21 Kasım 2023 - 09:29
| Son Güncelleme:
'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (21 Kasım 2023)
1

Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak ekşili köfte çorbası tarifi, körili tavuklu pilav tarifi, mantar sote tarifi ve dudove tatlısı tarifi.
21 Kasım 2023 - 09:29
| Son Güncelleme:
2

Yeni lezzetler ve şık sunumlar konusunda size ekşili köfte çorbası tarifi, körili tavuklu pilav tarifi, mantar sote tarifi ve dudove tatlısı tarifi var.
'BUGÜN NE PİŞİRSEM' DİYENLERE GÜNÜN MENÜSÜ
3

EKŞİLİ KÖFTE ÇORBASI TARİFİ
Ekşili köfte çorbası malzemeler
- 250 gram kıyma
- Yarım çay bardağından bir parmak fazla ince bulgur veya pirinç
- Karabiber, kimyon, yenibahar, kekik, nane, tuz
- 2 su bardağı yoğurt
- 1 tepeleme çorba kaşığı un
- 1 yumurtanın sarısı
- 1 limonun suyu
- 1,5 litre su
- 1 adet et bulyon
EKŞİLİ KÖFTE ÇORBASI YAPILIŞI
- Köfteleri hazırlamak için kıyma, bulgur ve baharatları bir kaba alın ve iyice özleşinceye kadar 5-8 dk yoğurun. Bir tepsinin tabanını un ile kaplayın.
- Hazırladığınız harçtan nohut büyüklüğünde parçalar koparıp avucunuz ortasıyla yuvarlayın, ihtiyaç duyarsanız parmağınızla avucunuza biraz su sürebilirsiniz.
- Yuvarlanmış köfteleri un kaplı tepsiye koyun. Köfteler tamamlanınca büyükçe bir tencereye 1 buçuk litre su koyup kaynatın ve et bulyonu ekleyin.
- Bu sırada terbiyeyi hazırlamak için geniş bir kaba yoğurdu alın, üzerine unu eleyin, bir yumurta sarısını ve limonu ekleyin.
- İyice karıştırın ve köftelerin kaynadığı sudan iki kepçe sıcak suyu yavaşça ve sürekli karıştırarak terbiyenin olduğu karışıma ekleyin.
- Hazırlanan terbiyeyi yavaşça ve yine karıştırarak köftelerin üzerine ekleyin. Ara sıra karıştırarak 20-25 dk pişirin.
- Pişen çorbanın üzerine istediğiniz miktarda yağın içinde hazırlayacağınız nane ve kırmızı biberli sostan dökün, tuzunu da bu aşamada ekleyebilirsiniz.
4

KÖRİLİ TAVUKLU PİLAV TARİFİ
Körili tavuklu pilav malzemeler
- 2 küp tavuk suyu bulyon
- 2 su bardağı baldo pirinç
- 3 su bardağı sıcak su
- 3 yemek kaşığı ayçiçek yağı
- 200 g tavuk göğsü
- 1 tatlı kaşığı köri
- 1 tatlı kaşığı zerdeçal
- 2 adet havuç
KÖRİLİ TAVUKLU PİLAV YAPILIŞI
- Geniş tabanlı bir pilav tenceresine ayçiçek yağını ekleyin.Soğuk suyla nişastası gidene kadar yıkadığınız pirinçleri tencereye alın.
- Şeritler halinde doğranmış tavuğu ekleyin. 1-2 dakika orta ateşte kavurun.
- Kabukları soyulmuş ufak ufak doğranmış havuçları da ekleyip 2 dakika kadar kavurun.
- Köriyi ekleyin.
- 2 küp tavuk suyu bulyonu 3 su bardağı sıcak suda eritip zerdeçalla beraber tencereye ilave edin.
- Kısık ateşte 20 dakika pişirin ve 10 dakika dinlenmeye bırakın.
5

MANTAR SOTE TARİFİ
Mantar sote tarifi malzemeler
- Yarım kilo mantar
- Zeytinyağı
- 1 çay bardağı rendelenmiş, suyu çıkarılmış domates
- 1 tane kırmızı biber
- 3 tane yeşil biber
- 1 tane kuru soğan
- 3 diş sarımsak
- Tuz
- 1 çay kaşığı pul biber
- Yarım çay kaşığı kekik
MANTAR SOTE YAPILIŞI
- Mantarların sapını çıkartıp kabuğunu soyun ve dışına limon sürün.
- Limon sayesinde mantarlar, mantarlar kararma yapmayacaktır.
- İnce uzun olarak doğrayıp bir kaba alın. Saplarını atmayın.
- Tavaya yağ alalım ve ısınınca üzerine ince doğranmış olan soğanı ekleyelim.
- Soğanları 1 dakika boyunca kavurup üzerine doğradığımız sarımsakları ilave edin.
- İnce doğranmış kırmızı ve yeşil biberleri ekleyin.
- Biberler biraz kavrulunca üzerine mantarları ekleyin ve kapağı kapatın.
- Arada bir karıştırarak kavurmaya devam edin.
- Suyunu çekmeye başlayan mantarların üzerine kekik, pul biber ve tuz ekleyin.
- Rendelenmiş domatesleri de ilave edin.
- Mantar ile domates özleşince üzerine 2 yemek kaşığı su ilave edin.
- Kısık ateşte mantarlar pişene kadar pişirin.
6

DUDOVE TATLISI TARİFİ
Dudove malzemeler
- 2 yumurta
- 1 paket kabartma tozu
- 1 su bardağı ceviz
- 250 gram oda ısısında tereyağı
- Yarım su bardağı toz şeker
- Yarım su bardağı sıvı yağ
- Aldığı kadar un
Şerbeti için:
- 5 su bardağı su
- 4 su bardağı toz şeker
- Yarım limon suyu
DUDOVE TATLISI YAPILIŞI
- Dudove tatlısının şerbetini hazırlamak için şeker ve suyu 10 dakika boyunca tencerede ara ara karıştırarak kaynatın.
- Ocaktan almadan önce limon suyunu ekleyerek bırakın.
- Dudove tatlısı için oda sıcaklığında tereyağını, sıvı yağı, yumurtaları ve şekerleri bir kapta çırpın.
- Karışıma yavaş yavaş kabartma tozu ve unu ilave edin.
- Cevizleri de ekleyerek, homojen bir karışım olana kadar yoğurun.
- Fırınınızı 180 derecede ısıtın.
- Hamuru top top şekillendirerek yağladığınız fırın tepsisine dizin.
- Üstlerine çatalla çok bastırmadan çizik veya delikler açarak biçimlendirin.
- İyice kızarıncaya kadar pişirin.
- Fırından alınca 5 dakika kadar soğumaya bırakıp şerbeti tatlıların üzerinde gezdirin.
- 1-2 saat dinlendirin. Ilık veya soğuk olarak servis edebilirsiniz.