Gündem Daha bakımlı olmak isterken sağlığınızdan olmayın! Gizli tehlike

Daha bakımlı olmak isterken sağlığınızdan olmayın! Gizli tehlike

Paylaş
Daha bakımlı olmak isterken sağlığınızdan olmayın! Gizli tehlike

Kıvırcık ve kabarık saçlarını Brezilya fönü veya keratin bakım ile düzleştiren kadınlara kötü haber geldi. Yapılan araştırmaların sonucunda kimyasal düzleştiricilerin kadın sağlığı üzerindeki etkisi ortaya çıktı. Prof. Dr. Güner Sönmez, araştırma sonuçlarına ilişkin Posta.com.tr’ye önemli açıklamalarda bulundu.

İpek Alemdar Göde / Posta.com.tr | ABD'de siyahi kadınlar arasında görülen kanser vakalarındaki önemli artış dikkatleri çekince, ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü tarafından yapılan inceleme çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. 34 bin kadın üzerinde 11 yıl boyunca yapılan çalışmada, kimyasal saç düzleştiricilerin içinde bulunan maddelerin kanser riskini arttığı ortaya çıktı. Kimyasal saç düzleştirici işlemi yaptırmadan önce dikkat edilmesi gerek önemli bir husus içeriğindeki maddeler. Yapılan araştırmalar sonucunda içeriğinde paraben, bisphenol A, metaller ve fermoldehit bulunuyorsa o ürünlerden uzak durulması gerektiği ifade ediliyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE'DE DE SIK SIK KULLANILIYOR 

Ülkemizde de pek çok kadın daha sağlıklı görünen saçlara kavuşmak için sık sık brezilya fönü ya da keratin bakıma başvuruyor. Özellikle kıvırcık ve kabarık saçlı kadınlar bu işlemi tercih ediyor. 

Kimyasal düzleştirme işleminin kalıcılık süresi saç türüne göre 2 ay ile 4 ay arasında değişkenlik gösteriyor. 

Araştırma sonuçları hakkında açıklama yapan Prof. Dr. Güner Sönmez, “ABD’de yaklaşık 34 bin üzerinde yapılan çalışma 11 yıllık bir süreçte takip edilmiş. Bu çalışmada kadınların bir saç bakım ürünü olan kimyasal düzleştiriciler ile rahim kanseri üzerindeki ilişkisi araştırılmış. Özellikle bir yılda 4 ve 4’ten fazla kimyasal düzleştirici ürün kullananları sık kullanım olarak belirtiyorlar. Bunun altındakileri seyrek kullanım diye belirtiyorlar. Bu çalışmaya göre hiç kimyasal düzleştiricileri kullanmayan kişilerde hastalık oranı yüzde 1,64. Ürünleri sık kullananlarda ise bu oran yüzde 4,05. Yani iki katından daha fazla” dedi.

Haberin Devamı

Sönmez açıklamasında güzellik salonları ile kuaförlerde çalışan kadınların bu incelemeye dahil edilmediğini belirtti.

“Tabi bu araştırma kesin bir sebep sonuç ilişkisi göstermez. Ancak önemli bir bulgu ve başka çalışmalarla da bunun desteklenmesi gerekir. Çalışmada güzellik salonları ve kuaför salonlarında çalışan kadınlar mesleki olarak çalışma sonuçlarını etkileyebileceği için onlar bu çalışmaya dahil edilmemiş. Çalışmada hem kuaför ortamında bu ürünü kullananlar var hem de marketten bu ürünü satın alıp evde kullanan kişiler var. Bu ürünü sık kullananlarda yüksek miktarda rahim kanseri riski bulunmuş. Bu ürünlerin içinde paraben, fermoldehit, metaller ve bisphenol A bulunuyor. Özellikle fermoldehit ve bisphenol A maddesi ile ilgili daha önce yapılmış laboratuvar çalışmalarında bir takım hormonal dengeyi bozdukları ortaya çıkmış”

KANSER YAPICI MADDELER ARASINDA

Uzun süreli ve düşük dozlarda fermoldehite maruz kalındığı durumlarda solunum güçlüğü, alerjik reaksiyonlar ve ekzama görülebilir. Ürünün buharı, gözlerde kızarmaya, kaşıntıya ve sulanmaya ve sebep olurken fermoldehit insanlarda kanser yapıcı maddeler arasında gösteriliyor.

Haberin Devamı

SAÇ BOYALARI VE PERMA İŞLEMİ

Öte yandan araştırmada saç boyama, ağartma ve perma gibi işlemlerin ürünlerinin içeriğinin rahim kanseri riski ile ilişkisi bulunamadığı belirtildi.