Türkiye'den dünyaya gönderiliyor: Kilosu 120 TL'ye satılıyordu ama 50 liraya kadar düştü! Gören kapış kapış alıyor
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/661e3380353ac68f0aa776aa.jpg)
Türkiye'nin yaş sebze ve meyve üretiminde ilk sıralarda yer alan Mersin'de örtü altında turfanda birçok ürünün kış mevsiminde hasat edilmesinin ardından açıkta hasatlara başlandı. Şu sıralar pazar tezgahında yavaş yavaş yerini almaya başlayan çilek, büyük talep görüyor.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/661e3386353ac68f0aa776b2.jpg)
Çilek üretiminin önemli merkezlerinden Mersin Silifke'de açıkta hasat başlamasıyla birlikte 120 TL'ye ulaşan ürünün fiyatı 50 TL'ye kadar düştü.
Türkiye'nin yaş sebze ve meyve üretiminde ilk sıralarda yer alan Mersin'de örtü altında turfanda birçok ürünün kış mevsiminde hasat edilmesinin ardından açıkta hasatlara başlandı.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/661e3382353ac68f0aa776ac.jpg)
Özellikle 20 bin dönüm arazide yılda yaklaşık 80 bin ton çilek üretiminin gerçekleştirildiği Silifke ilçesinde ise açıkta hasada geçildi. Açıkta hasadın başlamasıyla fiyatlar da düştü.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/661e3386353ac68f0aa776b0.jpg)
Yaklaşık 1 ay öncesinde kadar market ve pazarlarda 120 TL'ye kadar satılan çileğin fiyatı 50 TL'ye kadar geriledi. Yüzlerce kadına ekmek kapısı olan çilek hasadı, aynı zamanda üretici için iyi bir gelir kapısı oluyor. Üretilen çilekler Türkiye'nin her tarafına gönderilirken, bazı ülkelere de ihraç ediliyor.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/661e33a6353ac68f0aa776be.jpg)
Geçen yıl Eylül ayında ekimin yapıldığını belirten işçi çavuşlarından Mevlüt Coşkun, "Bu ay itibarıyla da hasadını yapmaktayız. Zaten Silifke'miz çileği ile meşhur herkes bilir. Haziran'ın 15'ine kadar sürekli hasadımız devam edecek. Dönüm başına sezonda 4-5 ton hasat yapılıyor" dedi.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/661e3387353ac68f0aa776b7.jpg)
İlçelerinde kışın topraksız tarım ve seralarda da çilek üretiminin yapıldığına dikkat çeken Coşkun, ilkbahar ve yazın ise açıkta üretimlerin sürdüğünü kaydetti.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/661e3386353ac68f0aa776ae.jpg)
Açıkta çilek hasadına başladıklarını belirten üretici Rukiye Kuz, "Bahçemizi Ağustos ayında hazırladık, Eylül ayında diktik. Diktiğimiz günden itibaren de uğraşıyoruz. Şu anda 50-60 TL'den satıyoruz. Bizim yetiştirdiğimiz çilek hem yurt içine hem de yurt dışına gidiyor" ifadelerini kullandı.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/661e3387353ac68f0aa776b5.jpg)
Çilek, sağlık için pek çok fayda sağlayan bir meyvedir. İşte çileğin vücuda faydalarından bazıları:
Çilek, antioksidanlar açısından zengin bir kaynaktır, özellikle C vitamini, folat ve flavonoidler bakımından zengindir. Antioksidanlar, vücudu serbest radikallere karşı korur ve birçok hastalık riskini azaltabilir.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/661e33a6353ac68f0aa776ba.jpg)
Yüksek C vitamini içeriği sayesinde, çilek bağışıklık sistemini güçlendirebilir ve hastalıklara karşı direnci artırabilir.
Çilek, potasyum içeriği sayesinde kan basıncını düzenleyebilir. Potasyumun dengeli alımı, yüksek tansiyon riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/661e33a6353ac68f0aa776bc.jpg)
Çilek lif açısından zengindir ve düzenli olarak tüketildiğinde, kolesterol seviyelerini dengeleyebilir ve kalp sağlığını destekleyebilir.
Çilek, düşük glisemik indeksi sayesinde kan şekerini dengeleyebilir ve tip 2 diyabet riskini azaltabilir.
Çilek lif bakımından zengin olduğundan sindirim sistemini destekleyebilir ve kabızlık gibi sindirim sorunlarını hafifletebilir.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/661e33a7353ac68f0aa776c1.jpg)
Çilek, vücuttaki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olan anti-enflamatuar özelliklere sahiptir.
Düşük kalorili ve yüksek lif içeriği sayesinde, çilek tokluk hissini artırabilir ve kilo kontrolüne yardımcı olabilir.
Bu faydaların çoğundan en iyi şekilde yararlanmak için, çileği dengeli bir diyetin ve sağlıklı bir yaşam tarzının bir parçası olarak tüketmek önemlidir.