18 Kasım 2023 - 09:17
| Son Güncelleme:
'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (18 Kasım 2023)
1

Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak kremalı mantar çorbası tarifi, İzmir köfte tarifi, sebzeli bulgur pilavı tarifi ve kadayıflı muhallebi tarifi.
18 Kasım 2023 - 09:17
| Son Güncelleme:
2

Yeni lezzetler ve şık sunumlar konusunda size kremalı mantar çorbası tarifi, İzmir köfte tarifi, sebzeli bulgur pilavı tarifi ve kadayıflı muhallebi tarifi var.
'BUGÜN NE PİŞİRSEM' DİYENLERE GÜNÜN MENÜSÜ
3

KREMALI MANTAR ÇORBASI TARİFİ
Kremalı mantar çorbası malzemeler
- 500 g kültür mantarı
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı un
- 4 su bardağı su
- 200 ml krema
- Tuz
- Karabiber
KREMALI MANTAR ÇORBASI YAPILIŞI
- İlk olarak mantarları bol suda durulayın ve süzün. Ardından mantarları iri formda doğrayarak tereyağında 3-4 dakika soteleyin.
- İnce ince ezilmiş sarımsak ve unu, mantar soteye ilave edip unun rengi dönünceye kadar kavurun.
- Topaklanmaması için sürekli karıştırın ve azar azar suyu ilave edin. Tuz ve karabiber ve istediğiniz baharatlar ile tatlandırıp kaynatın.
- Son olarak koyulaşan çorbanın içerisine kremayı ilave edip kısık ateşte 7-8 dakika daha pişirin.
- Pişirme işleminden sonra çorbayı ocaktan alın. Sıcak servis edin.
4

İZMİR KÖFTE TARİFİ
İzmir köfte tarifi malzemeler
- 4 adet patates
- 4 adet yeşil biber
- 2 adet domates
- İzmir köfte kızartmak için:
- 1,5 su bardağı ayçiçek yağı
- 500 gram orta yağlı kıyma
- 1 adet rendelenmiş kuru soğan
- 3 yemek kaşığı galeta unu
- 1 adet yumurta
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
İzmir köfte sosu için:
- 2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 2 adet rendelenmiş domates
- 2 su bardağı sıcak su
- 1/2 çay kaşığı tuz
İZMİR KÖFTE YAPILIŞI
- Köfte harcı için gerekli bütün malzemeleri bir kapta birleştirin ve iyice yoğurmaya başlayın. Hazırladığınız harçtan köfteleri yapmak için parçalar alın ve parmak şeklinde yuvarlayın.
- Patatesleri kabuklarını soyup yıkayın ve elma dilimi olarak doğrayın. Domatesleri halka halka doğrayın ve biberleri ortadan ikiye bölün. Derin bir tavada ayçiçek yağını kızdırın. Daha sonra ilk patatesleri ve sonra köfteleri kızartın. Bu arada sosunu hazırlayın.
- Domates salçasını ayçiçek yağında 2 - 3 dakika kavurun. Rendelenmiş domatesleri ekleyip karıştırın. Üzerine sıcak su ve tuzu ekleyip kaynayana kadar pişirin. Kaynayınca ocağın altını kapatın.
- Köfteleri ve patates dilimlerini tepsiye dizin. Aralarına domatesleri ve biberleri ekleyin. Hazırlanan sosu üzerinde gezdirip önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 20 dakika pişirin.
5

SEBZELİ BULGUR PİLAVI TARİFİ
Sebzeli bulgur pilavı malzemeler
- 5 yemek kaşığı tereyağı
- 1 orta boy soğan
- 3 adet biber
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 adet kapya biber
- 2 su bardağı pilavlık bulgur
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 4 su bardağı su (kaynar)
SEBZELİ BULGUR PİLAVI YAPILIŞI
- Pilav tenceresine yağı alın ve eritin.
- Eriyen yağın içerisine yemeklik doğranan soğanları ekleyin ve rengi değişene kadar kavurun.
- Soğanların üzerine küp küp doğranan biberleri ve kapya biberi ekliyoruz.
- Kavurmaya devam ediyoruz.
- Kavrulunca üzerine salçaları ekleyip kokusu çıkana kadar yine kavuruyoruz.
- Üzerine bulgurları ekleyip iyice karıştırıyoruz.
- Üzerine kaynar suyu ekleyip tuzu ilave edip kapağını kapatıyoruz.
- Bulgurlar şişip suyu çekince altını kapatıyoruz.
6

KADAYIFLI MUHALLEBİ TATLISI TARİFİ
Kadayıflı muhallebi tatlısı malzemeler
- 350 gram kadayıf (kuru kadayıf)
- 10 yemek kaşığı toz şeker
- 5 yemek kaşığı tereyağı
- Bir su bardağı iri dövülmüş ceviz
- 1 litre süt
- 2 yemek kaşığı mısır nişastası
- 2 yemek kaşığı un
- 1 yumurta
- 1 paket vanilya
- 1 paket krema (200ml)
KADAYIFLI MUHALLEBİ TATLISI YAPILIŞI
- İlk olarak derin bir tencerede kadayıf ve tereyağı alınız ve kavurmaya başlayınız.
- Topaklanma olmaması için sürekli karıştırarak kavurunuz.
- Tereyağı tamamen eridikten sonra 6 yemek kaşığı toz şeker atıp kavurmaya devam ediniz.
- Kadayıflar renk değiştirmeye başlayınca dövülmüş 1 su bardağı cevizi ekleyip 8 - 9 dakika daha kavurup kadayıfları ocaktan alınız.
- Kavurduğunuz kadayıf ve cevizleri başka bir kaba alıp soğumaya bırakınız(aynı tencerede kalırsa yanabilir).
- Başka bir tencereye 4 yemek kaşığı şeker, 2 yemek kaşığı un, 2 yemek kaşığı nişasta ve 1 yumurta alıp iyice karıştırın.
- Üzerine 1 litre sütü ekleyip muhallebiyi pişirmeye başlıyoruz.
- Muhallebi kaynamaya başlayınca üzerine vanilyayı koyup tekrar karıştırıyoruz ve ocaktan alıyoruz.
- Muhallebi soğuduğunda 1 paket kremayı üzerine ekleyip mikser yardımıyla karıştırıyoruz.
- Kadayıflı muhallebi tatlısını yapacağımız kabın yarısına kavurduğumuz tel kadayıfları ekliyoruz.
- Eşit şekilde yaydığımız kadayıfların üzerine eşit şekilde muhallebiyi yayıyoruz.
- Geri kalan kadayıfları da eşit şekilde muhallebinin üzerine döküyoruz.
- 1 - 2 saat dolapta dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz.
- İpucu
- Servis ederken üzerine çilek, muz veya yaban mersini koyabilirsiniz.
- Muhallebisi 5 - 6 saat dinlenirse daha lezzetli olacaktır. Kadayıfları çok yakmamaya çalışın.
- Eğer kuru kadayıf bulamazsanız yaş kadayıfları 1 gün önceden buzdolabının derin dondurucu kısmında bekletin.