Gündem 20 plaja gece yasağı

20 plaja gece yasağı

Paylaş
20 plaja gece yasağı

Nesli tehlike altındaki deniz kaplumbağalarının gece saatlerinde yuvalama yaptığı, aralarında İztuzu, Patara, Çıralı’nın da bulunduğu 20 plaja saat 20.00’den sabah 08.00’e kadar giriş yasaklandı. Eylül sonuna kadar sürecek yasakları ihlal edenlere, 387 bin 141 TL idari para cezası uygulanacak.

Nesli tehlike altındaki türler listesindeki caretta caretta ve chelonia mydas türü deniz kaplumbağalarının eylül ayı sonuna kadar devam edecek Akdeniz sahillerindeki yuvalama dönemi başladı. Türkiye’de 9’u Antalya’da olmak üzere, Muğla, Mersin, Adana ve Hatay’da toplam 20 yuvalama kumsalı bulunuyor. Bu kumsallarda mayıs-eylül döneminde 20.00-08.00 arası girişler ve buralarda kamp yapmak, ateş veya mangal yakmak yasak. Yasakları ihlal edenlere bu yıl uygulanacak idari para cezası ise 387 bin 141 TL.

Haberin Devamı

MOBESE KAMERALARI YERLEŞTİRİLDİ

Bu yıl ilk yuvalamının gerçekleştiği Dalyan İztuzu plajındaki çalışmaları yürüten Prof. Dr. Yakup Kaska, “Kumsal gündüz turistlere, gece deniz kaplumbağalarına ait” dedi. Kaş Patara kumsalında koordinasyonu yapan Prof. Dr. Eyüp Başkale, koruma çalışmaları sayesinde geçen yıl 524 yuva, 30 binden fazla yavruyla rekor kırıldığını vurguladı ve “Kumsal 24 saat gözlem altında. Kumsal giriş noktalarına mobese kameraları yerleştirildi. Gece yuvalayan deniz kaplumbağaları, tehdit algıladığında yuva yapmadan denize geri dönüyor. Yavru çıkışları da gece oluyor” diye konuştu.