26 Mayıs 2024 - 00:00
| Son Güncelleme:
'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (26 Mayıs 2024)
1
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/665060bd452fd0cdd92b4f78.jpg)
Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak analı kızlı çorbası tarifi, fırında köfteli patates tarifi, fırın makarna tarifi ve keşkül tarifleri var.
26 Mayıs 2024 - 00:00
| Son Güncelleme:
2
![BUGÜN NE PİŞİRSEM DİYENLERE GÜNÜN MENÜSÜ](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/665060be452fd0cdd92b4f7b.jpg)
BUGÜN NE PİŞİRSEM' DİYENLERE GÜNÜN MENÜSÜ
Yeni lezzetler ve şık sunumlar konusunda bugün analı kızlı çorbası tarifi, fırında köfteli patates tarifi, fırın makarna tarifi ve keşkül tarifi var.
3
![ANALI KIZLI ÇORBASI TARİFİ](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/665060cb452fd0cdd92b4f90.jpg)
ANALI KIZLI ÇORBASI TARİFİ
Analı kızlı çorbası malzemeler
- 400-500 gr biftek kuşbaşı et (dana veya kuzu)
- 1 tas dolusu haşlanmış nohut
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- Yarım yemek kaşığı biber salçası
- Yaklaşık 2 - 2,5 litre sıcak su
- Tuz
Analı kızlı çorbası hamuru için malzemeler
- 1 su bardağı
- Köftelik bulgur(simit)
- Yarım su bardağı irmik
- Yarım su bardağı un
- 1 su bardağı sıcak su
- Tuz, kırmızı toz biber, yarım kaşık biber salçası
- Yarım bardak su
Hamurun içini doldurmak için iç malzemesi
- 400 gr kıyma
- 2 soğan
- Tuz, kırmızı toz biber, yarım kaşık biber salçası
- 1 çay bardağı ceviz içi
- 1 kaşık tereyağı
ANALI KIZLI ÇORBASI YAPILIŞI
- Bulgur ve irmiği 1 su bardağı kaynar su ile ıslat yumuşaması için 15-20 dk beklenir.
- Bu arada iç malzemeyi hazırlayın, küçük kıyılmış soğanları tereyağın da kavurup kıymayı ekleyip suyunu çekene kadar pişirin.
- Baharatlar, biber salçası ve rondo da ufaltılmış cevizleri de ekleyip karıştırın. Soğumaya bırakın.
- Ilıdıktan sonra 10-15 dk buzlukta bekleyin ki doldurma işlemi kolay olsun.
- Yumuşayan hamura yarim bardak un, tuz, toz kırmızı biber, ve biber salçası ekleyip hamuru özleşene kadar yoğurun.
- Gerekirse yoğururken yarim bardak su ilavesi yapın.
- Kıvamı sakız gibi olacak.
- Küçük parçalar alarak baş parmağınızla içini oyun.
- Kıymalı harçtan bir yemek kaşığı doldurup ağzını kapatın.
- Bu işlemi yaparken arada elinizi ıslatın.
- Bu şekilde köftelerimizi hazırlayalım.
- Hamurun bir parçasına da nohuttan büyük olacak şekilde toplar yapalım.
- Tencereye sıvıyağ koyalım eti kuşbaşı doğrayalım ve yağda kavuralım salçasını ilave edip devam kavuralım, sıcak su ilave edelim ve düdüklü tencerenin kapağını kapatalım yaklaşık 10-15 dakika etimizi haşlayalım.
- Nohutu ister bir gece önceden ıslatıp et ile birlikte haşlayın, isterseniz konserve kullanın tercihi size kalmış.
- Haşlanan etimizin içine nohutları ilave edelim orta ateşte 3-5 dakika kaynamaya bırakalım.
- Küçük toplar ekleyip yaklaşık 3 dakika kaynatalım.
- En son olarak içli köfteyi de ilave edelim ve yaklaşık 5-8 dakika orta ateşte kaynatalım.
- Pişen çorbayı ocaktan alıp sıcak servis edelim.
4
![FIRINDA PATATES KÖFTE TARİFİ](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/665060d3452fd0cdd92b4f94.jpg)
FIRINDA PATATES KÖFTE TARİFİ
Fırında patates köfte malzemeler
- 3 adet orta boy patates
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 1 adet orta boy domates
- 2 adet orta boy kırmızı biber
Köfte harcı için:
- 500 gram kıyma
- 1 adet kuru soğan
- 1 adet yumurta
- 2 yemek kaşığı galeta unu (ya da bayat ekmek içi)
- 10 dal maydanoz
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı yenibahar
Sosu için:
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1,5 su bardağı sıcak su
- Yarım çay kaşığı tuz
FIRINDA PATATES KÖFTE YAPILIŞI
- Kuru soğanı rendeleyin ve yoğurma kabına aldığınız kıymaya ilave edin.
