerin zamlı maaş ve farkları ne zaman yatacak?

Memur ve emeklilere yapılan yüzde 30'luk zam oranı sonrasında, enflasyon ve zamlı maaş farkları bu ay hesaplara yatacak.

3 Ocak’ta açıklanan enflasyon rakamlarına göre memur ve memur emeklisine yüzde 16.48, işçi ve Bağkur emeklisine yüzde 15.39 zam yapılması öngörülüyordu. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan refah payı ile ilk 6 ay için memura ve tüm emeklilere yüzde 30 zam yapılacağını açıklamıştı. Yeni zamma göre; en düşük memur emekli maaşı 7 bin 901 liraya, en düşük memur maaşı 11 bin 848 liraya çıkmıştı. Memur ve memur emeklisine 1 Ocak 2022 itibarıyla yüzde 30.9, Temmuz 2022’de ise yüzde 41.69 zam yapılmıştı. Yüzde 30’luk zamla birlikte temmuz ve ocak zam toplamı kümülatif yüzde 84’e ulaştı

Haberin Devamı

YASAL DÜZENLEME YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

En önemli artış ise taban emekli maaşında gerçekleşmişti. Buna göre 3 bin 500 lira olan en düşük SSK ve Bağkur emekli maaşı 2 bin liralık (yüzde 57) zamla 5 bin 500 liraya çıkarılmıştı. Bu artışlara ilişkin yasal düzenleme de dünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Zamlı maaş farklarının ise hangi tarihte hesaplara yatacağı merak ediliyor. Memur emeklileri her ayın 1-5’i arasında maaşlarını çekiyor. Enflasyon verisi 3 Ocak’ta açıklandığından zamlı maaşlar yetişemiyor. Bu farklar ay sonuna kadar SGK’nın açıklayacağı tarihte hesaplara geçecek.

TÜM FARKLAR AY BİTMEDEN HESAPTA

Zamlı maaşları önce memurlar alacak. Memurların maaşı her ayın 15’inde yatıyor. Düzenlemeyle maaşın yatacağı tarih arasındaki zaman yeterli olmadığından memura ayın 15’inde toplu sözleşme artı enflasyon farkı olan yüzde 16.48’lik zam yansıtılacak. Peki geri kalan kısım ne zaman yatacak? AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, memurların 15 Ocak’ta maaşlarını yüzde 16.48 zamlı alacağını, birkaç gün sonra da kalan 13.52 puanlık kısmın hesaplara yatırılacağını kaydetti. Bir başka deyişle bu ay bitmeden hem memurlar hem de memur emeklileri refah payı zamlarına kavuşacak. Memurlara ayrıca ocak ayının ilk yarısında oluşan 14 günlük zam farkı da yatırılacak.

Haberin Devamı

17 OCAK İTİBARIYLA…

SSK emeklileri 17 Ocak’tan itibaren zamlı maaşlarını çekecekler. Bağkur emeklisi de zamlı maaşına 25 Ocak itibarıyla kavuşacak. Bu emeklilerin yüzde 30 zamlı maaşları, her ay maaş çektikleri tarihte yatacak. Maaş ödemeleri 28 Ocak’a kadar devam edecek. Vefat eden emeklilerin dul ve yetimleri de yine bu tarihlerde yüzde 30 zamlı maaş çekmiş olacak.