'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (25 Nisan 2024)

Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak bamya çorbası tarifi, tavada lahmacun tarifi, soğan salatası tarifi ve sarma kadayıf tarifi.

'BUGÜN NE PİŞİRSEM' DİYENLERE GÜNÜN MENÜSÜ
Yeni lezzetler ve şık sunumlar konusunda bugün bamya çorbası tarifi, tavada lahmacun tarifi, soğan salatası tarifi ve sarma kadayıf tarifi var.

BAMYA ÇORBASI TARİFİ
Bamya çorbası malzemeler
- 100 gram kuru bamya
- 2 orta boy havuç
- 100 gram yağsız kıyma
- 1 orta boy soğan
- 1 adet limon
- 1 yemek kaşığı domates salçası
BAMYA ÇORBASI YAPILIŞI
Kuru bamyaları kağıt havlu içerisine koyup havlunun diğer ucunu üzerine kapatıp bamyaları ovuşturun. Bu sayede dikenlerinin düşmesini sağlamış olacaksınız ve daha lezzetli olacak. Ovuşturduğunuz bamyaları 5 su bardağı suyla ortalama 10 dakika haşlayın. Başka bir tencereye yağı döküp, ince ince doğranan soğanları ilave edip kavurun. Daha sonra sırasıyla kıymayı, küçük küçük doğranmış havuçları ve salçayı ekleyin. Ortalama 2 dakika daha kavurun. Haşlanan bamyaları sudan çıkartıp yıkayın. Yıkanan bamyaları kıymaların üzerine ekleyin ve tuzunu atıp 4 su bardağı sıcak su döküp kapağını kapatın. Ortalama 10 dakika kaynadıktan sonra bamya çorbası hazır.

TAVADA LAHMACUN TARİFİ
Tavada lahmacun malzemeler
- 2 adet kırmızı biber
- 3 adet yeşil biber
- 2 adet kuru soğan
- 2 adet domates
- 1 demet maydanoz
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- Yarım çay kaşığı pul biber
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- Yarım çay bardağı su
- 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 500 gram yağlı dana kıyma
Hamuru için:
- 5 su bardağı un
- 2 su bardağı su
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı toz şeker
TAVADA LAHMACUN YAPILIŞI
- Lahmacun yapımı için ilk başta bir mutfak robotunun içinde iç harcı için baharatlar, salça sıvı yağ ve kıyma hariç tüm malzemeleri alın ve çekin.
- Maydanozları en son ilave edin.
- Rondonun içinden büyükçe bir kaba aldığınız harca baharatları, salçayı ve sıvı yağı ekleyin ve iyice karıştırın.
- Son olarak kıymayı ekleyerek güzelce yoğurun.
- Yeteri kadar cıvık bir kıvamda değilse, biraz su ekleyebilirsiniz.
- Harcınız dinlenirken, hamurunuzu yapmaya başlayın.
- Suyu bir kaba dökün, üzerine tuz ve şekeri ilave ederek güzelce karıştırın.
- Ardından azar azar da un ilave edin.
- Unu yavaş yavaş suya ekleyerek orta sertlikte bir hamur elde edene kadar yoğurun.
- Hamuru bir silindir haline getirip eşit parçalara bölün.
- Aynı büyüklükte lahmacunlar yapabilmek için hamurlarınızın ağırlığı da eşit olmalıdır.
- Eşit büyüklükte ayırdığınız bezelerin üzerini hafif nemli bir mutfak beziyle örtüp en az 1 saat dinlenmeye bırakın.
- Mutfak tezgahının üzerine biraz un serperek bezelerinizi teker teker açmaya başlayın.
- Hamurunuzu mümkün olduğu kadar ince açmaya çalışın.
- İnce açtığınız hamurun üzerine lahmacun harcını kenarlarına da gelecek şekilde güzelce yayın.
- Pişirme aşamasında kapaklı yanmaz bir tava kullanabilirsiniz.
- Hazırladığınız lahmacunu ısınmış olan tavaya yerleştirin.
- Ocağı önce yüksek ateşte daha sonra kısık ateşte açın.
- Kapağı kapatmadan önce üzerine ıslak bir bez kapatın ve altı bezi alın.
- Diğer tüm parçalara aynı işlemi yapın.

SUMAKLI SOĞAN SALATASI TARİFİ
Sumaklı soğan salatası malzemeler
- 1 adet kırmızı soğan(piyazlık doğranmış)
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı sumak
- 1/2 demet doğranmış maydanoz
SUMAKLI SOĞAN SALATASI YAPILIŞI
- Piyazlık doğradığınız kırmızı soğanları, 1 çay kaşığı tuz ile ovarak öldürün.
- Üzerine sumak ve doğranmış maydanozu da ekledikten sonra güzelce karıştırın.

KADAYIF SARMA TARİFİ
Kadayıf sarma tatlısı malzemeler
- 650 gram kadayıf
- 400 gram yakın çekilmiş ceviz (ne çok ince nede çok iri çekilmeyecek)
- Kadayıf sarma üzeri için
- 200 gram margarin
- 100 gram tereyağı
Kadayıf sarma şerbeti için
- 6 su bardağı şeker
- 6 su bardağı su
- Yarım limon
- 1 kaşık margarin (parlak olması için)
KADAYIF SARMA YAPILIŞI
- Sarma işlemine başlamadan önce kadayıflarımızı tel tel oluncaya dek didikleyip yeteri kadarını avuç içimize alıp cevizini de koyup yaprak sarması sarar gibi saralım.
- Margarinle yağlamış olduğumuz tepsiye sarma işlemi bitip tepsiniz doluncaya kadar devam edelim.
- Daha sonrada margarini ve tereyağını pembeleşinceye kızartıp her birinin üzerine kaşık kaşık döküp 175 derece önceden ısıtılmış fırına verelim.
- Kızarmaya yakın derecesini 150'ye düşürelim.
- Nar gibi kızarınca da fırından çıkartıp, ılımasını bekledikten sonrada önceden hazırladığımız şerbetini ılık olarak dökelim.
- Tatlıyı 1 gün öncesinden yapmışsanız, tatlı soğuktur. Şerbeti üzerine sıcak sıcak dökebilrisiniz.
- Eğer siz hemen yapıp pişirdikten sonra dökmek isterseniz de tatlıda şerbeti de elimizi yakmayacak şekilde ılık olacak.
- Şerbetin koyuluğu da şerbet kaynarken belli bir süre sonra kabarcıklanmaya başlar, işte o an kaşığınızı şerbete sokup çıkardıktan sonra kaşıkta kalan şerbet kaşığa bulaşıyorsa olmuş demektir.