Ekonomi Zarar gören araçlar kaskoluysa tazminat alınır

Zarar gören araçlar kaskoluysa tazminat alınır

Paylaş
Zarar gören araçlar kaskoluysa tazminat alınır

Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüklerindeki depremlerde çok sayıda araç, yıkılan binaların enkazı altında kaldı. Peki zorunlu trafik sigortası bu zararları karşılar mı?

Trafik sigortası, kara yollarında seyir halindeyken meydana gelen kazalarda karşı tarafta oluşabilecek zararların karşılanmasını sağlıyor. Trafik sigortası, yalnızca karşı tarafta oluşan zararı karşılar. Deprem, sel ve yangın gibi doğal afetlerde meydana gelen hasarlar trafik sigortası tarafından ödenmez.

Haberin Devamı

PERT İSE RAYİÇ BEDEL ÖDENİR

Araçların kasko poliçesi varsa poliçelerde deprem teminatı da bulunuyor. Dolayısıyla deprem nedeniyle aracı zarar görenler bu zarar karşılığında ödeme alabiliyor. Araç pert olmuşsa rayiç bedele göre ödeme yapılır. Tamir gerekiyorsa tamir masrafını da kasko, teminat oranlarına göre karşılar. Bunun için zarar gören araç sahibinin sigorta şirketini arayarak dosya açtırması gerekiyor. Sonra eksper aracı inceliyor tamirse tamir, pert ise pert kararını raporluyor. Araç sahibinin vefatı halinde, kaskodan tazminat alabilmek için mirasçısı da başvuru yapabiliyor.

YASAL MİRASÇILARI DA BAŞVURU YAPABİLİR

Deprem bölgesindeki araç sahibinin hayatını kaybetmesi durumunda kasko tazminatı için mirasçıların da başvurabileceğini belirten Tüketici Konfederasyonu Sigorta Komisyon Başkanı Turusan Bağcı, “Bunun için mirasçılık belgesi gerekiyor. Bu tazminat DASK için de geçerli oluyor. Deprem bir otomatik teminattır. Kaskosu olan vatandaş sorun yaşamadan hasar karşılığını alıyor.

Haberin Devamı

İnsanların zorunlu deprem sigortası, konut sigortası, iş yeri ve kasko poliçesi yapmasının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha kötü bir deneyimle yaşamış olduk. Ülkece büyük bir deprem felaketi yaşanıyor ama vatandaşların zor durumda kalmaması için sigorta yaptırmanın ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıkmış oldu” dedi.