Ekonomi Erdoğan için erken açılış

Erdoğan için erken açılış

Paylaş
Erdoğan için erken açılış

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ford Otosan'ın Yeniköy fabrikasının açılışına katıldı. Törene Ford Motors Başkanı Bill Ford'un yanı sıra Rahmi Koç, Mustafa Koç, Ali Koç ve diğer aile fertleri de katıldı

3 Mart’ta Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç ve Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç’la Ankara’da özel bir görüşme yapan Erdoğan, o görüşme sonrasında tek gündem maddelerinin Ford Otosan’ın mayısta açılacak Yeniköy fabrikası olduğunu söylemişti. Geçen süreçte seçimleri kazanan ve siyasi tansiyonu düşüren Erdoğan, Koç Ailesi’nin davetini kabul ederek Ford Otosan’ın Yeniköy’de 206 milyon Euro yatırımla hayata geçirdiği Türkiye’deki 3’üncü fabrikasını açılışını yapacak.

Haberin Devamı
startFlvPlayer_PostaV2("divFlvPlayer17832","17832","201405","17832-141656.jpg","1", "0","Bill Ford ile Başbakan Erdoğan tur attı, Bill Ford kayboldu!");

Daha önce açılışı 23 Mayıs’ta planlayan Ford Otosan, Başbakan Erdoğan’ın programına uyarak töreni 22 Mayıs tarihine çekti.

İLK KONUŞMAYI FORD OTOSAN GENEL MÜDÜRÜ HAYDAR YENİGÜN YAPTI

- Bu fabrikada üretilecek Kurye modelinin yüzde 60 olan yerlilik oranı zamanla yüzde 70’e çıkacak.

- Türkiye’nin en büyük Ar-Ge merkezi olduk. Geçen yıl 225 bin adet ihracat yaptık. Önümüzdeki dönem toparlanmayla birlikte 300 bin adede çıkarmayı hedefliyoruz.

- Fabrikamızı 16 ayda tamamladık. 110 bin adet üreteceğiz ve tek üretim merkezi olacak.

- Bu aracı 46 ülkeye satacağız. Toplam 106 ülkeye ihracat yapıyor olacağız. Türkiye’nin ikinci büyük sanayi şirketi kimliğimizle Türkiye’ye kazandırmaya devam edeceğiz.

- Geçtiğimiz 12 yıl boyunca satışlarda pazar lideri olduk. Bu sektörün büyümesinin yerli üretime destek anlamında somut adım olacağını düşünüyoruz.

- Yatırımlarımızı duraksamadan yapmaya devam edeceğiz. Devletimizden aldığımız kudretle yapacağız.

- Merhum Vehbi Koç bugünlere geleceğimizi öngören bir liderdi. Bizler de onun izinden gidiyoruz.

- Bugün açılışını yaptığımız fabrika, engelli dostu olarak tasarlanmış ilk fabrikadır. İşitme ve konuşmanın dışında ortopedik engelli çalışanlarımız da kendilerini iş sahibi olarak görebilecekler. 219 engelli çalışanımız var.

TÜRK METAL SEN BAŞKANI PERVUL KAVLAK DA KONUŞMASINDA ŞUNLARI SÖYLEDİ

- Sayın Başbakanım biz bugün burada gerçek bir istihdam yaratan bir yatırım için buluştuk. Dünya devi Ford’un yeni merkezi burası olacak.

- Bantlardan her yıl 110 bin araç çıkacak. Hepsinde Türk işçisinin emeği olacak. Bu tablodan gurur duymamak elde değil.

- Ben bir yurttaş ve sendikacı olarak Türk emeğinin bu eseri ile gurur duyuyorum. Bu emeğin burada gerçekleşmesi asla tesadüf değildir.

- Böylesine büyük bir yatırım, bilgili disiplinli bir işgücü gerektirir bu verimlilik ve kalite demektir. Bu esere imza atanlara saygım büyük.

