Gündem Binlerce yıllık aşk mesajı çözüldü! 'Üzüntünden saçlarımı yoluyorum'

Binlerce yıllık aşk mesajı çözüldü! 'Üzüntünden saçlarımı yoluyorum'

Paylaş
Binlerce yıllık aşk mesajı çözüldü! 'Üzüntünden saçlarımı yoluyorum'

Büyük İskender’in generallerinden Antigonus’un lahidi üzerindeki yazıdan 2 bin 200 yıllık duygusal bir aşk mesajı çıktı. Uzmanlar, antik yazıların Arete isminde bir kadın tarafından General Antigonus'a yazıldığını belirledi.

Bursa'nın Tarihi İznik ilçesinde, 2015'te bir zeytinlikte bulunan ve 3 yıl süren titiz çalışmalar sonucu toprak altından çıkarılan 6 lahit, yapımı tamamlanan İznik Arkeoloji Müzesinde sergilenecek.

Haberin Devamı
Lahitteki 2 bin 500 yıllık aşk mesajını arkeologlar çözdü Dört medeniyete başkentlik yapmış Unesco’ya aday dünyaca ünlü tarihi kent İznik’te Arkeoloji müzesinin yapımı tamamlandı.

Mozaik desenli olan, Büyük İskender'in generallerinden Antigonus'a ait lahidin üzerindeki antik yazılar da uzman tarihçi ve arkeologlar tarafından incelendi. Uzmanlar, antik yazıların Arete isminde bir kadın tarafından General Antigonus'a yazıldığını belirledi.

"SAÇLARIMI YOLUYORUM"

Lahidin üzerindeki roma harfleriyle yazılmış 2 bin 200 yıllık duygusal aşk mesajında, "Ben üzgün Arete. Bütün benliğimle Antigonus'un mezarı başından sesleniyorum. Üzüntüden saçlarımı yoluyor ve duygularımı ağlayarak gösteriyorum. Bu kötü talih, bu ölüm bu seçkin adamı özgür bırakmak yerine beni tutsak etti" yazdığı ortaya çıktı.

5 BİN YILLIK TARİH

Temeli 2020 yılında atılarak kısa sürede tamamlanan ve açılış için gün sayan İznik Arkeoloji Müzesi, Cilalı Taş Devri veya bilimsel adıyla Neolitik Çağ'dan bu yana 5 bin yıllık tarihe tanıklık yapacak.

Haberin Devamı

Roma dönemine ait mermer oyun tablasının da bulunduğu yeni müzede üzerinde ki işlemeleriyle dikkat çeken savaşçı Yunan kahramanı Akhileus Lahdi, Tanrılar Lahdi ve asil ailelere ait lahitler yer alıyor.

Muharrem Doğantez / Sabah