Bu hormonlara yön verebilir miyiz?
Tükettiğimiz besinlerin içerik kalitesi, egzersiz, uyku düzeni gibi faktörler bu hormonlara yön vermemizi sağlayabilir.
Örneğin, Ghrelin düzeyleri açlık durumunda yükselirken yediğimiz gıdalar bağırsaklarımıza ulaştığı andan itibaren bu hormonun düzeyleri düşer, bu sebeple de seçilen gıdaların niteliği ve egzersiz ghrelin-leptin düzeylerinde değişmelere neden olur. Yetersiz ve düzensiz uyku da enerji mekanizmasında birtakım değişikliklere neden olur ve merkezi sinir sisteminde glikozun daha fazla harcanmasına sebep olur ve buna bağlı olarak ghrelin seviyeleri artarak açlık hissini ortaya çıkarır ve fazla/gereksiz yemek yemeye neden olabilir.
D Vitamini takviyesi de iştah hormonlarının düzenlenmesi ve obeziteyle mücadelede ön saflardadır!
D vitamini takviyeli yoğurt tüketimi iştah hormonlarını düzenler. Pek çok çalışma D vitamini yetersizliği olanlara D vitamini takviyesi uygulanarak obezite başta olmak üzere birçok sağlık sorununa faydalı olduğunu göstermiştir.
Stres ve kaygıda hormonlara yön veren önemli bir etkendir! Leptin ve ghrelin hormonlarındaki değişiklikler depresyon ve stresin oluşumuna katkıda bulunmakta, stres ve depresyon da iştahı etkilemekte ve birbirini tetikleyen kısır bir döngü haline gelir.
Tokluk hissiyatını veren Leptin, vücut yağ kitlesiyle paralel ilişkilidir. Leptin salgısı, gıda içeriklerinden çok etkilenmemekte ancak sirkadiyen ritim! İle düzenlenmektedir. Gece yarısından sabahın ilk saatlerine kadar yüksek seviyelerle ve öğlen ile öğleden sonra en düşük düzeydedir.