Gündem Çanakkale Köprüsü’nün uzunluğu ne kadar, kaç kilometre? 1915 Çanakkale Köprüsü nerede, hangi ilçelerde?

Çanakkale Köprüsü’nün uzunluğu ne kadar, kaç kilometre? 1915 Çanakkale Köprüsü nerede, hangi ilçelerde?

Paylaş
Çanakkale Köprüsü’nün uzunluğu ne kadar, kaç kilometre? 1915 Çanakkale Köprüsü nerede, hangi ilçelerde?

Çanakkale Köprüsü, Asya ile Avrupa kıtalarını birbirine bağlayan 5. Kara yolu olacak. Açılışı 18 Mart’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan köprü, mühendisliğindeki ince detaylarla öne çıkarken, aynı zamanda ‘Simgelerin köprüsü’ olarak da anılıyor. Peki, Çanakkale Köprüsü’nün uzunluğu ne kadar, kaç kilometre? 1915 Çanakkale Köprüsü nerede, hangi ilçelerde? İşte detaylar…

Çanakkale Köprüsü’nün açılışı 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 107. Yıl dönümünde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu’nun katıldığı törenle açıldı. Köprünün geçiş ücreti ise açılışla birlikte belli oldu. Diğer yandan 1915 Çanakkale Köprüsü Cumhuriyet’in 100'üncü kuruluş yıl dönümünü temsil eden 2023 metrelik orta açıklığıyla köprü tamamlanınca 'dünyanın en büyük orta açıklığına sahip asma köprüsü' unvanına sahip olacak….

Haberin Devamı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan '1915 Çanakkale Köprüsü' paylaşımı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün açılışı yapılacak olan 1915 Çanakkale Köprüsü'nün tanıtımını içeren video paylaştı.

ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ’NÜN UZUNLUĞU NE KADAR, KAÇ KİLOMETRE?

1915 Çanakkale Köprüsü'nün 89 kilometre otoyol ve 12 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplam 101 kilometre uzunluğunda olan Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu Projesi kapsamında yer aldığını belirten Bakan Karaismailoğlu, şöyle devam etti:

"1915 Çanakkale Köprüsü 2 bin 23 metre orta açıklık, 770'er metre yan açıklıklar ile beraber 3 bin 563 metre uzunluğunda. 2 bin 23 metrelik orta açıklık cumhuriyetimizin 100'üncü kuruluş yıl dönümünü sembolize edecek ve dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüsü unvanına sahip olacak. 365 ve 680 metrelik yaklaşım viyadükleri ile beraber toplam geçiş uzunluğu ise 4 bin 608 metreye ulaşmaktadır. Köprümüzün 318 metrelik çelik kuleleri Çanakkale Deniz Zaferi'nin kazanıldığı 18 Mart 1915'i işaret edecek. İki çelik kule arasındaki köprümüz, dünyada ikiz tabliye olarak tasarlanan nadir asma köprülerden biri olma özelliğine de sahip.

Haberin Devamı

Dünyada 2 bin metre orta açıklığın üzerinde ikiz tabliye olarak dizayn ve inşa edilen ilk köprü olarak tarihe geçecek. 318 metrelik kule yüksekliği ve 16 metrelik mimari amaçlı top mermisi figürüyle birlikte düşünüldüğünde deniz seviyesinden 334 metre yüksekliğe erişecek ve dünyanın en yüksek kulelerine sahip asma köprüsü olacak. Malkara-Çanakkale Otoyolu da güzergahı 40 kilometre kısaltacak." dedi.

1915 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ NEREDE, HANGİ İLÇELERDE?

Avrupa ile Asya kıtalarını karayoluyla bağlayacak Çanakkale Köprüsü, Çanakkale ilinin Lapseki ile Gelibolu ilçeleri arasına inşa edildi.

Köprü, Avrupa Yakası'nda Gelibolu ilçe merkezinin 10 km güneyindeki Sütlüce köyü ile Asya Yakası'nda Lapseki ilçesini birbirine bağlıyor.

Çanakkale Köprüsü; Tekirdağ'ın Malkara ilçesi ile Çanakkale'nin Lapseki ilçesini birbirine bağlayan 88 km'lik otoyol projesi kapsamında yapıldı.

1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu'na giriş ve çıkışlar 6 adet kavşaktan gerçekleşecek. Bu kavşaklar Avrupa yakasında Malkara, Kavakköy, Güneyli ve Gelibolu; Asya yakasında Lapseki ve Umurbey köy ve ilçelerine yakın noktalardadır.