2020’de beklenen diyet trendleri: Firik de var muz unu da
![2020’de beklenen diyet trendleri: Firik de var muz unu da](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/6196994645d2a07ffcb293cb.jpg)
2019 Kombucha’dan tohumlara kadar garip diyet trendleriyle doluydu. Ortaya çıkan modaya uygun ve alternatif yiyeceklere bakıldığında 2020'de de farklı olmayacak gibi görünüyor. 2020 diyet trendleri, bitki bazlı gıdalarla devam eden cazibe üzerine odaklanacak şekilde ayarlandı.
![2020’de beklenen diyet eğilimleri](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/61772fd745d2a0b2541b84cd.jpg)
2020’de beklenen diyet eğilimleri
İngiliz Diyetisyenler Derneği'nin kayıtlı diyetisyen ve sözcüsü Helen Bond , bitki bazlı gıdalara odaklanmanın devam edeceğini açıkladı. Firik, muz unu ve zerdeçal gibi besinler, yeni yılda da menüleri ve diyet programlarını süsleyecek. İşte 2020'de fırtına gibi esecek anahtar diyet trendleri...
![Firik (Freekeh)](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/61772fd745d2a0b2541b84cf.jpg)
Firik (Freekeh)
Firik ve tef tohumu gibi az bilinen tahıllar 2020'de de etkinliğini sürdürecek. 2020 sağlıklı karbonhidrat olarak alışılmadık tahıllardan faydalanılacağı bir yıl olacak. İnsanlar 2020'de pirinç, firik, arpa, bulgur, kinoa, kepekli kuskus, tef tohumu ve karabuğday gibi besin dolu tahıllara yönelecek.
![Alabaş](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/61772fd745d2a0b2541b84d1.jpg)
Alabaş
'Kohlrabi' olarak bilinen 'alabaş' lahanagillerdendir. 'Lahana şalgamı' da olarak adlandırılan alabaş 2020'nin trend besinlerinden. Lezzetli, şalgama benzeyen gevrek bir dokuya sahiptir. İçinde bol miktarda C vitamini ve bağırsaklar için faydalı olan bolca lif barındırıyor.
Diyet menüsüne eklemek için çok yönlü bir sebzedir. Alabaş'ı buharda pişirebilir, tavada soteleyebilir ya da salatalarınıza ekleyebilirsiniz.
![Muz unu](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/61772fd745d2a0b2541b84d3.jpg)
Muz unu
Tahıllara alternatif yenilikçi bitki bazlı, meyve ve sebzelerden yapılan alternatif unlar 2020'de çokça tüketilecek gibi görünüyor. Avrupa'da çoğu tüketici şimdiden muz unları ve hindistan cevizi unlarına ilgi göstermeye başladı.
2020'de de organik tercihler azalmıyor. 2020'de sağlık bilincine sahip tüketicilerin artacağı ve tüketicilerin çok fazla katkı maddesi içeren yiyecek ve içecekleri reddedeceği öngörülüyor. Bilinçli tüketici 2020'de doğal bileşenleri ve birinci sınıf organik ürünleri tercih edecek.
![Karnıbahara rağbet artacak, Cauliliniler trend olacak](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/61772fd845d2a0b2541b84d5.jpg)
Karnıbahara rağbet artacak, 'Caulilini'ler trend olacak
Karnıbahar 2019'da pizza üstlerinde, bifteklerin yanında pirince alternatif olarak iyi bir yıl geçirdi. 2020'de de karnıbahara rağbet artıyor. Ancak karnıbahar ve brokolinin çiçekli haline benzeyen 'Caulilini'ler bu yıl yemeklerin ana malzemesi konumunda. 'Caulilini' karnıbahara göre biraz daha tatlı. Pişirildiğinde sapları tıpkı brokolinin sapları gibi yeşile dönüyor. 2020'de 'Caulilini'lerin çiçeklerinin yarattığı görsel etkiden bolca faydalanılacak gibi görünüyor.
![Y kuşağı içecekler](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/61772fd845d2a0b2541b84d7.jpg)
Y kuşağı içecekler
Sağlık konusunda bilinçte önemli artış oldu. Alkolsüz içecekler, 2020'de en çok tercih edilenlerden olacak. Uykusuz geçen gecelerde tüketilebilecek kombucha ve botanik karışımlar 2020'nin ilginç lezzetleri arasında yer alacak.
![Bitki bazlı yemekler](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/61772fd845d2a0b2541b84d9.jpg)
Bitki bazlı yemekler
Son iki yılda, İngiltere diğer uluslardan daha fazla vegan ürün piyasaya sürdü ve bu 2020 boyunca devam edecek. 'Vejetaryen' ve 'vegan' 2020 yılında da en önemli beslenme terimleri olarak konumunu koruyacak. İnsanlar etsiz hamburgerler ve sosisler, fasulye güveçleri, mercimekli yemekler, mantarlı bolognaise ve sebze körileri gibi 'moda' bitki temelli seçimlerden faydalanacaklar.
![Yerel ürünlere talep artacak](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/61772fd845d2a0b2541b84db.jpg)
Yerel ürünlere talep artacak
Gıda ve çevre üzerine artan endişeler 2020'de de varlığını sürdürecek. İnsanlar daha çok güvendikleri yerden alışveriş yapmaya başlayacak. İnsanlar, en yakınındaki çiftçi, balık satıcısı veya herhangi bir taze ürün yaratıcısından gelen yiyecekleri tercih edecek.
Gıda maddelerinin çevre üzerindeki etkisi hakkında artan endişeler nedeniyle tüketiciler biraz temkinli. Çevre bilincine sahip tüketicilerin, ambalajsız ve mevsimlik ürünlerden yerel kaynaklı olanlarını tercih edecek. Uzmanlar, insanların yemeklerde artık yiyecek yerelleşmesi istediği görüşünü savunduğunu söylüyor.
![Bakliyatın gücü](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/61772fd845d2a0b2541b84dd.jpg)
Bakliyatın gücü
2020'de giderek daha fazla insan bitki bazlı proteini tüketecek. Yani süpermarketler bakliyatlarla dolu olacak. Mercimek, kuru fasulye, nohut, börülce, barbunya ve fava fasulyesi de dahil olmak üzere yenilebilir tohumlar 2020'de çok fazla tercih edilecek ürünlerden.
![Buda çanakları](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/61772fd945d2a0b2541b84df.jpg)
Buda çanakları
Buda kaseleri genellikle sebzeler, sağlıklı tahıllar ve proteinden oluşan renkli kaselerdir. 2020'nin belki de en çok tercih edilecek diyet trenlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Renkli sebzeler, yağsız protein, kepekli tahıllar ve lezzetli bir sosdan yapılmış ve sonsuz şekilde özelleştirilebilir kaseler doğru beslenmede önemli rol oynayacak.
![2020nin trend baharatı: Zerdeçal](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/61772fd945d2a0b2541b84e1.jpg)
2020'nin trend baharatı: Zerdeçal
Hint yemeklerinde kullanılan Zerdeçal anti-anflamatuar özellikleriyle kanser riskini azaltıyor, beyne ve hafızaya da iyi geliyor. Ayrıca bağışıklık sistemini de düzenliyor. Son zamanlarda ünlü kahve zincirleri bu baharatı kahvelerine koymaya başladı bile. Zerdeçal da diyetisyenlerin odak noktasında yer alıyor. 2020'de Zerdeçal hemen hemen her yemekte kaşımıza çıkacak.