Demir depolarını tıka basa dolduruyor! Yiyenin yüzüne renk geliyor, kansızlığı bitiriyor

Hemoglobin, kırmızı kan hücrelerinde bulunan ve vücutta oksijen taşınmasında önemli rol oynayan bir proteindir. Hemoglobin yapmak için hücrelerin heme adı verilen bir bileşeni oluşturmak için demire ihtiyacı vardır. Diyetinizde yeterince demir almıyorsanız veya vücudunuz demiri gerektiği gibi ememiyorsa, vücut yeterli miktarda kırmızı kan hücresi üretemez veya hücrelerde hemoglobin eksikliği vardır. Düşük hemoglobin seviyeleri anemiye yol açarak yorgunluk, halsizlik ve diğer sağlık sorunlarına neden olabilir. Hemoglobin düzeyiniz düşükse doktorunuza danışmanız önemlidir. Ayrıca demir açısından zengin gıdaları beslenmenize dahil etmek hemoglobin seviyenizi artırmanıza yardımcı olabilir.

CANLI TOHUMLAR
Bahçe teresi tohumları veya halim tohumları olarak da bilinen canlı tohumlar, demir içeriği söz konusu olduğunda besleyici bir güç kaynağıdır. Bu minik tohumlar, demirin bitki bazlı formu olan hem içermeyen demir açısından zengin bir kaynaktır.

100 gramda yaklaşık 11 mg demir içerir, bu da onları hemoglobin düzeylerini artırmak için diyetinize mükemmel bir katkı yapar. Canlı tohumlar demirin yanı sıra kalsiyum, folik asit ve C vitamini gibi diğer besinlerle de doludur.

Folik asidin kırmızı kan hücrelerinin üretimini desteklediği, C vitamininin ise demir emilimini arttırdığı bilinmektedir. Canlı tohumlarını salatalara, yoğurda, mısır gevreğine serperek ya da smoothielerde kullanarak diyetinize dahil edebilirsiniz.

NAR
Nar, lezzetinin yanı sıra demir açısından da zengin, lezzetli bir meyvedir. Nardaki C vitamini içeriği demir emilimini arttırmada önemli bir rol oynar.

Nar çekirdeği tüketmek veya taze nar suyu içmek, hemoglobin seviyenizi yükseltmenin lezzetli bir yolu olabilir. Ayrıca nar iyi bir antioksidan ve çeşitli vitamin ve mineral kaynağıdır.

ISPANAK
Ispanak demir açısından zengin klasik bir besindir ve birçok diyetin temelini oluşturur. Ispanak ayrıca kırmızı kan hücresi üretimi için hayati önem taşıyan folat ve demir emilimini artıran C vitamini gibi temel besinleri de içerir.

Ispanak, palak paneer, palak mısır, palak chaat, palak çorbası gibi yemeklerle tüketilebildiği gibi omletlere ve yeşil smoothielere de eklenebilir.

YUMURTA
Yumurtalar, hayvansal ürünlerde bulunan ve vücut tarafından kolayca emilen heme demirinin çok yönlü ve kolayca bulunabilen bir kaynağıdır. Tek bir büyük haşlanmış yumurta yaklaşık 1 mg demir içerir.

Yumurtalar, çırpılıp haşlanmasından haşlanıp kızartılmasına kadar çok sayıda lezzetli şekilde hazırlanabilir.

PORTAKAL
Portakal ve limon zengin demir kaynakları olmasa da demir emilimini artırmada hayati bir rol oynarlar. Bu narenciye meyveleri, bitki bazlı kaynaklardan hem içermeyen demirin emilimini artıran C vitamini ile doludur.

C vitamini açısından zengin gıdaları demir açısından zengin gıdalarla birlikte tüketmek, demir alımınızı optimize etmenize yardımcı olabilir.