Gündem 6 yaşında çocuğun evlendirilmesinde flaş gelişme!

6 yaşında çocuğun evlendirilmesinde flaş gelişme!

Paylaş
6 yaşında çocuğun evlendirilmesinde flaş gelişme!

Türkiye'yi sarsan 6 yaşındaki çocuğun evlendirilmesiyle ilgili dava kapsamında, Kadir İstekli ve Yusuf Ziya Gümüşel'in gözaltına alınmasının ardından flaş gelişme yaşandı. Öte yandan baba Yusuf Ziya Gümüşel'in akılalmaz ifadesi ortaya çıktı.

Türkiye'yi sarsan olayda, H.K.G.’nin 6 yaşındayken 29 yaşındaki Kadir İstekli’yle evlendirildiği iddiasıyla başlatılan soruşturmada iddianameye giren 5 delil ortaya çıktı. Kadir İstekli ve  baba Yusuf Ziya Gümüşel'in gözaltına alınmasının ardından beklenen haber geldi. İşte iddianameye giren 5 delil ve davada son dakika gelişmeleri.

Haberin Devamı
6 yaşında çocuğun evlendirilmesinde yeni gelişme Türkiye'yi sarsan 6 yaşındaki çocuğun evlendirilmesiyle ilgili dava kapsamında, Kadir İstekli'nin gözaltına alınmasının ardından yeni bir gelişme daha yaşandı.

SES KAYITLARI ORTAYA ÇIKTI!

Hürriyet'ten Musa Kesler'in haberine göre, savcılığın elinde 4 saat 42 dakikalık ses kaydı var. Micro SD kart içindeki bu kayıtlar, resmi bilirkişi tarafından çözülmüş ve dosyaya girmiş. Savcı onlarca sayfalık kayıtların en dikkat çekici gördüğü bölümlerini iddianameye almış. Dava sürecinde tamamı okunup, sanıklara sorulacak. Kayıtlarda sanık Kadir İstekli’nin H.K.G.’nin suçlamalarına doğrudan bir itirazı yok. Bu nedenle “ikrar” yani kabul veya dolaylı itiraf gibi değerlendiriliyor.

AÇIKLANAMAYAN FOTOĞRAF DİKKAT ÇEKTİ

H.K.G. savcılığa bazı fotoğraflar sunmuştu. Bunlar arasında İstekli ile küçük yaşlarda çekilmiş fotoğrafları var. Savcı, H.K.G.’nin annesine İstekli’yi H.K.G.’ye sarılmış vaziyette gösteren bir fotoğrafı soruyor. Anne bu fotoğraftakinin kızı olduğunu kabul ediyor, devamında da “Arkadaki kişi ise Kadir İstekli’dir. Fotoğraf Sapanca’daki evde çekilmiştir. Kızım burada 7-8 yaşlarındadır” diyor. Ancak 7-8 yaşlarındaki kızıyla, hocası olduğunu iddia ettiği İstekli’nin böyle bir fotoğrafı nasıl çektirebildiğini açıklamıyor.

Haberin Devamı

DOĞUM RAPORUNDA FLAŞ DETAY

İddianameyi hazırlayan savcı, H.K.G.’nin doğum raporunu da delil olarak iddianameye koymuş. Bu rapora göre H.K.G. 8 Mart 1998’de özel bir hastanede doğdu. Sapanca nüfusuna kaydettirildi. Savcı Sapanca Kaymakamlığı’ndan nüfus kayıtlarına dair MERNİS tutanağını da almış. 2012’de kemik testi için H.K.G.’nin yerine başkasının sokulduğunu da böyle delillendirmiş.

2012’deki soruşturmayı bitiren savcı bu doğum raporunu almak yerine H.K.G. için kemik testi talep ettiği için sorumlu tutuluyor ve HSK bu konuyu soruşturuyor.

"HAYALİ' OLDUĞUNU ÖNE SÜRÜYORLAR"

Sanıkların soruşturma aşamasındaki savunmalarında H.K.G.’nin suçlamalarına karşı somut bir verileri yok. Sadece psikolojisinin bozuk olduğunu ve anlattıklarının “hayali” olduğunu öne sürüyorlar. Ancak H.K.G. ifadelerinde detaylar veriyor.Ses kayıtları da bu ifadeleri destekler nitelikte.

SUÇLAMAYI KABUL ETMİYOR

Sanık tarafı H.K.G.’nin bu ses kayıtlarındaki suçlamalarına Kadir İstekli’nin itiraz etmemesinin ise psikologların tavsiyesi olduğunu iddia ediyorlar. Ancak Kadir İstekli bu kayıtlarda “tecavüz” suçlamasını kabul etmiyor ve bu durumu “evliydik, nikâhlıydık” diyerek meşrulaştırmaya çalışıyor. Böylece İstekli’nin kendince açıklayabileceğini düşündüğü durumlarda H.K.G.’ye gayet rahat itiraz edebildiği anlaşılıyor.

