KEMİK ERİMESİNİ HIZLANDIRAN FAKTÖRLER
Tüketilen yiyeceklerin kemik erimesine yönelik etkisine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Hatipoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
Sigara, alkol, asitli içecekler bunlar özellikle kemik erimesini, kaybını hızlandırıcı faktörler. Kahve de deniyor ama bu son zamanlarda çalışmalar ışığında daha tartışmalı hale geldi. Besin değeri düşük, özellikle işlenmiş gıdalarda daha fazla endokrin karıştırıcılar dediğimiz malzemeler olabiliyor.
Sadece bunu kemik düzeyinde düşünmeyelim, endokrinin diğer mekanizmalarına da olumsuz etkileri olabiliyor. Vitamini, minerali daha taze olarak koruyabildiğimiz daha sağlıklı alabildiğimiz beslenme türü tabi ki sadece kemik özelinde değil, genelde de daha sağlıklı.
İçerdiği kalsiyum, magnezyum, fosfor gibi kemik özelinde değerli muhteviyatlar açısından da zengin bu tür ve dozunda bir beslenme. Çünkü hep söylüyoruz; obezite de kendi başına bir hastalık, obezite D vitaminini azaltan bir faktör. Bunun tam tersi aşırı düzeyde zayıf olmak, normal limitin altındaki kilolar da yine kemik sağlığını bozan faktörler arasında hatta kemik erimesi olan hastalarda ileri düzeyde zayıflamak kemik erimesini arttırdığı gibi kemik kırığı riskini de artıyor.