Meğer soframıza zehir koyuyormuşuz: Ağzınıza bile sürmeyin, organları bitiriyor!

Paketli gıdaların tüketimi, zaman içerisinde pek çok kronik rahatsızlığa işaret ediyor. Sofralarımıza sıklıkla koyduğumuz o besin ise keşke zehir yeseydik dedirtiyor! İşte beyin başta olmak üzere böbrek ve karaciğeri bitiren o besin..

Kore kültürünün ve K-Pop’ın popülerleşmesi ile başlayan dalga, yemek kültürümüzde de etkisini gösteriyor. Son yılların favori yiyeceği paketli hazır noodle, dakikalar içerisinde sıcak ve leziz bir öğün hazırlama imkanı sunuyor oluşuyla oldukça cazip bir seçenek olarak görülüyor. Özellikle gençlerin, çalışanların ve öğrencilerin sık tükettikleri bu besinin ise bilinmeyen pek çok zararı bulunuyor. www.posta.com.tr

Uzmanların sıklıkla işaret ettiği ve tüketenleri uyardığı paketli noodle, vücudun hormonal dengesini bozarak pek çok rahatsızlığa yol açıyor. Paketli noodle tüketiminin neden olduğu rahatsızlıklar arasında karaciğer yağlanması, yüksek kolesterol, damar tıkanıklığı, Parkinson ve Alzheimer yer alıyor. Hazır baharatlı noodle’ların bu kadar sağlıksız olmasının temel nedeni olarak besin içerisinde bulunan mono sodyum gluatamat bulunması gösteriliyor.

Karaciğer Yağlanması Yapıyor
Çin tuzu olarak da anılan MSG, karaciğerde uzun vadede tahribata yol açarak pek çok rahatsızlığın ortaya çıkmasına neden oluyor. Karaciğer üzerindeki yağ dokusunun genişlemesini sağlayan besin değerleri sayesinde noodle tüketen kişilerin obeziteye yakalanma riskinin de daha yüksek olduğu görülüyor.
Uzmanlar özellikle çocukları ve ergenleri bu besinden uzak tutma noktasında ebeveynlere sesleniyor.

Beyin Hasarına Yol Açıyor
Parkinson gibi pek çok kronik rahatsızlığın doğuşuna neden olan MSG, paketli noodle’lar ile vücuda girerek sinir hücrelerinin ölmesine, fonksiyonlarını tümüyle yitirilmesine neden oluyor. Gelişmekte olan beyin hücrelerini de parçalayan MSG’nin homeostazın korunmasında görevli hipotalamus bölgesine ayrıca zarar verdiği de araştırmalarla desteklenen veriler arasında yer alıyor.

Felç Riskini Artırıyor
Yüksek tansiyona ve kalp hastalıklarına bağlı felç riskini artıran paketli noodle, vücuttaki sodyum oranının dengesiz bir şekilde artmasını desteklediği için sakıncalı görülüyor. Paket içerisinde verilen noodle yağı karışımı, MSG başta olmak üzere sağlığa oldukça zararlı pek çok bileşeni içermesi nedeniyle adeta bu besinden uzak durun diye bağırıyor.

Kötü Huylu Kolesterolü Besliyor
Kanda bulunan kötü huylu kolesterol hücrelerinde artışa neden olan paketli noodle, kalp hastalığı riskini artırıyor. Genellikle baş ağrısı, mide bulantısı veya alerjik reaksiyon ile kendini belli eden bu rahatsızlıklardan korunmak için paketli noodle başta olmak üzere hazır gıdalardan uzak durulması öneriliyor.

Paketli Noodle İçerisinde Hangi Zararlı Maddeler Var?
Paketli noodle içerisinde sağlığa zararlı pek çok bileşen yer alıyor. En bilinen ve sağlığa en çok zarar veren bileşenler şu şekilde sıralanabiliyor:
- Emulgatör (Sodyum Polifosfat)
- Kıvam Arttırıcı (Gam Arabik)
- Sodyum Karbonat
- MSG
- Tersiyer Bütil Hidrokinon (TBHQ)

Aşırı Tüketimin Neden Olduğu Reaksiyonlar
Noodle, özellikle K-Pop kültürünün yaygınlaşması sonrasında hayatımıza girmiş olan, son yılların en favori fast foodları içerisinde ele alınan bir besin olarak öne çıkıyor. Bu besinin aşırı tüketiminde vücut belli başlı reaksiyonlar göstermeye başlayabiliyor. İşte aşırı noodle tüketiminin neden olduğu reaksiyonlar:
- Baş ağrısı,
- Diyare,
- Mide bulantısı ve kusma,
- Tansiyon yüksekliği,
- Alerjik döküntüler,
- Bölgesel kaşınma ve kızarıklıklar.

Noodle Kısırlık Yapar Mı?
Toksik koruyucu maddeler bakımından zengin olan paketli hazır noodle ile ilgili merak edilen pek çok noktaya rastlanıyor. Noodle kısırlık yapar mı, sorusunun yanıtı da sıklıkla araştırılıyor. Uzmanlar bu besinin farklı rahatsızlıklardaki aktif rolünü kanıtlar nitelikte olsa da henüz kısırlık üzerine noodle etkisi ile ilgili yapılmış kesin bir araştırma ve kanıt bulunmuyor.

Paketli gıdalardaki toksik koruyucuların neden olduğu rahatsızlıklar ile ilgili olarak ortaklaşan uzmanlar ise noodle’ın da kısırlık üzerinde etki gösteren besinler arasında olabileceği görüşünde hemfikir…