Haberin Devamı

 "BU BİR OYUN DEDİ"

Kadir İstekli’nin ertesi gün kendine cinsel istismarda bulunduğunu anlatan H.K.G. “Sen benim karımsın, ben de senin kocanım. Evliler böyle oyun oynarlar, ama bu oyun kimseye söylenmez, bak annen ile baban kimseye söylemiyor’ dedi” ifadelerini kullandı.

"YATAĞINA GÖNDERDİ"

7-8 yaşlarında da tecavüzlerin sürdüğünü belirten H.K.G. şöyle devam etti:

“Sapanca’da bir evimiz bulunuyordu, oraya gitmiştik. Babam beni o gece Kadir’in odasına yatağına gönderdi. Ben odasına gittiğimde Kadir kapıyı kilitledi. Tekrar bana ‘oyun oynayalım mı’ dedi. Ben ‘hayır, abime gitmek istiyorum’ dedim, ağladım. Kadir bağırdı, azarladı. Sonra tekme attım, o da sinirlendi, bana saldırdı. Zamanla her şey normalmiş gibi davranılmaya başlandı. Ben çocuklar küçükken evleniyormuş gibi, herkes böyleymiş gibi düşünüyordum. 10 yaşına gelince Arifiye ilçesinde cemaatin Kur’an kurslarından birine yazıldım. Kurstaki hocalarımdan birine ‘Hocam ben evliyim’ dedim. Hocam üzüldü, bana sarıldı. 13 yaşlarıma geldiğinde nişan yapmaya karar verdiler. 14 yaşımda da düğün yaptılar.

Haberin Devamı

"BENİM KEMİK TESTİMMİŞ GİBİ GÖSTERMİŞLER"

Kadir ile aynı evde yaşamaya başladıktan birkaç ay sonra ilk adetimi gördüm. 14 yaşındaydım. Annem ve Kadir beni kadın doğum polikliniğine götürdüler. Annem doktorla konuşurken evli olduğumu ağzından kaçırdı. Doktor polis çağırdı. Polis karakola götürdü. Benim yerime annem ve Kadir ifade verdi. Yaşımın normalde büyük olduğunu, ancak küçük yazıldığını söylemişler. Savcılık kemik testi istedi. Kemik testi için odaya girdiğimde içeride bir kız film çekiliyordu. Sonra öğrendiğime göre o kızın kemik testi benim kemik testimmiş gibi göstermişler.

Haberin Devamı

‘KAÇARKEN BABAM DARBETİ'

Kadir ile aynı evde yaşamaya başladıktan sonra bir radyo programına denk gelmiştim. Burada konuşan kişi, kız çocuklarının evlendirilmelerinden bahsediyordu. Facebook üzerinden bu kişiye ulaştım. Evden kaçmaya karar vermiştim. Tam kaçacakken ailem yakaladı. Babam beni darbetti. Elimden telefonu aldılar. 17 yaşıma gelince hamile kaldım. Resmi nikah yaptılar. Çocuğum 2 yaşına gelince ailem onu benden aldı. Bir gün alışveriş için dışarı gitmiştim, AVM’den telefon aldım. Telefondan yaptığım araştırmalar sonucu Wattpad isimli kitap uygulamasında bir abla ile tanıştım. Ona her şeyi anlattım. O da bana ‘delilleri topla devlete sığın’ dedi. Beş ses kaydı aldım. Delilleri topladım. Annemi aradım, oğlumu çok özlediğimi, bir gece bende kalmasını istediğimi söyledim. Annem ‘tamam’ dedi. Sabah uyanınca saat 07.30’da oğlumu uyandırdım, adliyeye geldim. Yaşadıklarımı anlattım.’’

ANNE: YAŞ FARKINI SORUN ETMEDİK

H.K.G.’nin annesi Fatıma Gümüşel de, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na şüpheli olarak ifade verdi. Sözcü’de yer alan habere göre, anne Gümüşel şunları söyledi:

Benim kızım 16 yaşındayken Kadir İstekli annesiyle beraber H.K.G’yi istemeye geldiler. Kadir İstekli benim eşimin talebelerindendir. Hatırladığım kadarıyla Kadir İstekli’yle kızımın arasında 18-19 yıl yaş farkı vardı. Kızım bu yaş farkını hiç sorun etmedi. Ben ve eşim de bu yaş farkını sorun etmedik. Çünkü Kadir İstekli genç görünüyordu. Kızım H.K. ve diğer çocuklarımın hepsi Kadir İstekli’den Kuran dersleri alıyorlardı. H.K. 7-8 yaşlarından itibaren 10 yaşına kadar Kadir İstekli’den ders aldı. 10 yaşından sonra H.K.’yı Sakarya’nın Arifiye İlçesi’ndeki başka bir medreseye gönderdik. Yaklaşık 3 sene Arifiye’de kaldı. Kızımın anlattıklarının hepsi yalandır.

