Ula’da hasadı başladı! Böyle kullanılırsa antibiyotik oranı 10 kat artıyor: Ne mikrop, ne hastalık kalıyor!
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/66534c6f452fd0cdd92b5588.jpg)
Muğla’nın Coğrafi işaret başvurusu yaptığı ürünler arasında yer alan Sarımsak hasadı, Ula Kızılağaç Mahallesinde üretici emekli öğretmen Osman Gülgün’ün tarlasında Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak’ın da katılımı ile yapıldı. Ula sarımsağının, aroması ve kendine has lezzeti ile Muğla’nın özgün tarımsal ürünlerinden biri olduğunu belirten İl Müdürü Barış Saylak, değerli bir gen kaynağı olan sarımsağın daha fazla alanda yetiştirilmesi için öncü olmaya çalıştıklarını söyledi.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/66534bc7452fd0cdd92b557e.jpg)
Sarımsak, dünyanın en güçlü antibiyotik etkisine sahip olan gıdalar arasında bulunuyor. İster çiğ olarak tüketilsin ister yemeklerin içerisine eklensin. Kokusu, pek çok kişinin hoşuna gitmese de faydaları saymakla bitmiyor. Üstelik turşusu yapıldığında alınacak etki en az 10 kat artıyor. İşte tüm detaylar…
![“15 YILDIR SARIMSAK ÜRETİYORUZ”](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/66534bc6452fd0cdd92b557a.jpg)
“15 YILDIR SARIMSAK ÜRETİYORUZ”
Ulalı üretici Emekli Öğretmen Osman Gülgün, “Yaklaşık 22 yıldır eşimle birlikte çiftçilik yapıyoruz. Başladığımızda öğretmendik ve şu anda emekli öğretmeniz. Çiftçilikte temel felsefemiz, öncelikle yöremizin yerel türlerini, atalık türlerini kesinlikle korumak. Üretimimizin büyük bir kısmında kendi tohumlarımızı alıp ekim yapıyoruz. Ula sarımsağını biz 15 yıldır üretiyoruz ve ari bir tohum oluşturduk. Bunun dışında yine yöremize uygun sarı buğday, yerel mısır, yerel kabak ve benzeri birçok ürünü kendi tohumlarımızı alarak ekiyoruz. Pazar konusunda problem hemen hemen hiç yaşamıyoruz. Çünkü pazarımız bol miktarda var. Üretici olarak doğrudan tüketiciye ulaşabiliyoruz” dedi.
![BİN KİLOGRAMIN ÜZERİNDE ÜRÜN BEKLENİYOR](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/66534bc8452fd0cdd92b5580.jpg)
BİN KİLOGRAMIN ÜZERİNDE ÜRÜN BEKLENİYOR
2023 yılı Kasım ayında Ula Sarımsağının yaygınlaştırılması amacıyla bir proje başlattıklarını kaydeden Saylak, 2024 yılı Mayıs ayı itibariyle başlayan hasat döneminde, dekardan ortalama bin kilogramın üzerinde ürün beklediklerini belirtti. Bilinçli üreticiler tarafından yetiştirilen yüksek kalitede Ula sarımsağının, üretim ve tanıtım çalışmalarını sürdüreceklerini kaydeden Saylak, ürünün hem Ula, hem de Muğla tarım ekonomisine önemli bir katkı sağlayacağını belirtti.
![KİLOSU 350 LİRADAN ALICI BULUYOR](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/66534bc2452fd0cdd92b5574.jpg)
KİLOSU 350 LİRADAN ALICI BULUYOR
Tarımsal üretimi ve ticareti yapılan Ula sarımsağı, “Gökova Altın Susamı” gibi yöreye has karakteristik özellikler taşıyor. Ula ve çevresinde taze ve kuru tüketimi yapılan sarımsak, piyasada 3’erli bağ halinde ve kilosu 350-400 liradan alıcı buluyor.
