Bağırsak Biyomunun HasarıGastrointestinal Belirtiler (Çölyak Hastalığı Olmayan Kişilerde Bile)
Bağırsak bakterileri ve bağırsak geçirgenliği nedeniyle yaşanan sıkıntılar şu şekilde listelenebilir:
Çölyak hastalığı olan kişilerde gluten ani ve ciddi semptomlara neden olur (ishal ve/veya kabızlık, mide yanması, ağrı, şişkinlik, gaz, kötü kokan dışkı, bazen kusma…).
Çölyak olmayan gluten duyarlılığı olan kişilerde semptomlar genellikle çölyak hastalığına benzer.
Glutene özel olarak duyarlı olmayan kişilerde bile, buğdayın diğer bileşenlerinin (buğday tohumu aglütinin ve amilaz trypsin inhibitörleri) inflamatuar etkisi, kronik, tekrarlayan bağırsak sorunlarına katkıda bulunur .
Elbette, bir kişinin mide-bağırsak sorunları yaşamasının buğdayla ilgili olmayan nedenleri de vardır. Ancak gluten, alıştığınız "sadece" düşük seviyeli bir inflamatuar yanıt olsa bile soruna katkıda bulunabilir. Elbette, yemeklerden sonra kabızlık ve şişkinlik hissi sizin "normaliniz" olabilir, ama bu durumun tamamen normal olduğu anlamına gelmez.