TUTUKLAMA TALEP EDİLDİ

Kadir İstekli hakkında 30 yıldan az olmamak, baba Yusuf Ziya Gümüşel ve anne Fatıma Gümüşel hakkında da 18 yıldan az olmamak kaydıyla hapis cezası istendi. Toplumda yankı uyandıran ve tepkilere neden olan olayla ilgili H.K.G. ve Aile Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatı tarafından tutuksuz sanıklar Kadir İstekli ve Yusuf Ziya Gümüşel hakkında tutuklama talep edildi.

İstanbul Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi sanıklar Kadir İstekli ve Yusuf Ziya Gümüşel hakkında üzerlerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, atılı suçun katalog suçlardan olması, bilirkişi raporu, bu suç için yasada ön görülen alt ve üst sınırları, bu nedenle oluşan kaçma şüphesi ve mevcut delil durumu nedeniyle ayrı ayrı tutuklanmalarına yönelik haklarında yakalama emri çıkartılmasına karar verdi.

İSTEKLİ'NİN ARDINDAN GÜMÜŞEL DE GÖZALTINA ALINDI

DHA'dan Derya Evren'in haberine göre, kararın ardından harekete geçen polis, önce Kadir İstekli'yi Pendik'te gözaltına aldı. İstekli İstanbul Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü'ne getirildi. Daha sonra ise baba Yusuf Ziya Gümüşel gözaltına alındı. 

Ayrıca mahkeme İzmir’de bulunan mağdur H.K.G.’nin akıl sağlığının yerinde olup olmadığına dair rapor alınmasını istedi.

BAKAN YANIK: TUTUKLU YARGILAMA TALEP ETTİK

6 yaşındayken 29 yaşındaki bir adamla evlendirilen H.K.G. ile ilgili Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık'tan bir açıklama gelmişti.

Bakan Yanık'ın açıklaması şöyle:

"Şu an itibarıyla sanıklar soruşturma aşamasında şüpheliler üzerinden bakanlığımıza yönelik sadece bakanlığımıza değil ama siyaset etme biçimi olarak bir haksız saldırı söz konusu. Daha önceki beyanlarımda da açık bir biçimde ifade ettim. Kadına yönelik şiddet, çocuk istismarları, kadınların istismarı gibi meseleler hepimizin ortak meselesidir. Meseleye siyasi kimliklerimizden, tercihlerimizden bağımsız olarak sahip çıkmamız gerekiyor. Biz mağdura barınma, korunma anlamında verdiğimiz desteği hukuksal olarak vereceğiz, davanın bir tarafıyız. Mağdur bize korunma, bakım hizmeti için sevk ediliyor. Kadın konuk evlerimizin varlık sebebi şiddet yada istismar mağduru olduğunu iddia edenin talebi varsa alıp onun korunmasını sağlamaktır."

TUTUKLANDILAR

2. Ağır Ceza Mahkemesinde hakim karşısına çıkan Yusuf Ziya Gümüşel ve Kadir İstekli tutuklandı. Yusuf Ziya Gümüşel ve Kadir İstekli'nin İstanbul’da bir cezaevine götürüldükten sonra İstanbul dışında yüksek güvenlikli bir cezaevine sevk edilmeleri bekleniyor.

BABANIN İFADESİ ORTAYA ÇIKTI: 16 YAŞINDAYKEN SÖZ KESİLMİŞTİ

Yaşanan olayın ardından baba Yusuf Ziya Gümüşel’in savcılıkta verdiği ifade de ilk kez otaya çıktı. Milliyet'ten Damla Güler'in haberine göre, ifadesinde Hira Nur Vakfı’nda fahri imam olarak çalıştığını söyleyen Gümüşel, “Benim kızım olan H.K.G’nin 6 yaşındayken Kadir İstekli ile imam nikahını ben kıymadım. Böyle bir olay olmadı. Kızım 16 yaşındayken söz kesilmişti. Kızım 17 yaşındayken Kadir İstekli ile nişanlandı. Nişandan sonra düğüne yakın bir tarihte Sancaktepe’de ben kızımın ve Kadir İstekli’nin dini merasimle imam nikahı işlemini yaptım. Daha sonra da resmi evlilik yaptılar” dedi.

“BAŞKA ÇOCUKLARLA BİRLİKTE KADİR’İN YANINA GİDİYORDU”

İddiaya göre, Kadir İstekli’nin 25 yıldan bu yana vakfın talebesi olduğunu söyleyen Yusuf Ziya Gümüşel, “Şu anda da vakıfta fahri okutman olarak çalışmaktadır. Ben ve Kadir İstekli Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı personel değiliz. Memur sıfatımız da yoktur. Kızım bana eşinden ayrılmak istediği hakkında bir şey anlatmadı. Kızımın dosyaya verdiği gelinlik şeklindeki giysiyi hafızlığa başladığında ben hediye olarak almıştım. Kolyeyi de ben almıştım. Kızım 6 yaşındayken Kadir’in herhangi bir evi yoktu. Kızım başka çocuklarla birlikte ve benim kontrolüm altında Kadir’in yanına gidiyordu. Ancak ağabeyi Muhammet Sıddık da yanında oluyordu” dedi.