Yeni lezzetler ve şık sunumlar konusunda size yardımcı közlenmiş domates çorbası tarifi, sultan kebabı tarifi, közlenmiş patlıcan salatası tarifi ve kalburabastı tarifi var.'BUGÜN NE PİŞİRSEM' DİYENLERE GÜNÜN MENÜSÜ MALZEMELER3 adet orta boy domates5-6 diş sarımsak6 dal taze kekikZeytinyağıTuzKarabiber750 ml tavuk suyu1 yemek kaşığı tereyağı1 yemek kaşığı unKÖZLENMİŞ DOMATES ÇORBASI YAPILIŞIDomatesleri ortadan ikiye bölün ve fırın tepsisine yerleştirin, içlerine birer diş sarımsak saplayın.Üzerlerine birer dal kekik, tuz, karabiber ve zeytinyağı gezdirin.200 derece önceden ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin.Fırından çıkan domatesleri kabuklarından ayırın.Bir tencerede tereyağını eritin, unu ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun.Domatesleri ilave edin ve kavurmaya devam edin.Tavuk suyunu ekleyin ve kıvam alıncaya kadar kaynatın.Dilerseniz tadına bakıp tuz ve karabiber ilavesi yapabilirsiniz, sıcak servis edin. Sultan kebabı malzemelerYarım kg iri doğranmış kuşbaşı dana veya kuzu etiYarım su bardağı bezelyeBir adet havuçBir adet büyük patatesBir adet orta boy kuru soğanÜç - dört diş sarımsakBir yemek kaşığı sıvı yağBir adet yufkaBir yemek kaşığı domates salçasıTuz, karabiber, kekik, kırmızı toz biberPatatesi kızartmak için:Sıvı yağBeşamel sos için:Bir su bardağı sütBir silme yemek kaşığı unBir yemek kaşığı tereyağıKarabiberÇay kaşığının ucuyla tuzÜzeri için:Bir çorba kâsesi kaşar peyniri rendesiSULTAN KEBABI YAPILIŞIHavuçların kabukları soyulup küp küp doğranır.Bezelye ile birlikte haşlanır ve süzdürülür.Patatesin kabuğu soyulur ve havuçlarla aynı büyüklükte doğranarak sıvı yağda kızartılır, bir kenara alınır.Etler yıkanıp yapışmaz tabanlı bir tencere veya tavada yüksek ısıdaki ateşte mühürlenir ve üzerine sıcak su konularak yumuşayana kadar ağzı kapalı olarak veya düdüklü tencerede yumuşayana kadar pişirilir.Tencereye sıvı yağ konulur.Kabukları soyularak yemeklik doğranan soğan ve sarımsaklar ilave edilir.Soğan pembeleşince salça ilave edilir.Salça çok katı değilse su ilavesi ile eritip açmaya ihtiyaç yoktur.Kokusu çıkana kadar kavrulur.Etler, kızarmış patatesler, haşlanan havuç ve bezelyeler eklenerek harmanlanır.Üç - dört dakika kadar birlikte kavrulur.Varsa pişirilen etin suyundan yoksa normal sıcak sudan bir çay bardağı kadar ilave edilir.Tuzu ve baharatı eklenir, tencerenin ağzı kapatılarak kısık ateşte on dakika kadar pişirilir. Ocaktan alınır.Tencerede yemeğin fazla suyu kalmamalıdır.Bir büyük yufka dört eşit üçgen parçaya bölünür.Üçgenlerin bir parçası büyük bir çorba kâsesinin içine kenarları sarkacak şekilde yerleştirilir.Üçgenin en uçtaki bir iki parçası koparılarak kâsenin tabanına yerleştirilir.Bir miktar soğumuş olan etli karışımdan delikli kepçe veya kevgir yardımıyla dikkatlice yufkanın içine yerleştirilir.Kâseden sarkan yufka parçaları kâsenin içine doğru katlanarak kapatılır.Kapatma yeri alta gelecek şekilde ısıya dayanıklı yağlanmış orta boy bir borcama veya fırın kabına yerleştirilir.Diğer yufka parçaları da aynı şekilde hazırlanır.Bu arada küçük bir tencereye bir kaşık tereyağı konur, eriyince un eklenir ve unun kokusu çıkıncaya kadar kavrulur.