İbn-i Sina yüzyıllar önce önerdi: Çin'de ölümsüzlük meyvesi diyorlar Türkiye'de kıymeti bilinmiyor! İçinde limondan 20 kat fazla c vitamini var
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/653a43cee4bfdc17d46456bc.jpg)
Hem içerdiği besin değerleri hem de lezzetli bir meyve oluşu ile sıkça tüketilen hünnap İbn-i Sina'nın geçmişte yazdığı eserlerinde belirttiği özel bir meyvedir. Anadolu’nun sıcak topraklarından gelen hünnap çayı birbirinden farklı hastalıklara da şifa oluyor. Peki İbn-i Sina'nın önerdiği hünnap çayının faydaları nelerdir? Hünnap çayı neye iyi gelir?
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/653a43cde4bfdc17d46456a6.jpg)
Son yıllarda tüketimi artan ve tezgahlarda daha çok gördüğümüz hünnap meyvesi, büyükçe bir zeytin ebatında, içerisinde çekirdeği de olan yeşil bir meyvedir. Olgunlaşma sürecine paralel olarak yeşil rengi mora doğru değişir.
Son yıllarda tüketimi artan ve tezgahlarda daha çok gördüğümüz hünnap meyvesi, büyükçe bir zeytin ebatında, içerisinde çekirdeği de olan yeşil bir meyvedir. Olgunlaşma sürecine paralel olarak yeşil rengi mora doğru değişir.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/653a43cee4bfdc17d46456b9.jpg)
Siyaha dönmesinin ardından buruşarak hurmayı andıran bir görüntüye kavuşur. Vitamin deposu hünnap aynı zamanda kalsiyum, potasyum, brom, lantan elementlerini barındırır.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/653a43cde4bfdc17d46456a3.jpg)
Limondan 20 kat daha fazla C vitamini içeren hünnabın, B1 ve B2 vitamini yönünden zengin olduğu Dünya Sağlık Örgütü tarafından onaylandı. İbn-i Sina'nın ölümsüzlük meyvesi olarak tanımladığı bu mucizevi meyve, sağlık dolu şifa vaat ediyor ve her gün bir avuç tüketmek, uzun ve sağlıklı bir yaşam sunuyor.
Limondan 20 kat daha fazla C vitamini içeren hünnabın, B1 ve B2 vitamini yönünden zengin olduğu Dünya Sağlık Örgütü tarafından onaylandı. İbn-i Sina'nın ölümsüzlük meyvesi olarak tanımladığı bu mucizevi meyve, sağlık dolu şifa vaat ediyor ve her gün bir avuç tüketmek, uzun ve sağlıklı bir yaşam sunuyor.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/653a43cde4bfdc17d46456a9.jpg)
Hünnap, lif bakımından zengindir. Lif, sindirim sistemi sağlığını destekler, kabızlığı önler ve bağırsak hareketliliğini artırarak sindirim sürecini düzenler.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/653a43cde4bfdc17d46456ab.jpg)
Hünnap, C vitamini, A vitamini, potasyum, demir ve kalsiyum gibi vitamin ve mineraller açısından zengindir. Bu besin öğeleri, bağışıklık sistemi, kemik sağlığı, göz sağlığı ve genel vücut fonksiyonları için önemlidir.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/653a43cde4bfdc17d46456a0.jpg)
Hünnap, antioksidanlar açısından zengin bir kaynaktır. Antioksidanlar, serbest radikallerle savaşarak hücre hasarını azaltabilir, yaşlanmayı geciktirebilir ve kanser gibi hastalıklara karşı koruma sağlayabilir.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/653a43cde4bfdc17d46456af.jpg)
Kan şekerini düzenlemeye yardımcı olabilecek lif ve fenolik bileşenler içerir. Bu, şekerin kan dolaşımında dengelenmesine katkıda bulunabilir, özellikle tip 2 diyabet riskini azaltabilir.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/653a43cde4bfdc17d46456ad.jpg)
Lif açısından zengin olduğu için hünnap, tokluk hissini artırabilir. Düzenli olarak tüketildiğinde, aşırı yeme eğilimini azaltarak kilo kontrolüne yardımcı olabilir.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/653a43cde4bfdc17d46456b3.jpg)
Hünnap, kalp sağlığını destekleyen potasyum içerir. Potasyum, kan basıncını düzenler, bu da kalp hastalıkları riskini azaltabilir.
SİNİR SİSTEMİ VE UYKU DÜZENİ
İçerdiği B vitamini kompleksi, sinir sistemi sağlığına katkıda bulunabilir. Ayrıca, magnezyum içeriği sayesinde de uyku düzenini iyileştirebilir.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/653a43cee4bfdc17d46456b6.jpg)
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/653a4406e4bfdc17d46456c3.jpg)
Hünnap, cilt sağlığını destekleyen C vitamini içerir. Antioksidanlar da cildi serbest radikallerin zararlarına karşı koruyabilir, cilt yaşlanmasını geciktirebilir.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/653a4407e4bfdc17d46456c5.jpg)
Hünnap, taze veya kuru olarak tüketilebilir, ayrıca reçineler, şuruplar ve tatlandırıcılar yapmak için de kullanılır. Ancak, hünnap tüketirken, şeker ilavesi veya diğer katkı maddelerine dikkat etmek önemlidir, özellikle sağlıklı faydalarını koruyabilmek için.
![HÜNNAP ÇAYI NASIL YAPILIR](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/653a4406e4bfdc17d46456c1.jpg)
HÜNNAP ÇAYI NASIL YAPILIR?
Hünnap çayının pek çok faydası bulunmaktadır. Özellikle son zamanlarda popülaritesi artan meyve çayları arasında hünnap çayı da yer almaktadır. Pek çok faydası bulunan hünnap çayı yapımı şu şekildedir.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/653a4406e4bfdc17d46456bf.jpg)
3 litre suyu tencereye koyun ve kaynatın. Kaynayan suya yarım çay kaşığı taze zencefili ilave edin. Ardından bir adet armut kabuğu ve çubuk tarçın eklenir. Bir adet limon ve hünnap meyvesi de karışıma eklendikten sonra 3 saat kadar kaynatılır.