![DÜNYANIN EN GÜÇLÜ ANTİBİYOTİĞİ](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/66534bc2452fd0cdd92b5576.jpg)
DÜNYANIN EN GÜÇLÜ ANTİBİYOTİĞİ
- Sarımsak, hem lezzetli bir baharat olarak kullanılan hem de sağlık açısından çeşitli faydaları bulunan bir besin. Sarımsağın sağlık üzerindeki olumlu etkileri, içerdiği biyoaktif bileşiklere dayanıyor. Özellikle kükürt bileşikleri, antioksidanlar ve allicin gibi bileşikler; sarımsağın sağlık yararlarından sorumlu olan önemli unsurlardır.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/66534bc7452fd0cdd92b557c.jpg)
- Sarımsağın birçok insan için en bilinen faydalarından biri, bağışıklık sistemini güçlendirmesi. Sarımsak, içerdiği antioksidanlar sayesinde serbest radikallerle savaşarak vücudu hastalıklara karşı koruyor. Aynı zamanda sarımsak antiviral ve antibakteriyel özelliklere sahip. Bu da soğuk algınlığı gibi yaygın enfeksiyonlara karşı koruyucu oluyor.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/66534bc2452fd0cdd92b5578.jpg)
- Sarımsak, kalp sağlığını destekleyen bir besin olarak da biliniyor. Araştırmalar, düzenli sarımsak tüketiminin kolesterol seviyelerini düşürebileceğini ve kan basıncını kontrol altında tutabileceğini gösteriyor. Bu da kalp krizi ve inme riskini azaltıyor.
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/66534bc8452fd0cdd92b5582.jpg)
- Sarımsağın sindirim sistemi sağlığı üzerinde olumlu etkileri bulunuyor. Sarımsak, sindirim enzimlerinin aktivitesini artırarak sindirimi kolaylaştırıyor ve sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı oluyor. Bağırsak sağlığını destekleyen prebiyotik özelliklere sahip.
- Sarımsağın anti-enflamatuar özellikleri, iltihaplanma ile ilişkili birçok durumda yardımcı oluyor. Örneğin; romatoid artrit gibi iltihabi hastalıklarda sarımsağın düzenli tüketimi semptomların hafiflemesine yardımcı oluyor.
![EVDE SARIMSAK TURŞUSU NASIL YAPILIR](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/66534bd0452fd0cdd92b5584.jpg)
EVDE SARIMSAK TURŞUSU NASIL YAPILIR?
Malzemeler:
- 250 gram taze sarımsak
- 1 su bardağı sirke (tercihen elma sirkesi veya üzüm sirkesi)
- 1 su bardağı su
- 2 yemek kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- İsteğe bağlı: kırmızı pul biber, defne yaprağı, kimyon tohumu gibi baharatlar
![](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/66534bd0452fd0cdd92b5586.jpg)
Yapılışı:
- Sarımsakları temizleyin ve dişlerini ayrılmadan bütün halde bırakın. Sarımsakların kabuklarını soymanıza gerek yok. Sadece fazla kirleri ve toprakları iyice temizleyin.
- Bir tencerede suyu, sirkeyi, tuzu ve şekeri karıştırın ve kaynatın. Karışım kaynadıktan sonra ocağı kapatın ve soğumaya bırakın.
- Sarımsakları cam bir kavanoza yerleştirin. İsteğe bağlı olarak kırmızı pul biber, defne yaprağı veya diğer baharatları da kavanoza ekleyebilirsiniz.
- Soğuyan sirke karışımını sarımsakların üstüne dökün. Sarımsakların tamamen kaplanması için gerekirse bir spatula veya kaşıkla hafifçe bastırarak havanın kavanozun içine çıkmasını sağlayın.
- Kavanozu sıkıca kapatın ve oda sıcaklığında en az bir gün bekletin. Daha fazla lezzet için turşunun olgunlaşması için kavanozu birkaç gün veya hatta bir hafta boyunca bekletebilirsiniz.
- Turşu olgunlaştıktan sonra buzdolabına kaldırarak saklayın. Soğuk servis yapın ve keyifle tüketin.