Aslında çocuğun sevmediği “sebze” değil onun “hazırlanışı”. Öyle tarifler var ki sebze yemekleri çocuklarınız için zevkle yenilebilecek besine bile dönüşebiliyor Çocuklara sebze yedirmek bazı anne-babalar için oldukça zor. Şekerli yiyecekler deyince akan sular dururken iş birbirinden sağlıklı, şifalı sebzelere geldiğinde yemek saatleri tam bir kabusa dönüşebiliyor. Ebeveyn ve çocuk arasında baş gösteren inatlaşmalarla gergin dakikalar yaşanıp sinirler gerilebiliyor. Çocuğunun sağlıklı beslenmesi için ellerinden geleni yapmaya hazır olan anne babalar çaresiz bir şekilde çocuk doktorları ve beslenme uzmanlarından yardım arayışına giriyor. Eş, dost, akraba, tanıdıklar hatta tanımadıklarla bile söz “çocuğa sebze yedirememekten” açıldığında benzer serzenişler birbirini tamamlıyor, şikayetler uzayıp gidiyor. Ancak aslında çocuğun sevmediği “sebze” değil onun “hazırlanışı”. Öyle tarifler var ki sebze yemekleri çocuklarınız için zevkle yenilebilecek besine bile dönüşebiliyor. Acıbadem Etiler Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu, çocuklara sebzeyi sevdirecek 7 pratik tarifi posta.com.tr için anlattı. TOST MAKİNASINDA VE FIRINDA RENKLİ SEBZELER: Yaz sebzeleri arasında yer alan kabağı güzelce yıkayıp soyun. Tost makinasını fırça yardımı ile hafif yağlayın. Üzerine jülyen ya da halka şeklinde doğradığınız kabakları dizin. Fırça yardımı ile çok az zeytinyağı sürün ve tost makinasının kapağını kapatarak ızgara yapın. Kabaklar çok yumuşamadan servis tabağına alın. Üzerine bir miktar yoğurt koyun. İlave edeceğiniz kekik de ayrı bir lezzet katacak. Bu tür bir tarifi karışım halinde fırında da yapabilirsiniz. Fırın tepsisini hafif yağlayın. Patatesi ay şeklinde doğrayın. Yeşil fasulye, kabak, patlıcan, havuç gibi yaz sebzelerini hafif yağlayarak güzelce harmanlayın. Bir tutam karabiber ve kimyon ilave edebilirsiniz. Kimyon kabızlık ve gaz problemine de faydalı. 180 derece fırında sebzeler çıtırlaşana kadar tutun. Üzerine kaşar peyniri rendesi eritebilirsiniz. CEVİZLİ SEMİZOTU: Semizotu kansızlık problemi olan çocuklar için son derece faydalı bir besin. Semizotunu güzelce yıkayın. Küçük yapraklarını servis tabağına alın. Yoğurtla karıştırın. Bir miktar cevizi çekip un haline getirdikten sonra yoğurt-semizotu karışımının üzerine ilave edin. Özellikle balık tüketmekte de zorlanan çocuklar için omega 3 yağ asitlerinden oldukça zengin bu tarif zihinsel sağlığı destekleyecek, çocuğunuza sıcak yaz aylarında serinletici yönüyle hayli cazip gelecek. NANE YAPRAKLI SOĞUK ÇORBA: İşte hele de yaz aylarında çocuğunuzun hem besin değerinden faydalanmasına hem de serinlemesine katkıda bulunacak cacık gibi bir çorba tarifi; soğuk çorba. Yoğurda ayran kıvamına getirin. İçerisine salatalık dilimleyin ya da rendeleyin. Taze nane yaprakları ve taze semizotu yaprakları ilave edin. Yanında bir miktar pilav ya da bir miktar makarna ile servis edebilirsiniz. SEBZELİ KÖFTE: Çocuk beslenmesinde fast food türü hazır hamburgerlerin yeri kesinlikle yok. Ama yemek yemeyen çoğu çocuk, hamburgere hayır demiyor. Severek yiyor. O nedenle siz de hamburgerinizi evde yapın. Üstelik sebzeli. Köfte harcının içine bolca havuç, kabak rendeleyin. Blendrize edilmiş maydanoz, roka, tere ve dereotunu bu karışıma ilave ederek, yağsız yapıştırmayan tava veya fırında pişirin. Bolca yeşil yapraklı sebze içeren bu tarif, çocuğunuzun bağışıklık sistemini güçlendirecek ve içeriğindeki mineral zenginliği ile çocuklarınızın yaz boyu daha zinde ve enejik hissetmesini sağlayacak. Hem sizin hem çocuğunuzun yüzü gülecek. RENKLİ DOLMA: “Zaten yapıyorum ama yemiyor” diyebilirsiniz. Ama yılmayın, pes etmeyin. Yeşil renkli olanı çocuklarda önyargı oluşturmuş olabilir. Siz de bu kez sarı, kırmızı, turuncu renkli olanını tercih edin. Soğan, bol domates, maydonoz ve havuç ile bulguru bir miktar pişirin. Renkli biberlerin içerisine doldurduğunuz karışımı biberler yumuşayıncaya kadar pişirip fırınlayın. A vitamininden oldukça zengin olan bu tarif çocuğuzun görme yetisi üzerinde de oldukça faydalı olacak. Sunumunu da çekici yapınca, yememesi için hiçbir neden yok. YOĞURTLU ENGİNAR: Enginar ilkbahar yaz aylarının en besleyici, en şifalı sebzelerinden biri olarak öne çıkıyor. Kolesterolden diyabete, kalpten kansere hergeçen gün yeni bir faydası ortaya çıkıyor. Karaciğer dostu, ömrü uzatıcı bu şifalı sebzeyi çocuğunuza sevdirerek yedirmek hiç de zor değil. Biraz sabır biraz özen. Enginarı güzelce rendeleyip iyice çekilmiş cevizle harmanlayın. Ardından yoğurtla karıştırın. Ortaya, çocukların damak zevkine layık bir yemek çıkacak. SEBZELİ PİZZA: İşte hem keyifle yiyeceği hem de birlikte keyifle hazırlayacağınız bir tarif. 1 adet tam tahıllı lavaş üzerine bir miktar pişmiş domates ve nane karışımını sürerek üzerine ızgara edilmiş kabak, patlıcan, renkli biber ve havuçları ilave edin. En son kaşar peyniri, zeytini ve dereotunu ekleyip 160 derece fırında 10 dakika pişirebilirsiniz. Acıbadem Etiler Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu, “Çocuklara aslında sebze yedirmek hiç de zor değil. Yeter ki yollarını bilip, damak tadına uygun hale getirebilelim ve onların ruhuna hitap edecek şekilde sunalım” diyor.