FORD MOTOR COMPANY YÖNETİM KURULU BAŞKANI BİLL FORD

"Tekrar burada olmak çok güzel. Vehbi Koç Ankara’da 90 yıl önce Ford’un temsilcisi olmuştu. Şimdi bu bağlar devam ediyor. İki ailenin de önemli bir vizyonu var. Bu vizyon bugün de devam ediyor. Ford Otosan Türkiye otomobil endüstrisinde bir lider. Koç gibi bir aileyle iş yaptığımız için gurur duyuyorum. Bu başarı neredeyse görülmemiştir. Bu güvene ve saygıya dayanır. Türkiye’de aynı zamanda dostluğa da yatırım yapıyoruz. Bu fabrika çevre dostu olarak yapıldı. Aynı zamanda yeni iki Ford ürünü de bu fabrikada yapılacak. Karlı bir büyüme sağlayacağız. Ford Otosan Ford’un önemli bir parçası olacak.''

KOÇ HOLDİNG YÖNETİM KURULU ÜYESİ VE FORD OTOSAN YÖNETİM KURULU BAŞKANI ALİ KOÇ:

"Hayal ettiğimiz geleceğin hikayesini yazıyoruz. Bugün bu özel hikayenin yeni sayfasındayız. Bu önemli günde bizlerle beraber olduğunuz için teşekkür ederiz. Şeref verdiniz. Koç ailesi ve Ford Otosan adına sizleri selamlıyorum. Soma felaketinde kaybettiğimiz madencilerimize de başsağlığı diliyorum.

Sayın Başbakanım Yeniköy fabrikamızın açılışına katıldığınız için size teşekkür ediyorum. Liderliğinizde katma değeri artıracak teşvikler sanayi kuruluşlarımızın önlerini açmıştır. Bugün açılışını yaptığımız fabrikada üretilecek araç bunun en güzel örneğidir. Hükümetimizin çizdiği 2023 vizyonunu sahipleniyoruz. Bu vizyon çok uzun bir yol gibi gözükse de hükümetin desteğiyle bu yol kısalacak. Özel sektörün sahip olduğu inanç ve azimle başarılabilecek bir hedeftir. Bu doğrultuda iş dünyasının teşviği devletin önceliği olmalıdır. En temel ilkelerimizden biri Vehbi Koç’un ülkem varsa ben de varım sözüdür. İlk günden bu yana ülkemiz için çok çalışmak ana düstürümüz oldu.

Ülkemizin kalkınması, üretimi, ihracatı, Ar-Ge ve vergi sıralaması içinde aldığımız pay için çalışıyoruz. Şirketlerimizin bu alanlarda listelerin ön sıralarında yer almaları ve buna mukabil aldıkları ödüller bizi motive ediyor. Her zaman kısa vadeli dalgalanmalar yerine uzun dönemli hedefler koyduk. Bugünlerde tarihimizin en büyük yatırım dönemini yaşıyoruz. Koç olarak son iki yılda toplam 11.3 milyar TL yatırım yaptık. Aynı dönemde Ar-Ge’ye 1.3 milyar TL harcadık. Buna mukabil tüm otomotiv şirketlerimize 2010’dan bu yana 10 milyar TL’yi buldu. Bu en büyük yatırımdır otomotiv için. Gelecek yıllarda da onaylanmış projelerimiz ile yatırımları sürdüreceğiz. 1928 yılından beri ilişkilerimizin geliştiği Ford dünya otomotiv sektörünün kurucusudur. 2008’de otomotiv şirketlerini iflas ettiren kriz rakiplerinin aksine ABD hükümetinden 1 kuruş yardım almadan atlatmış bir şirkettir. Bunu devamlı kılmak için yeni modelleri paza sunacaklar. Ford Otosan her zaman en başarılı olmuştur. Şirketimiz otomotiv pazarının 12 yıldır lideridir. İhracat liderliğiyle yetinmeyerek ABD’ye iharacat yapan ilk otomotiv şirketi olmuştur. Ne güzel tesadüftür ki 5 yıl önce ABD’ye ilk connect’i götürmüştük.

