Gündem Deprem anında ne yapılmalı? AFAD deprem sırasında yapılması gerekenler listesi yayınladı

Deprem anında ne yapılmalı? AFAD deprem sırasında yapılması gerekenler listesi yayınladı

Paylaş
Deprem anında ne yapılmalı? AFAD deprem sırasında yapılması gerekenler listesi yayınladı

Deprem anında ne yapılmalı?’ sorusu Düzce’de yaşanan şiddetli depremin ardından yeniden gündeme geldi. Gece saatlerinde gerçekleşen deprem Türkiye’nin pek çok ilinde hissedilirken, paniğe kapılan vatandaşlardan bazıları camlardan atladı, pek çoğu sokağa çıktı. Gün ağardığında depremin büyüklüğü de ortaya çıkarken AFAD deprem sırasında yapılması gerekenler listesi yayınladı. İşte ‘Deprem anında ne yapılmalı?’ sorusunun ayrıntılı yanıtı…

Deprem anında yaşanan panik ile birçok kişi ne yapacağını şaşırıyor. Can havli ile dışarı çıkmak isteyenler asansörlere akın edebiliyor. Diğer yandan candan ve pencereden çıkmak isteyenlerin de olduğu görülüyor. Ancak AFAD tarafından yayınlanan deprem sırasında yapılması gerekenler listesinde bu hareketlerin kesinlikle sakıncalı olduğuna dikkat çekiliyor. Peki deprem anında ne yapılmalı? İşte yanıtı…

Haberin Devamı

DEPREM ANINDA NE YAPILMALI?

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) deprem nedeniyle oluşabilecek zararların önüne geçilmesi amacıyla deprem anında yapılması gerekenleri kamuoyu ile paylaştı. Buna göre;

DEPREM ANINDA BİNA İÇERİSİNDEYSENİZ; 

Kesinlikle panik yapılmamalıdır.

1- Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere vb. eşyalardan uzak durulmalıdır.

2- Varsa sağlam sandalyelerle desteklenmiş masa altına veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek hayat üçgeni oluşturulmalıdır.

3- Baş iki el arasına alınarak veya bir koruyucu (yastık, kitap vb) malzeme ile korunmalıdır. Sarsıntı geçene kadar bu pozisyonda beklenmelidir.

 4- Güvenli bir yer bulup, diz üstü ÇÖK, Başını ve enseni koruyacak şekilde KAPAN, Düşmemek için sabit bir yere TUTUN
Merdivenlere ya da çıkışlara doğru koşulmamalıdır.

Haberin Devamı

5- Balkona çıkılmamalıdır.

6- Balkonlardan ya da pencerelerden aşağıya atlanmamalıdır.

7- Kesinlikle asansör kullanılmamalıdır.

8- Telefonlar acil durum ve yangınları bildirmek dışında kullanılmamalıdır.

9- Kibrit, çakmak yakılmamalı, elektrik düğmelerine dokunulmamalıdır.

10- Tekerlekli sandalyede isek tekerlekler kilitlenerek baş ve boyun korumaya alınmalıdır.

11- Mutfak, imalathane, laboratuvar gibi iş aletlerinin bulunduğu yerlerde; ocak, fırın ve bu gibi cihazlar kapatılmalı, dökülebilecek malzeme ve maddelerden uzaklaşılmalıdır.

SARSINTI GEÇTİKTEN SONRA YAPILMASI GEREKENLER 

12-Sarsıntı geçtikten sonra elektrik, gaz ve su vanalarını kapatılmalı, soba ve ısıtıcılar söndürülmelidir.

13- Diğer güvenlik önlemleri alınarak gerekli olan eşya ve malzemeler alınarak bina daha önce tespit edilen yoldan derhal terk edilip toplanma bölgesine gidilmelidir.

14- Okulda sınıfta ya da büroda ise sağlam sıra, masa altlarında veya yanında; koridorda ise duvarın yanına hayat üçgeni oluşturacak şekilde ÇÖK-KAPAN-TUTUN hareketi ile baş ve boyun korunmalıdır.