'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (23 Mayıs 2024)
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/664efd86452fd0cdd92b4864.jpg)
Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak yayla çorbası tarifi, nohut yemeği tarifi, sebzeli pilav tarifi ve kalburabastı tarifleri var.
![BUGÜN NE PİŞİRSEM DİYENLERE GÜNÜN MENÜSÜ](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/664efd87452fd0cdd92b4867.jpg)
BUGÜN NE PİŞİRSEM' DİYENLERE GÜNÜN MENÜSÜ
Yeni lezzetler ve şık sunumlar konusunda bugün yayla çorbası tarifi, nohut yemeği tarifi, sebzeli pilav tarifi ve kalburabastı tarifi var.
![YAYLA ÇORBASI TARİFİ](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/664efda0452fd0cdd92b486a.jpg)
YAYLA ÇORBASI TARİFİ
Yayla çorbası malzemeleri
- 1 fincan pirinç (Türk kahvesi fincanı)
- 7 su bardağı su
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 yumurta
- Yarım fincandan biraz fazla un (Türk kahvesi fincanı)
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- Tuz ve nane
YAYLA ÇORBASI YAPILIŞI
- Su, zeytinyağı, tuz ve pirinçler tencereye alınır. Pirinçler yumuşayıncaya kadar kaynatılır.
- Ayrı bir kasede yoğurt, yumurta ve un, 1 su bardağına yakın su ile birlikte iyice çırpılır.
- Pirinçler yumuşayınca hızlıca karıştırarak yoğurtlu karışım çorbaya eklenir.
- Kaynayana kadar karıştırılır. Kaynayınca kısık ateşte 10-15 dk kaynatılır.
- Ara sıra karıştırmayı ihmal etmeyin.
- Çorbamız piştikten sonra altı kapatılır.
- Şık bir sunum olması için, çorba kaselere alınır.
- Ayrı bir yerde tereyağı kızdırılarak nane ile karıştırılır ve kaselerdeki çorbaların üzerinde gezdirilir.
- Kalan naneli tereyağını tenceredeki çorbaya koyup karıştırın.
![NOHUT YEMEĞİ TARİFİ](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/664efdab452fd0cdd92b486d.jpg)
NOHUT YEMEĞİ TARİFİ
Nohut yemeği malzemeler
- 2 su bardağı nohut
- 2 adet sivri biber
- 1 adet kuru soğan
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 5 su bardağı su
- 4 yemek kaşığı sıvı yağ
- Pul biber
- Karabiber
- Tuz
NOHUT YEMEĞİ YAPILIŞI
Nohutları bir gece önceden sıcak suya koyun içine biraz karbonat ekleyin. Ertesi gün süzüp iyice durulayın. Süzdüğünüz nohutları üzerine temiz su ilave edip 20 dakika kadar haşlayın. Sıvı yağı düdüklü tencereye alın. Soğanı küçük küçük doğrayıp sıvı yağda kavurmaya başlayın. Biberleri de soğanlarla aynı boyutta doğrayıp tencereye ekleyin ve kavurma işlemine devam edin. Daha sonra salçayı ilave edin. Kavurma işlemini salçanın kokusu çıkana sürdürün. Bir gece önceden ıslatıp haşladığınız nohutları, tencereye ekleyin ve nohutları ezmeden birkaç tur karıştırın. Üzerine kaynar su, tuz, karabiber ve pul biberini ekleyin. Düdüklü tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte pişmeye bırakın. Nohut güzelce pişince tencerenin altını kapatın. Nohut yemeğiniz hazır, sıcak servis edebilirsiniz.
![SEBZELİ PİLAV TARİFİ](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/664efdba452fd0cdd92b4870.jpg)
SEBZELİ PİLAV TARİFİ
Sebzeli pilavı malzemeler
- 1.5 su bardağı pirinç
- 2 yemek kaşığı şehriye
- 1 adet kapya biber
- 1 su bardağı haşlanmış mısır (konserve de olur)
- 1 su bardağı bezelye
- 1 su bardağı tavuk suyu
- 1,5 bardak su ( kaynar su)
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı tuz
SEBZELİ PİLAV YAPILIŞI
Pilav tenceresine 2 yemek kaşığı sıvı yağ eklenir ve kızdırılır. Kızan yağın içerisine tel şehriye eklenir. Pembeleşen şehriyenin üzerine pirinçler koyulur ve 1 - 2 dakika kavrulur. Üzerine minik küp küp doğranmış kapya biber, bezelye ve mısır eklenir. Hemen ardından kaynar su ve tavuk suyu eklenir ve tuz içerisine koyulup iyice karıştırılır. Kısık ateşte iyice suyu çekene kadar pişirilir. Suyu tamamen çektiğinden emin olduğunuzda ocaktan alıp dinlenmeye bırakınız.
![KALBURABASTI TATLISI TARİFİ](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/664efdc8452fd0cdd92b4873.jpg)
KALBURABASTI TATLISI TARİFİ
Kalburabastı tatlısı malzemeleri
- 125 gram tereyağı(oda sıcaklığında)
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı yoğurt
- 1 su bardağı süt
- 3,5 su bardağı un
- 2 yemek kaşığı irmik
- 1,5 çay kaşığı kabartma tozu
- 1/2 su bardağı ceviz içi
Kalburabastı servisi için:
- 2 yemek kaşığı toz Antep fıstığı
Kalburabastı şerbeti için:
- 2 su bardağı toz şeker
- 3 su bardağı su
- 1 tatlı kaşığı limon suyu
KALBURABASTI YAPIŞILI
İlk olarak şerbeti hazırlayın. Toz şeker ve suyu derin bir tencereye alın. Aralarda karıştırarak, koyu bir şurup kıvamı alana kadar yaklaşık 20 dakika, orta ateşte kaynatın. Şurup kıvamını alan şerbete limon suyunu ekleyin. Kısık ateşte 2-3 dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alın ve soğuması için oda sıcaklığında bekletin. Kalburabastı hamurunu hazırlamak için oda sıcaklığında bekletilmiş 125 gram tereyağını derin bir karıştırma kasesine aktarın. Üzerine 1 su bardağı süt, 1 çay bardağı sıvı yağ, 2 yemek kaşığı irmik ve 1 yemek kaşığı yoğurdu ilave edip, 3,5 su bardağı unu azar azar katarak karışıma yedirin. Son olarak 1,5 çay kaşığı kabartma tozunu da ilave ettikten sonra 5 dakika kadar yoğurun ve üzerini streç film ile kapatıp, 20 dakika kadar buzdolabında bekletin. Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın ve avuç içinizde yuvarladıktan sonra hamuru bir kalbura bastırıp, yuvarlak şeklinde açın. Her birinin tam orta kısmına 1 tatlı kaşığı ceviz içinden yerleştirdikten sonra kalbur üzerinde rulo şeklinde sarın. Aynı işlemi hamur bitene kadar tek tek uygulayın. Fırın kağıdı serdiğiniz fırın tepsisine hazırladığınız tatlıların birleşim yeri alt tarafta kalacak şekilde, aralıklı olarak yerleştirin. Kalburabastıları, önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25 dakika kadar pişirin. Fırından çıkan sıcak tatlıların üzerine soğuyan şerbeti azar azar gezdirin. İçine çekmesi için beklettikten sonra toz Antep fıstığı ile süsleyip, servis edin.