Şirketimiz dünya şirketlerine lisans vermektedir. Yıl sonuna kadar en büyük Ar-Ge merkezini Kartal’da açarak bu gücümüzü perçinleyeceğiz. Bugün burada hayal edemeyeceğimiz şeyleri konuşuyoruz. Şirketimizin en önemli mimarlarından biri de Ford’dur. Köklü ortağımız Ford’un 4. Kuşağı olarak gelen Bill Ford’a buraya geldiği için teşekkür ediyoruz. 86 yıldır ortaklığımız dünyaya örnek oluyor. Ve bu güvenden dolayı kendilerine minnettarız. Ford Avrupa’nın ticari araç üssü oldu burası. Bu bir gurur kaynağı. Ford ailesi ile olan dostluğumuzun devam etmesini dilerim.

Ford Otosan'ın ilk üretimlerinde 4 araç montaj yapabiliyordu. 2001’de bu fabrika açıldığında yılda 140 bin araç yapıyorduk yılda. Kapasitemiz 410 bin araca çıkıyor. Dakikada 1.5 araba üretmeye eş değerdi. 3100 çalışanımız vardı 1997’de şimdi 10 bini aştı. Bu başarı Türk insanının ülkemizin başarısıdır. Bu noktalara gelmek kolay olmadı. Bir şekilde uzun vadeli düşünerek bunları yaşıyoruz.'

BAŞBAKAN ERDOĞAN: MERKEL SİZE SELAM SÖYLEDİ

"Ford Otosan ailesinin kıymetli mensupları sizleri saygıyla selamlıyor ve açılışını yaptığmız Ford Otosan Yeniköy fabrikasının gruba hayırlı olmasını diliyorum. Bu tesisin emeği geçen herkesi milletim adına tebrik ediyorum. Bu şirketin Avrupa’da da önemli bir Pazar payına sahip olması bizleri gururlandırıyor. Ford Otosan’ın istihdamı takdire şayan.

Ankara’da bir takım görüşmelerim oldu. Almanya şansölyesiyle Merkel’le de bir görüşmem oldu. Kendilerine Kocaeli’de tesisleri açmaya gidiyorum dedim. O da katılımcılara selam söyledi. Türkiye’nin 2023 hedeflerine katkı yapan Ford Otosan’ın daha ile sloganıyla başarılar ortaya koyacağına inanıyoruz. 16 aylık bu fabrikanın 110 bin araçlık kapasitesiyle dünyadaki tek üretim merkezi olması da önemli. Dünya ülkelerinde Ford otosan araçlarının olacağını bilmek bizleri mutlu ediyor. Ford önemli katkılar sağlıyor. Emeği geçen herkesi kutluyorum.

Yerli otomobil geliştirme konusunda bir teklifim ve ısrarım var. Merhum Vehbi Koç’tan gelen bu sürecin geçmişini izledik. Yerli otomobil markası konusunda bazı itirazlar söyleniyor. Artık bunları ortadan kaldırmamız lazım. Bu işin altyapısını kuruyoruz. Türkiye’nin teknolojiyi üreten ve tasarlayan ülkeler arasına girmesini istiyoruz. Türk işgücüne artık inanıyoruz. Tasarımcısına inanıyoruz. Bu işi başarma noktasında bu işin kesinlikle bu ülkede adımının atılacağına inanıyoruz. Bu doğrultuda özel sektörün Ar-Ge faaliyetlerini destekliyoruz.

Bir otomobil test merkezi kuruluyor Bursa’da. Bu noktada faaliyet gösteren firmalara önemli bir kolaylık sağlanmış olacak. Ar-Ge’ye verdiğimiz destekleri biliyorsunuz. Yatırım bazında eğer yani bir milyarı aşan yatırım olduğunda vergi kesintimiz yükseklere tırmanacak. Arkadaşlar bunun çalışmasını yapıyor. Geri kalan bölgeler başta olmak üzere yatırım teşvikleri genişleyerek sürüyor.

