Ekonomi En karizmatik MONDEO

En karizmatik MONDEO

Paylaş
En karizmatik MONDEO

Her bakımdan rüşdünü ispatlamış bir otomobil olan Ford Mondeo, yenilenmiş haliyle otomobilseverlerin bütün beklentilerini karşılıyor

HAKAN ÇELİK
Volkswagen Passat, Renault Latitude, Citroen C5, Peugeot 508 gibi çok başarılı otomobillerin yer aldığı kategoride Ford’u temsil eden Mondeo bu sınıfta rüşdünü ispatlamış ve olgun bir araç arayanlar için çok uygun bir tercih.

Ford Mondeo ile geçen hafta uzun bir test sürüşü gerçekleştirdim. Genel olarak Mondeo, yakından tanıdığım ve daha önce pek çok kez kullandığım bir araçtır. Fakat bu kez bambaşka bir kılıkla karşıma çıktı. Zira dışarıdan bakıldığında pek belli olmasa da kaputun altında, tam 240 beygirlik her an kükremeye hazır bir canavar yatıyor.

Yeni Mondeo’yu anlatırken bu nedenle motordan başlamak gerek. Ford mühendisleri 2.0 litrelik motordan 240 beygir üretmeyi başarmış. EcoBoost adı verilen teknoloji bu sınıf için ekonomik sayılabilecek bir yakıt tüketmesine karşın muazzam bir güç ve performans üretiyor. Her devirde çok istekli ve dinamik olan motor harika ara hızlanma değerlerine ulaşarak sürüşü büyük bir keyfe dönüştürüyor.

Ford Mondeo, yol tutuşu konusunda da ‘mükemmel’ deyimini hak ediyor. Kapıdan girer girmez iç mekanda insanı elit bir hava ve kaliteli malzemeler karşılıyor. Aracın jantları çok şık.
Premium otomobillerde bile böyle güzel desenli jant bulmak kolay değil. Deri koltuklarda kullanılan derinin kalitesi yüksek. Ayrıca sportif destek sağlamasına rağmen başarılı koltuk tasarımı şehir içinde bile yolcuyu yormuyor. Koltuk 8 ayrı yöne elektrikli olarak ayarlanabiliyor.

Anahtarsız çalıştırma pratik ve yararlı bir uygulama. Üst sınıfta artık bir klasik olarak uygulanan LED’li gündüz seyir farları Mondeo’ya çok şık şekilde uygulanmış. Tekno Paket’in bir parçası olan ‘Kör Nokta Takip Sistemi’ araca çok başarılı şekilde uygulanmış, aynanın üzerinde yanıp sönen sarı ışık, güvenlik açısından çok yararlı bir donanım.

Mondeo’da kullanılan otomatik vitesin adı ‘Selective Power Shift’. Bu şanzıman da aracın dinamik karekteriyle uyumlu. Mondeo’nun 2.0 litre 240 beygirlik modelinin fiyatı 92 bin 765 TL’den başlıyor. Benim kullandığım Tekno Paket’li ve çok zengin donanımlı aracın fiyatı ise 100 bin TL.

PEUGEOT’DAN REKOR
Peugeot, tarihinde ilk defa katıldığı hız rekoru kırma denemesinde Nordschleife pistinde bir rekora imza attı. PSA Gurubu’nda hem sürücü hem de araçta yapılan tüm ayarlardan sorumlu olan Stephane Caillet konsept araç EX1’in direksiyonunda yeni elektrikli araç hız rekorunu kırdı.

Yüzde 100 elektrikli araç olan EX1 138 km ortalama hızı 9 dakikalık bir tur zamanlaması ile kırılması zor bir rekora ulaştı.

Haberin Devamı