Ekonomi Eylül ayı enflasyon rakamları açıklandı! Enflasyon ne kadar oldu? İşte TÜİK'in enflasyon verileri

Eylül ayı enflasyon rakamları açıklandı! Enflasyon ne kadar oldu? İşte TÜİK'in enflasyon verileri

Paylaş
Eylül ayı enflasyon rakamları açıklandı! Enflasyon ne kadar oldu? İşte TÜİK'in enflasyon verileri

Enflasyon rakamları, memur ve emekli maaşlarından kira artış oranlarına kadar pek çok alanda etkili oluyor, bu nedenle de milyonlarca kişi tarafından merakla bekleniyor. Enflasyon rakamları Türkiye İstatistik Kurumu tarafından her ayın ilk günlerinde açıklanıyor. Peki Eylül ayı enflasyon rakamları açıklandı mı? Enflasyon ne kadar oldu?

Enflasyon rakamları her ayın 3’ünde TÜİK tarafından açıklanıyor. Bu ay hafta sonuna denk geldiği için beklenen açıklama 4 Ekim tarihine kaldı. Sabah saatlerinden itibaren de ekonomiyi yakından takip eden pek çok kişi, “Eylül ayı enflasyon rakamları açıklandı mı?” “Enflasyon ne kadar oldu?” araştırması yapıyor.

Haberin Devamı

EYLÜL AYI ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANDI

Merakla beklenen Eylül ayı enflasyon rakamları TÜİK tarafından açıklandı. TÜİK’in açıkladığı verilere göre;

TÜFE'de (2003=100) 2021 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre %1,25, bir önceki yılın Aralık ayına göre %13,04, bir önceki yılın aynı ayına göre %19,58 ve on iki aylık ortalamalara göre %16,42 artış gerçekleşti.

ENFLASYON NE KADAR OLDU?

Yıllık en düşük artış yüzde 1,80 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu diğer ana gruplar sırasıyla, yüzde 4,99 ile haberleşme, yüzde 7,32 ile giyim ve ayakkabı ve yüzde 12,45 ile eğlence ve kültür oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, yüzde 28,79 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 23,27 ile ev eşyası ve yüzde 23,27 ile lokanta ve oteller oldu.

Haberin Devamı

Aylık düşüş gösteren tek ana grup yüzde 0,16 ile giyim ve ayakkabı oldu. Ana harcama grupları itibarıyla 2021 yılı Eylül ayında en az artış gösteren ana gruplar yüzde 0,05 ile alkollü içecekler ve tütün, yüzde 0,47 ile haberleşme ve yüzde 0,50 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu. Buna karşılık, 2021 yılı Eylül ayında artışın yüksek olduğu gruplar ise sırasıyla, yüzde 5,15 ile eğitim, yüzde 3,33 ile ev eşyası ve yüzde 2,34 ile konut oldu.

Eylül 2021'de, endekste kapsanan 415 maddeden, 51 maddenin ortalama fiyatında düşüş gerçekleşirken, 46 maddenin ortalama fiyatında değişim olmadı. 318 maddenin ortalama fiyatında ise artış gerçekleşti.