Türkiye kendi otomobil markasını geliştirmenin hayalini kuruyor. Bugünkü Türkiye 80’lerin 60’ların Türkiye’si değil. Ülkemiz her alanda son 10 yılda 3 kat büyüdü. Ufku tüm dünyayı içine alıyor. Orada Türkiye’den bir iz bulursunuz.. Sanayi alanında üretimimiz iftiar veriyor. Bu güzel gelişmeleri kendi markamızla taçlandırmak istiyoruz. Biz bu konuda üzerimize düşeni yapacağız. Üretim tamamen burada yapılabiliyorsa. Aynı şeyi gerçekleştirebiliriz. Ülkemizde geliştirilen her araç bizim için gurur kaynağıdır. Bunu Bill Ford’a söyledim tebessüm etti. Kendi otomobil markamıza yapacağımız şeyi bu güçten alıyoruz. İnşallah en yakın zamanda sektörden burada bulunan arkadaşlarımızdan müjdeli haber bekliyoruz.

DÜNYA KRİZ İÇERSİNDE

Dünya 6 yıldır küresel ekonomik bir kriz içinde. Kriz ülkemizi teğet geçecek demiştim. Birileri bu sözle dalga geçtiler. Türkiye krizin etkisinden en hızlı kurtulan ülke oldu. 2011 seçimlerinin hemen öncesinde 2023 hedeflerimize de inanmayanlar oldu. Onca tahrike kışkırtmaya rağmen adım adım ilerliyoruz. Cumhurbaşkanlığı seçimleri başta olmak üzere hedeflerini yakalayacağından şüpheniz olmasın Türkiye’nin tekerinin önüne taş koymak isteyenler kaybetmiştir. Hep kaybedecektir. Türkiye güçlendikçe yeni kapılar açar. Milletimiz kendisine yapılan hizmetin değerini bilen ali cenap bir millettir. Millete rağmen bir iş yapmadık hiç. Milletle yola çıktık ve bugünlere geldik.

Değerli dostlar bugün sabah saatlerinde TOBB’un genel kuruluna katıldım. Ekonominin nabzını orada bir kez daha dinledik. TOBB’un bir anketini de orada değerlendirdik. Son bir yılda iş dünyasının gidişten memnun olmadığını gördük. Umutların da canlı olduğunu gördük. Son bir yıl herkes için ama iş dünyası için özellikle sıkıntılı geçti. Gezi ve 17-25 Aralık darbe girişimleriyle tehdit edildi. 30 Mart bunlara cevap verdi. Millet istikrar istediğini ve milli irade istediğini gösterdi. 30 Mart Türkiye’de demokrasiden başka bir yol olmadığını herkese gösterdi. Soma’dan sonra sokakların bir kez daha hareketlendiğini gördük. İçeride ve dışarıda çok ağır saldırıların yapıldığını görüyoruz. Türkiye’de demokrasinin güçlenmesinden rahatsız olanlar bizi yavaşlatmak istiyorlar. Tüm bu saldırılar benim şahsımdan öte bu güzel ülkeme yöneliktir. Bunlar hükümetten önce Türkiye’ye imajına yöneliktir. Bu saldırılar 77 milyona onun ekmeğine yöneliktir. Mısır ve Ukrayna’ya bakıldığında neyle karşı karşıya bırakılmak istendiği bellidir.

Türkiye öyle bir noktaya ulaştı ki hükümet sandık dışı yollardan yıpratılmak istenirse herkes bundan etkilenir. Ekonomi yeniden düzeliyor. Geçen Mayıs’ta 135 milyar dolar merkez’in parası vardı. 130 milyar doları yine yakaldık. Geçen 14 Mayıs’ta IMF’ye olan borcumuzu sıfırladık. Avrupa’da büyüme hızı 0.8 gibi en yüksek Almanya’da. Bizde rakam çok daha yüksek. Türkiye şahlanışını kutlu yürüyüşünü kararlı bir şekilde sürdürecek. Türkiye tuzakları tahrikleri birlikte göğüsleyeceğiz. Bugün açılışını yaptığımız bu yatırım istikrarlı demokratik bir Türkiye’nin eseridir.