Almanya'daki döner artık bir etin ön planda olduğu bir kebap değil, burada çeşitli garnitürlerle tüketilebilen bir sıcak sandviç çeşidi. Çok popüler, iki yıl öncesinin verilerine göre 82 milyonluk ülkede günde 2 milyon döner satılıyor. Peki neden?
Almanya'daki dönerciler, 50 yıllık bir süreçte döneri Alman kültürüne göre o kadar iyi evriltmişler ki. Bir Alman, döner kebabını tamamen kendi damak tadına göre tasarlayabiliyor. Ekmeği seçelim; üçgen ekmek, tortilla ekmeği ya da döner box (dönerin karton kutuya konularak servis edildiği genelde take away şekilde satılan döner çeşidi). Sıra sosta; tahin sos, hardal, chilly sos, yoğurt sos, sarımsak sosu... Peki ya garnitürü? Humus, turşu, mısır, acı sos... Kumpirle oldukça benzer, yemeğin tabanı patates değil; döner ve ekmek. İçindekiler ise aynı. Yani Vedat Milor'a katılıyor, iki yemeği karşılaştıramıyor, tamamen iki ayrı yemek olarak değerlendiriyorum.