Gündem Avrupa'nın başına bela oldu! Türkiye'ye sıçrayabilir, belirtileri koronavirüsle aynı

Avrupa'nın başına bela oldu! Türkiye'ye sıçrayabilir, belirtileri koronavirüsle aynı

Paylaş
Avrupa'nın başına bela oldu! Türkiye'ye sıçrayabilir, belirtileri koronavirüsle aynı

Dünyada hızla yayılmaya başlayan Kovid-19 Omicron ailesinin son mutant virüsü "Eris" varyantı ciddi bir tehdit oluşturuyor. Bulaşıcılık oranı yüksek olan Eris varyantı kısa süre önce DSÖ tarafından da yakından takibe alındı. Peki, Türkiye risk altında mı? Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Yıldız, Eris varyantı ve belirtileriyle ilgili merak edilenleri açıkladı.

Aydan Durak/ Posta.com.tr| Tüm dünyada 50'den fazla ülkede saptanan Kovid-19 Omicron ailesinin son mutant virüsü "Eris" varyantı İngiltere ve Fransa'dan sonra diğer Avrupa ülkelerinde de yayılmaya başladı. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Yıldız, Koronavirüs'ün "Eris" varyantı hakkında merak edilenleri Posta.com.tr okurları için anlattı.

Haberin Devamı

Eris varyantının Omikron varyantından türeyen yeni bir Kovid-19 varyant virüsü olduğunu söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Yıldız "Bu virüs Kovid-19 varyantının yeni bir türü. Dünyada hızla yayılmaya başlayan bu virüs, 19 Temmuz 2023 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü tarafından takibe alınmaya başlandı" dedi.

BELİRTİLERİ KORONAVİRÜSLE AYNI

Yeni varyantta en sık rastlanan şikayetlere değinen Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Yıldız, Kovid-19 salgınında görülen şikayetlere benzer belirtilere rastlandığını vurguladı.

Burun akıntısı, baş ağrısı, halsizlik, aksırık, öksürük ve boğaz ağrısı en sık görülen belirtiler arasında yer alıyor. Eskiden karşılaştığımız diğer Kovid-19 belirtileri de yeni varyanta bağlı gelişen hastalarda görülebiliyor. Tat ve koku kaybı da yine bu varyantın belirtileri arasında bulunuyor. 65 yaş üzeri kişiler ve bağışıklık sistemi zayıf olan hastalarda yüksek ateş, nefes darlığı gibi daha ciddi şikayetler ortaya çıkıyor.


TÜRKİYE'DE HENÜZ ERİS VARYANTI YOK

Türkiye'de henüz Eris varyantı ile bağlantılı bir vakaya rastlamadıklarını dile getiren Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Yıldız, özellikle Avrupa'ya dikkat çekti.

Haberin Devamı

Sağlık Bakanlığı açıklamasına göre Türkiye’de Eris varyantı ile henüz karşı karşı kalınmadı. Ancak Avrupa’nın çok sayıda ülkesinde Ağustos ayında yeni varyanta ait vakalar saptanmıştır. Ülkemizde Kovid-19 sürveyansı Mart ayında sona ermiş olsa da aralıksız yayınlanan haftalık influenza (grip) tarama raporlarında Kovid-19 varyantlarına ait veri paylaşılmamaktadır.

YENİ VARYANTLAR TÜREYEBİLİR

Eris varyantının ilk kez Şubat ayında oraya çıktığını belirten Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Yıldız, Eris varyantı ilk kez bu yıl Şubat ayında saptandı. O tarihten sonra da yeni mutantlar türemeye devam etti. Son varyantlar BA.2.86, GK.3.1, HV.1 Temmuz ayında ortaya çıktı" dedi.

DÜNYAYA HIZLI YAYILABİLİR

Yeni varyantın bulaşıcılık oranının yüksek olduğunun altını çizen Yıldız, "Eris varyantı görülen ülkelerde her 4-5 yeni Kovid-19 hastasından biri (yaklaşık %20-25) Eris varyantı nedeniyle hastalanmıştır ve hastane yatışları da görülmüştür. Önümüzdeki aylar içerisinde varyantın hızla yaygınlaşması ve tüm dünyada görülmesi bekleniyor" dedi.

Eris varyantının önceki varyantlardan daha bulaşıcı olabileceği tahmin edilmekte ancak okulların açılmasından sonra ve sonbahar aylarında bu durumu daha net göreceğiz. Okulların açılması ve yurt dışı seyahat hareketliliğinin artmasının yanı sıra hava sıcaklıklarının azalması ile önümüzdeki günlerde vakalarda artış olacağını tahmin ediyoruz.