Ekonomi Enerji tasarrufu için bisiklet yolları geliyor

Enerji tasarrufu için bisiklet yolları geliyor

Paylaş
Enerji tasarrufu için bisiklet yolları geliyor

Enerji Bakanlığı enerji tüketimini azaltmak için proje hazırladı. Bu kapsamda yollara bisiklet güzergahı yapılacak, ücretsiz toplu taşıma yapılacak

TASLAK GÖRÜŞLERE AÇILDI

Enerji Bakanlığı, enerjide arz güvenliği, dışa bağımlılıktan kurtulmak ve çevrenin korunması amacıyla ‘Enerji Verimliliği Strateji Taslağı’ hazırladı.

Elektrik İşleri Etüd İdaresi’nce (EİEİ) hazırlanan taslağa göre 2023’te 1000 dolarlık milli gelir için 282 litrelik petrole eşdeğer enerji kullanım miktarı 225 litreye, 1 dolarlık milli gelir için gerekli 0.53 kilovatsaat olan elektrik kullanım miktarı ise 0.45 kilovatsaate indirilecek.

MEVZUAT DÜZENLEMESİ OLACAK

Bu hedeflere ulaşmak için, sanayi, hizmetler ve konut sektörlerinde standarda uygun enerji yönetimi uygulanacak, sertifikalı enerji yönetici sayısı 2012 yılı sonuna kadar 5 bin kişiye çıkarılacak ve faaliyetteki organize sanayi bölgelerinde enerji yönetim birimleri kurulacak.

Bunun için de bu yıl içinde EİEİ işbirliği ile Türk Standartları Enstitüsü’nce enerji yönetimi konusunda standartlar belirlenecek ve uygulanması için gerekli mevzuat düzenlemesi yapılacak.

GÖNÜLLÜ ANLAŞMALARA DESTEK

2012’ye kadar, kamuda, ağır sanayide ve ticari binalarda tasarruf ve verimlilik artırıcı önlemler belirlenmiş olacak. İşletmelerin enerji yoğunluğunu azaltmak üzere ikişer yıllık hedefler koymaları zorunlu olacak.

Sanayi ve hizmetler sektörlerinde, verimlilik artırıcı projelerin ve enerji yoğunluğunu azaltmayı taahhüt eden gönüllü anlaşmaların desteklenmesine devam edilecek, ayrıca ulusal/uluslararası fonlar bu yatırımlara yönlendirilecek.

KONUTLARDA ANALİZ YAPILACAK

Termik santrallere lisans verilirken atık ısılardan yararlanılması (bölge ısıtması gibi) kriterler aranacak. Verimli kojenerasyon (ısı-elektriğin birlikte üretildiği) tesisleri veya yenilenebilir enerji kullanımı ile yerinden üretim yapılarak ulusal şebekeye olan talebin azaltılması özendirilecek.

Toplu Konut İdaresi, konut projelerinde yenilenebilir enerji kaynaklarını analiz ederek konut maliyetinin yüzde 10’unu geçmeyen uygulamaları yapacak.

Haberin Devamı