KANSER ‘ÜRETİYOR’
Diğer faktörleri de göz ardı etmeden, bilim insanları, nitritlerin kanserdeki rolünü hala araştırıyor. Ancak çalışmalar, kimyasalların mideye girdiğinde nitrozamin adı verilen ve kansere neden olan bileşiklerin üretilmesine yardımcı olabileceğini gösteriyor.
Son çalışmada İrlanda'daki araştırmacılar, bir grup fareyi, yüzde 15’i işlenmiş et olan bir yemek planıyla beslediler. Diğer grup ise, yine aynı miktarda etle beslendi ancak etlerde kimyasal bulunmuyordu.
Nature dergisinde yayınlanan sonuçlar, nitrit içermeyen etle beslenen farelerin tümörlerinde herhangi bir artış görülmediğini, ancak nitritli et yiyenlerin ise yüzde 75 daha fazla geliştirdiğini gösterdi. Ek olarak, kimyasal içeren etle beslenenlerin bağırsaklarında diğer gruba göre yüzde 82 daha fazla tümör gelişti.
OTORİTELERDEN ‘150 GRAM’ UYARISI
Fransa'nın gıda gözlemcisi bu yaz bağırsak kanseriyle bağlantılı olduğuna karar verdikten sonra insanlara haftada 150 gramdan fazla işlenmiş et yememelerini tavsiye etti. Ekim ayında Avrupa’nın gıda güvenliği otoritesi, insanların güvenli olmayan seviyelerde nitrit tükettikleri konusunda uyardı.