Mersin'de yılın ilk hasadı başladı! Kilosu 1000 TL'den satılıyor: Damarları genişletip metabolizma hızını yüzde 100'e çıkartıyor!
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/65d731cd333d53a0c366c4a0.jpg)
Mersin'in en sevilen lezzetleri arasında yer alan o meyvenin ilk hasadı gerçekleştirildi. Kilosu 1000 liradan satışa sunulan mucize meyve, sağlığımıza olan katkıları ile de dikkat çekiyor. Adeta bir hazine gibi faydaları say say bitmeyen bu meyveyi her gün yiyenlerde ne damar tıkanıklığı kalıyor ne de fazla kilo! Vücuda C vitamini, kalsiyum ve demir depolayan mucize meyve bakın neymiş...
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/65d7231e333d53a0c366c468.jpg)
Mersin'de her yıl hasat edilen çağla, sevilerek tüketilen bahar meyveleri arasında yer alıyor. Pazarlarda 1000 liradan tezgahta yerini alan çağla, Mersin'den tüm ülkeye ve hatta dünyaya yayılıyor. Kayısının olgunlaşmamış hâli olarak da bilinen bu mucize meyve, Mersin halkının önemli bir geçim kaynağı olarak öne çıkıyor. www.posta.com.tr
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/65d72320333d53a0c366c46f.jpg)
Çağla, yaz aylarının sonlarında olgunlaşan ve çekirdekleri sert bir yapıya sahip olan yeşil renkli meyveler olarak da biliniyor. Hem taze olarak tüketilebilen hem de kurutulmuş olarak saklanabilen çağlanın pek çok sağlık faydası bulunuyor. İşte çağlanın faydaları!
![C VİTAMİNİ DEPOSU](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/65d7231e333d53a0c366c46a.jpg)
C VİTAMİNİ DEPOSU
Çağla, C vitamini bakımından zengin bir meyve olarak öne çıkıyor. Bu vitamin, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı oluyor, vücudu enfeksiyonlara karşı koruyor ve hücreleri serbest radikallere karşı dirençli hâle getiriyor.
![SİNDİRİM DOSTU, CAYIR CAYIR KİLO VERDİRİYOR](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/65d7234c333d53a0c366c47a.jpg)
SİNDİRİM DOSTU, CAYIR CAYIR KİLO VERDİRİYOR!
Çağla, sindirime yardımcı olan enzimler içeriyor. Bu enzimler sindirimi kolaylaştırıyor, hazmı iyileştirip sindirim sistemi rahatsızlıklarını önlüyor. Aynı zamanda midede tokluk hissinin yayılmasını sağlayan çağla sayesinde çok daha uzun saatler aç kalmak ve öğün porsiyonlarını sağlıklı şekilde azaltmak mümkün oluyor. Bu sayede yağlanma ve kilo alma sorunlarının önüne geçiliyor, kısa sürede etkili bir şekilde kilo veriliyor.
![KABIZLIĞI BİTİRİYOR, LİF ZENGİNİ](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/65d7231d333d53a0c366c465.jpg)
KABIZLIĞI BİTİRİYOR, LİF ZENGİNİ
Meyve, aynı zamanda lif bakımından da dolgun bir içeriğe sahip oluşu ile dikkat çekiyor. Lif, sindirim sistemi sağlığını destekliyor, sindirimi düzenliyor, kabızlık riskini azaltıyor ve sindirilen besinlerin emilimini kolaylaştırıyor. Aynı zamanda lifli yapısı sayesinde tokluk hissini de beraberinde getiren çağla, kilo vermeye de yardımcı oluyor.
![ANTİOKSİDAN BOMBASI](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/65d72321333d53a0c366c471.jpg)
ANTİOKSİDAN BOMBASI
Çağla, antioksidanlar açısından zenginlik gösteriyor. Antioksidanlar, vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerine karşı koruyor, yaşlanmayı geciktiriyor ve kronik hastalıkların riskini azaltıyor. Bu sayede hem genç bir cilt görünümü elde edilebiliyor hem de kronik hastalıklara karşı önemli oranda korunma sağlanıyor.
![KALSİYUM VE DEMİR DEPOLARINI FULLÜYOR](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/65d7231f333d53a0c366c46c.jpg)
KALSİYUM VE DEMİR DEPOLARINI FULLÜYOR
Çağla, kalsiyum ve demir gibi önemli mineralleri içeriyor. Kalsiyum kemik sağlığını desteklerken, demir ise kan hücrelerinin oluşumu ve oksijen taşınmasında önemli rol oynuyor. Anemi gibi ciddi rahatsızlıkların riskini de düşüren çağla, vitamin eksikliklerine son veriyor.
![GÖZLERİ KORUYOR](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/65d72322333d53a0c366c477.jpg)
GÖZLERİ KORUYOR
Çağla, beta-karoten içeriyor, bu da göz sağlığını destekleyerek göz hastalıklarının riskini azaltıyor. Şahin gibi gözlerin sırrını da içinde taşıyan bu küçük mucize, bahar aylarının vazgeçilmez lezzetleri arasında yerini alıyor.
![ÇAĞLA NASIL YENMELİ](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/65d72322333d53a0c366c474.jpg)
ÇAĞLA NASIL YENMELİ?
Çağlaları taze olarak yemek en yaygın tüketim şekli olarak öne çıksa da bu meyveyi farklı pek çok şekilde yemek mümkün oluyor. Çiğ olarak tüketilebilen bu meyve, salatalara meyve tabaklarına eklenerek de yenebiliyor. Çağlalar kurutulduktan sonra atıştırmalık olarak veya kurutulmuş meyve karışımlarında kullanılabiliyor. Bu mucizevi meyve aynı zamanda reçel veya marmelat yapımında kullanılarak da tüketilebiliyor. Salatalara, çeşitli yemek tariflerine ekleyerek de çağlayı sağlıklı bir şekilde tüketmek mümkün oluyor.
DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
- Çağla tüketirken aşırıya kaçmamaya dikkat edin, çünkü yüksek miktarda tüketildiğinde sindirim sorunlarına neden olabilir.
- Diyabet hastaları, çağla tüketirken dikkatli olmalı ve kan şekerini kontrol altında tutmalıdır.
Çağla, lezzetli ve besleyici bir meyve olup sağlık için birçok fayda sağlıyor. Ancak, herhangi bir sağlık sorunu veya özel bir diyet durumu varsa, öncelikle bir sağlık uzmanına danışmak önem taşıyor. Alerjen bünyeye sahip kişilerin de bu meyveyi tüketmeden önce muhakkak bir alerji testi gerçekleştirmesi öneriliyor.