- Galeta unu, yumurta ve ince ince doğradığınız maydanozları da kıymaya ekleyin.
- Tuz, karabiber ve kimyonu da ekleyip yoğurun.
- Üzerini streç filmle kapatıp buzdolabında yarım saat dinlendirin.
- Kıymadan küçük parçalar koparıp elinizle köfte şekli verin.
- Sıvı yağı sos tenceresinde kızdırıp içine domates salçasını ekleyin ve kısa bir süre kavurun.
- Ardından içine rendelediğiniz domatesleri de ekleyin ve 5 dakika kadar pişirin.
- Kuru soğanları piyazlık, patatesleri ise elma dilim doğrayın.
- Fırın kabının tabanına önce soğanları üzerine patatesleri yerleştirin.
- En üste de köfteleri dizin.
- Kırmızı biberi küp küp doğrayıp köftelerin üzerine serpin.
- Hazırladığınız domatesli sosu da malzemelerin üzerine yayın.
- Fırını 180 dereceye ayarlayıp önceden ısıtın.
- Tepsiyi fırına verip 35-40 dakika kadar pişirin.
- Sıcak sıcak servis yapın.
5
![FIRIN MAKARNA TARİFİ](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/665060db452fd0cdd92b4f97.jpg)
FIRIN MAKARNA TARİFİ
Fırında makarna malzemeler
- 1 paket fırın makarna
- 1,5 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri(üzeri için)
Beşamel sos için:
- 4 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 3 yemek kaşığı un
- 2,5 su bardağı süt
- 1/2 adet muskat cevizi
FIRIN MAKARNA YAPILIŞI
- Beşamel sosu hazırlamak için; 4 yemek kaşığı tereyağı ve 2 yemek kaşığı sıvı yağı bir sos tenceresinde kızdırın.
- Ardından 3 yemek kaşığı unu üzerine ilave edin ve kokusu çıkana kadar kavurun.
- 2,5 su bardağı sütü de sos tenceresine ilave edip iyice karıştırın ve karışım koyulaşana kadar orta ateşte pişirin.
- Ara ara karıştırmayı ihmal etmeyin.
- Pişmiş olan beşamel sosun üzerine yarım muskat rendeleyip karıştırın ve ocaktan alın.
- Arzuya göre tuz ve karabiber ile tatlandırın.
- Derin bir tencerede kaynamış olan tuzlu suyun içine fırın makarnayı atın ve 10 dakika, yumuşayana kadar pişirin.
- Ocaktan alıp, suyunu süzdürün.
- Geniş bir kabın içerisinde, süzülmüş olan makarnayı ve beşamel sosu güzelce karıştırın.
- Makarnayı, pişireceğiniz fırın kabına alın ve üzerine 1,5 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirin.
- Önceden ısıtılmış 190 derece fırında 25 dakika pişirin.
- İlk sıcaklığı geçtikten sonra dilimleyin ve servis edin. Fırında makarna servise hazır.
6
![KEŞKÜL TARİFİ](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/665060e6452fd0cdd92b4f9a.jpg)
KEŞKÜL TARİFİ
Keşkül malzemeler
- 5 su bardağı süt
- 1 adet yumurta sarısı
- 1,5 su bardağı toz şeker
- 2 yemek kaşığı buğday nişastası
- 5 yemek kaşığı toz badem
- 2 yemek kaşığı rendelenmiş Hindistan cevizi
Servisi için:
- 2 yemek kaşığı kabuksuz çiğ badem
- 1 yemek kaşığı file Antep fıstığı
KEŞKÜL YAPILIŞI
- Yumurtaların sarısını beyazından ayırın. Sarıları süt, şeker nişasta ve toz bademle birlikte alın.
- Orta ateşte bir çırpıcı yardımıyla sürekli karıştırarak kıvamı koyulaşana kadar pişirin.
- Pişen keşkülün içine Hindistan cevizini ilave edin.
- Keşkülü kaselere paylaştırın. Soğuyup katılaştıktan sonra üzerine kabuksuz çiğ badem ve file Antep fıstığı serpin.