Kilosu 30 TL ama kimse yüzüne bakmıyor! Pazar tezgahında herkes önünden geçiyor: Yiyenin ömrü uzuyor
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/65cb7621305517379b3b2db8.jpg)
Sağlıklı bir vücuda sahip olabilmek için mevsiminde bol bol balık tüketmeniz önerilir. Omega-3 ve D vitamini zengini olan balığın sağlığa faydaları saymakla bitmiyor. Ancak Samsun'da kilosu 30 TL'den satılan mezgit ve istavrite vatandaşlar ilgi göstermiyor.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/65cb7619305517379b3b2dae.jpg)
Bir haftadır güneyden gelen sıcak hava dalgasının etkisi altında olan Samsun'da, balıkçılar satışların düşmesinden muzdarip. Önceki günlerde kilosu 100 TL'den satılan istavrit ve mezgitte fiyat 30 TL'ye kadar düşse de satışlarda bir hareketlilik yaşanmıyor. Balıkçılar, sıcak havalarda satışların düştüğünü belirtirken balığa zam gelen soğuk günlerde ise satışların arttığını ifade ettiler.
![“BALIK UCUZ AMA İLGİ YOK”](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/65cb761e305517379b3b2db6.jpg)
“BALIK UCUZ AMA İLGİ YOK”
Ucuz balığa ilginin yok denecek kadar az olduğunu dile getiren balık satıcısı Onurcan Köse, “Balık fiyatları uygun olmasına rağmen iş yok. 1 haftadır balık satışları düştü. Sadece balık değil, kırmızı et ve tavuk sektöründe de işler durgun. Şu anda bedavaya yakın balık satıyoruz.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/65cb7619305517379b3b2dac.jpg)
Mezgit, istavrit 30 TL'den satılıyor. Hamsi 70 TL, izmarit 50 TL, somon ve alabalık da kilo 100 TL'den satılıyor. Balık ucuz ama ilgi yok denecek kadar az. Pahalı olduğu zaman daha çok satıyoruz. Pahalı olunca herhalde daha iyi olduğunu zannediyorlar. Havaların sıcak gitmesi de satışları etkiledi. 1 haftadır sıcak hava etkili oluyor. Samsun'da insanlar havalar sıcak olunca iştahlı olmuyor. Soğuk ve yağmurlu havalarda satışlarımız artarken, sıcak havalarda ise balık satamıyoruz” dedi.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/65cb761d305517379b3b2db0.jpg)
Vatandaşlar da kilosu 500 TL'ye yaklaşan kırmızı ete ve balığa oranla pahalı olan tavuğa göre balık fiyatlarının oldukça ucuz olduğunu dile getirdiler.
Öte yandan kafes balıklarından levreğin kilosu 200 TL'den satılırken, çipuranın kilosu ise 240 TL'den satışa sunuluyor.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/65cb761e305517379b3b2db4.jpg)
Balık yemenin vücuda faydaları çok çeşitlidir ve sağlıklı bir diyetin önemli bir parçasını oluşturur. Balık, özellikle omega-3 yağ asitleri açısından zengin olduğu için kalp sağlığından beyin fonksiyonlarına kadar birçok alanda fayda sağlar. İşte balık tüketiminin vücuda sağlayabileceği bazı önemli faydalar:
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/65cb762e305517379b3b2dba.jpg)
Balık, özellikle somon, sardalya ve alabalık gibi yağlı balıklar, kalp hastalıkları riskini azaltmaya yardımcı olan omega-3 yağ asitleri açısından zengindir. Bu yağ asitleri, kolesterol ve trigliserid seviyelerini düzenleyerek ve kan basıncını düşürerek kalp sağlığını korur.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/65cb7631305517379b3b2dbd.jpg)
Omega-3 yağ asitleri, beyin sağlığı ve fonksiyonları için de önemlidir. Düzenli balık tüketimi, hafıza sorunları ve depresyon riskinin azalması dahil olmak üzere, yaşla ilişkili bilişsel düşüşün önlenmesine yardımcı olabilir.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/65cb7631305517379b3b2dc0.jpg)
DHA, bir tür omega-3 yağ asidi, retina sağlığı için gereklidir ve görme yeteneğinin korunmasına yardımcı olabilir. Yaşla ilişkili makula dejenerasyonu (AMD) riskini azaltmada balık tüketimi faydalı olabilir.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/65cb7631305517379b3b2dc2.jpg)
Omega-3 yağ asitlerinin anti-inflamatuar özellikleri vardır. Bu, iltihapla ilişkili durumlar olan artrit gibi hastalıkların semptomlarının hafifletilmesine yardımcı olabilir.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/65cb761d305517379b3b2db2.jpg)
Balık, D vitamini açısından da zengindir. D vitamini, kemik sağlığı için önemli olan kalsiyum ve fosforun emilimini destekler. Bu, osteoporoz riskinin azaltılmasına yardımcı olabilir.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/65cb7684305517379b3b2dc9.jpg)
Omega-3 yağ asitlerinin cilt sağlığı üzerinde de olumlu etkileri vardır. Cildin nemli kalmasına yardımcı olabilir ve cilt problemleri riskini azaltabilir.
Düzenli olarak balık tüketen bireylerde, daha az kalp hastalığı ve erken ölüm riski ile ilişkilendirilen daha uzun bir yaşam süresi gözlemlenmiştir.