Gündem Boğaz'da muhteşem gösteri

Boğaz'da muhteşem gösteri

Paylaş
Boğaz'da muhteşem gösteri

Cumhuriyet’in ilanının 100’üncü yıldönümü İstanbul Boğazı’nda savaş gemileri, gösteri uçuşları ve dronelar ile yapılan ışık gösterileriyle görkemli bir şekilde kutlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan cumhuriyetin 1923’te kuruluşuna ithafen saat 19.23’te başladığı konuşmasında “Cumhuriyetimiz, ilk asrını tamamlayıp adına ‘Türkiye Yüzyılı’ dediğimiz ikinci yüzyılına yelken açıyor” dedi.

Cumhuriyet’in kuruluşunun 100’üncü yıldönümü ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı için İstanbul Boğazı’nda görkemli bir tören düzenlendi. Tören Türk Silahlı Kuvvetleri’nin en büyük savaş gemisi, yerli ve milli üretim ‘TCG Anadolu’ ile beraberindeki 100 geminin geçit töreni düzenlemesiyle başladı. ‘100’üncü Yılda 100 Gemi’ adı verilen resmi geçitte gemiler Vahdettin Köşkü’nden töreni izleyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a çimariva (savaş gemilerinde askeri personelin selamlama töreni için küpeşte boyunca belirli aralıklarla dizilmesi için verilen komut) selamında bulundu.

Haberin Devamı

UÇAKLAR DA KATILDI

Törene 9 adet F-16 ve 3 adet F-4E uçağı ile helikopterler eşlik etti. Ardından gösteri uçuşu yapan Türk Yıldızları uçakları havada ‘100’ sayısını çizdi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 19.23’te saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından ‘100. Yıl Hitabı’nı gerçekleştirdi. Erdoğan “29 Ekim 1923 yılında ilan ettiğimiz cumhuriyetimiz, ilk asrını tamamlayıp adına ‘Türkiye Yüzyılı’ dediğimiz ikinci yüzyılına yelken açıyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere tüm gazilerimizi, meclisimizin ve ordumun tüm kahramanlarını şükranlara yad ediyorum” diye konuştu.

‘KUŞATICI ANAYASA’

Erdoğan “Binlerce yıllık devlet geleneğimizin yeni bir halkası olan Cumhuriyetimiz bu topraklarda kurduğumuz ilk değil en son devletimizdir. Cumhuriyetimiz bizim için ilham kaynağıdır. Gazi Mustafa Kemal, kurucusu olduğu cumhuriyeti bakın nasıl anlatıyor; ‘Cumhuriyet bedava kazanılmış değildir. Bunu elde etmek için kan döktük’. Gazi’nin dediği gibi, cumhuriyet binlerce vatan evladının canı, kanı ve fedakarlığı üzerinde ilan ve inşa edilmiştir. ‘Türkiye Yüzyılı’ vizyonu ile cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına girmiş bulunuyoruz. Önümüzdeki en büyük hedefimiz demokrasimizi, cumhuriyetimizi darbe anayasası utancından kurtarıp kuşatıcı bir anayasaya ulaştırmaktır” dedi.

Haberin Devamı

KAMUFLAJ ALTINDA

İstanbul’da düzenlenen geçit töreninde farklı renk tonlarındaki kamuflaj içinde olan askerler büyük ilgi çekti.

100. yıl coşkuyla kutlandı! Boğaz'da görsel şölen

TEBRİKLERİ KABUL ETTİ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılı kutlamaları kapsamında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde tebrikleri kabul etti. Törende TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, bakanlar, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, Danıştay Başkanı Zeki Yiğit, Sayıştay Başkanı Metin Yener, MHP lideri Devlet Bahçeli, siyasiler, Genelkurmay Başkanı Org. Metin Gürak ve kuvvet komutanları ile yabancı misyon şefleri, Erdoğan’a bayram tebriklerini sundu.

Erdoğan, ’Cumhuriyet’in 100’üncü Yılında 100 Eser’ yağlıboya resim sergisinde, Cumhuriyet’in 100’üncü kuruluş yıldönümü için hazırlanan panoyu imzaladı.

Haberin Devamı

ANITKABİR’DE 100’ÜNCÜ YIL

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü kuruluş yıldönümü dolayısıyla, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve devlet erkanının katılımıyla Anıtkabir’de resmi tören düzenlendi. Törene TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, MHP lideri Devlet Bahçeli, İYİ Parti lideri Meral Akşener, bakanlar, yüksek yargı üyeleri, askeri erkan ve çok sayıda siyasetçi katıldı. Erdoğan, Anıtkabir Özel Defteri’ne “Aziz Atatürk; milletçe ’En büyük eserim’ dediğiniz Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yıldönümüne ulaşmanın gururunu ve sevincini yaşıyoruz. Cumhuriyetimiz hiç olmadığı kadar güvendedir, emin ve ehil ellerdedir” yazdı. Kaan ULU/DHA