Ekonomi Zamlı ikramiye haftaya hesapta

Zamlı ikramiye haftaya hesapta

Paylaş
Zamlı ikramiye haftaya hesapta

Emeklilerin Ramazan Bayramı ikramiyeleri 2 Nisan ile 5 Nisan tarihleri arasında, maaş çektikleri tarihe göre hesaplara geçecek. Emeklilerin bu yılki bayram ikramiyeleri yüzde 50 artışla 3 bin liraya yükselmişti.

2018 yılında yapılan yasal düzenlemeyle, emeklilere Ramazan ve Kurban Bayramı olmak üzere iki dini bayramda 1000’er lira ikramiye ödenmeye başlamıştı. İkramiye tutarı 2021’de ise 100 liralık artışla 1.100 liraya yükselmişti. Geçen yıl ise yüzde 82 zamla 2 bin liraya çıkmıştı. İkramiyeler bu yıl da zamlı yatacak. İkramiyeyi 2 bin liradan 3 bin liraya çıkaran düzenleme 12 Mart’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

Haberin Devamı

NE ZAMAN ÖDENECEK?

16.5 milyon emekli zamlı ikramiyelerin yatacağı tarihi yakından takip ediyordu. Beklenen haber dün geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sosyal medya hesabından, emeklilere verilecek Ramazan Bayramı ikramiyesinin ödeme günlerine dair ayrıntıları paylaştı. Buna göre; v

SSK kapsamında gelir ve aylık alanlardan maaş ödeme günü ayın 17 ve 18’i olanlara 2 Nisan, v

19, 20, 21 ve 22’si olanlara 3 Nisan,

23, 24, 25 ve 26’sı olanlara 4 Nisan’da ikramiyeleri ödenecek.

Bağkur kapsamında gelir ve aylık alanların tamamına 5 Nisan’da ödeme yapılacak.

Emekli Sandığı kapsamında gelir ve aylık alanlardan maaş ödeme günü ayın 1 ve 2’si olanlara 2 Nisan, 3, 4 ve 5’i olanlara ise 3 ile 5 Nisan arasında ikramiyeleri ödenecek.

Haberin Devamı

KİMLER YARARLANABILECEK?

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) aylık alan SSK, Bağkur, Emekli Sandığı emeklileri, şehit yakını ve gaziler, vazife ve harp malullüğü aylığı alan er ve erbaşlar, geçici köy korucuları, şeref aylığı sahipleri, şampiyon sporcular, Kore, Kıbrıs ve İstiklal Savaşı gazileri, terörden zarar görmesi nedeniyle aylık bağlanan siviller ile bunlardan hayatını kaybedenlerin hak sahiplerine ikramiye ödenecek. SGK ödemeyi başvuru gerekmeksizin yapıyor.

DUL VE YETİM İÇİN NASIL HESAPLANIYOR?

Emekliler 3 bin lira alırken, vefat eden eşinden veya annebabasından dolayı dul-yetim aylığı alanların bayram ikramiyesi hisseleri oranında verilecek. Vefat eden eşinin emekli aylığının yüzde 50’si oranında dul aylığı bağlanmış kişiye 1.500 lira; yüzde 25’i bağlanmış çocuğuna ise 750 lira ikramiye ödenecek. Eşi vefat etmiş olan, herhangi bir işte çalışmayan, kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık almayanlar, aylık oranları yüzde 75 olduğundan 2 bin 250 lira ikramiye alacak.

YENİ EMEKLİ OLANLAR ALIR MI?

EYT’den emekli olan, eski emekli ya da ikramiye ödemesi öncesinde emeklilik için dilekçesini verenler de ikramiyeden faydalanacak. Maaşını tam olarak hak eden tüm emekliler 3 bin lira emekli ikramiyesini alacak. Henüz maaş bağlanmadıysa ikramiye ilk maaşla yatacak.

Haberin Devamı

İŞ GÖREMEZLİK ÖDENEĞİ OLAN ALACAK MI?

İş kazası ve meslek hastalığı dolayısıyla sürekli iş göremezlik geliri alanlara, gelir bağlanmasına esas olan sürekli iş göremezlik derecesi oranında bayram ikramiyesi ödeniyor. Meslekte kazanma gücü kayıp oranı yüzde 25 olanlara 750 lira, yüzde 45 olanlara 1.350 lira ikramiye yatırılacak.

İKİ MAAŞ VARSA NASIL OLACAK?

2 dosyadan hangisinde aylık oranı daha yüksek ise o dosya baz alınarak ödenecek. Örneğin; hem kendi emekli aylığı olan hem de vefat eden eşinden yüzde 50 ölüm aylığı bağlanan kişiye sadece emekli aylığı kapsamında 3 bin lira ödenecek.

İKİNCİSİ NE ZAMAN VERİLECEK?

Kurban Bayramı, 16-19 Haziran tarihleri arasında. Dolayısıyla haziranın ilk iki haftası içinde ikramiyelerin hesaba geçmesi muhtemel. Nisanda ve haziranda ikramiye almaya hak kazanan emekliye toplamda 6 bin lira yatmış olacak.