Üzerine oda sıcaklığında süt, karabiber ve çay kaşığının ucuyla tuz konulur, unun topak kalmaması için sürekli çırpma teliyle karıştırılır ve beşamel sos katılaşmaya başlayıncaya kadar kısık ateşte pişirilir.Topaklaşma halinde blendır ile giderilebilir.Pişen sos hazırlanan yufkaların üzerine kaşık yardımıyla paylaştırılır.En üste rendelenmiş kaşar serpilir ve önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında kaşarlar eriyip hafifçe kızarana kadar pişirilir.İç malzeme zaten pişmiş olduğundan önce beşameli kızartıp sonra fırından çıkarıp kaşar rendesi ekleyerek tekrar fırınlamaya gerek yoktur. Közlenmiş patlıcan salatası malzemeler5 adet patlıcan1 adet soğan1 adet domates1 adet yeşil biber2 adet kapya biberYarım limon suyuTuzSumakNar ekşisiZeytinyağıKÖZLENMİŞ PATLICAN SALATASI YAPILIŞIPatlıcan ve kapya biberi fırında közleyin.Soğan, domates, yeşil biberi küp küp doğrayın.Közlenen patlıcan ve kapya biberleri temizleyip doğrayıp diğer malzemelere ekleyin.Daha sonra limon suyu, tuz, sumak ve zeytinyağı ilave edelim ve karıştırıp servis edin. MALZEMELER125 gram tereyağı(oda sıcaklığında)1 çay bardağı sıvı yağ1 yemek kaşığı yoğurt1 su bardağı süt3,5 su bardağı un2 yemek kaşığı irmik1,5 çay kaşığı kabartma tozu1/2 su bardağı ceviz içiKalburabastı servisi için:2 yemek kaşığı toz Antep fıstığıKalburabastı şerbeti için:2 su bardağı toz şeker3 su bardağı su1 tatlı kaşığı limon suyuKALBURABASTI YAPILIŞIİlk olarak şerbeti hazırlayın. Toz şeker ve suyu derin bir tencereye alın.Aralarda karıştırarak, koyu bir şurup kıvamı alana kadar yaklaşık 20 dakika, orta ateşte kaynatın.Şurup kıvamını alan şerbete limon suyunu ekleyin. Kısık ateşte 2-3 dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alın ve soğuması için oda sıcaklığında bekletin.Kalburabastı hamurunu hazırlamak için oda sıcaklığında bekletilmiş 125 gram tereyağını derin bir karıştırma kasesine aktarın.Üzerine 1 su bardağı süt, 1 çay bardağı sıvı yağ, 2 yemek kaşığı irmik ve 1 yemek kaşığı yoğurdu ilave edip, 3,5 su bardağı unu azar azar katarak karışıma yedirin.Son olarak 1,5 çay kaşığı kabartma tozunu da ilave ettikten sonra 5 dakika kadar yoğurun ve üzerini streç film ile kapatıp, 20 dakika kadar buzdolabında bekletin.Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın ve avuç içinizde yuvarladıktan sonra hamuru bir kalbura bastırıp, yuvarlak şeklinde açın.Her birinin tam orta kısmına 1 tatlı kaşığı ceviz içinden yerleştirdikten sonra kalbur üzerinde rulo şeklinde sarın. Aynı işlemi hamur bitene kadar tek tek uygulayın.Fırın kağıdı serdiğiniz fırın tepsisine hazırladığınız tatlıların birleşim yeri alt tarafta kalacak şekilde, aralıklı olarak yerleştirin.Kalburabastıları, önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25 dakika kadar pişirin.Fırından çıkan sıcak tatlıların üzerine soğuyan şerbeti azar azar gezdirin. İçine çekmesi için beklettikten sonra toz Antep fıstığı ile süsleyip, servis edin.