Gündem Deprem sonrası şikayetler arttı! Gece uyurken ortaya çıkıyor

Deprem sonrası şikayetler arttı! Gece uyurken ortaya çıkıyor

Paylaş
Deprem sonrası şikayetler arttı! Gece uyurken ortaya çıkıyor

Kahramanmaraş'ta yaşanan ve Türkiye'yi derinden sarsan depremler sonrasında herkes kendini daha kaygılı ve stresli hissetmeye başladı. Durum böyle olunca da bazı hastalıklarda artış gözlendi. Özellikle stresin tetiklediği sağlık sorunlarından biri olan ve çoğunlukla uyku esnasında gerçekleşen diş sıkma, tedavi edilmezse ciddi sorunlara yol açabiliyor. Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Ülkü Figen Demir, deprem sonrası artan kaygı ile birlikte ortaya çıkan diş sıkma rahatsızlığına dikkat çekerek önemli uyarılarda bulundu.

Aydan Durak/Posta.com.tr| Kahramanmaraş'ta 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve Türkiye'yi derinden sarsan depremler sonrasında endişe, kaygı ve stres gibi duygular artmaya başladı. Buna bağlı olarak da çeşitli hastalıklarda ciddi oranda artış yaşandı.

Haberin Devamı

Özellikle gece uyku sırasında oluşan ve sabah uyandığında çene ve baş ağrısı sorunuyla kendini gösteren diş sıkma (Bruksizm) hastalığı da deprem sonrasında arttı.

Uzmanlar diş sıkma şikayeti ile gelen hastaların sayısında büyük bir artış yaşandığını söylüyor. Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Ülkü Figen Demir, psikolojik faktörlerin ve stresin diş sıkma hastalığını tetiklediğini söyleyerek Posta.com.tr okurları için önemli açıklamalarda bulundu.

Diş sıkmanın gece veya gündüz uyurken veya uyanıkken ortaya çıktığını söyleyen Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Ülkü Figen Demir, bruksizmi üst ve alt damaktaki diş yüzeylerinin birbirine sürtünmesi veya baskı yapmasına neden olan çene hareketi ile karakterize tekrarlayıcı kas aktivitesi olarak açıklıyor.

Haberin Devamı

DİŞ SIKMANIN NEDENİ TAM OLARAK BİLİNMİYOR

Diş sıkma hastalığının nedeninin tam olarak belli olmadığını belirten Doç. Dr. Ülkü Figen Demir, birçok faktörün bruksizmi tetiklediğini söylüyor.

"Diş sıkmanın nedeni tam olarak belli olmasa da birçok faktör bu durumun ortaya çıkmasına sebep olabiliyor. Bunların içinde, çene anatomisi ile ilgili nedenler, genetik nedenler, stres, alerji, diğer uyku bozukluklarının varlığı, ilaç kullanımı ve eşlik eden bazı nörolojik hastalıklar bulunuyor."

KAYGILI, AGRESİF VE HİPERAKTİF KİŞİLERDE ÇOK DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR

Yapılan pek çok araştırma diş sıkma probleminin strese bağlı olarak ortaya çıktığını ortaya koyuyor. Doç. Dr. Ülkü Figen Demir, konuya ilişkin, "Psikolojik faktörler ve kişinin yapısının diş sıkma üzerinde etkili olduğu konusunda hemen hemen fikir birliği vardır. Hatta bazı araştırmacılar diş sıkmanın yaşanan strese bir yanıt olduğunu düşünür. Bazı çalışmalarda da diş sıkma problemi yaşayan kişilerin daha kaygılı, agresif, hiperaktif özellikleri olduğunu göstermiştir. Özetle psikolojik faktörlerin diş sıkma nedenleri arasındaki yeri yok sayılamaz." dedi.

Özellikle Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve birçok ili derinden etkileyen depremler sonrasında kaygı, endişe, stres ve üzüntü gibi duygularda ciddi artış gözlemdi.

GÜNLÜK HAYATIN STRESİ EN BÜYÜK ETKEN

Durum böyle olunca da diş sıkma şikayetiyle hastanelere başvuran hastaların sayısında da ciddi artış gözlendi. Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Ülkü Figen Demir, günlük hayatta yaşanan stresin diş sıkma problemini tetiklediğinin altını çizdi.

"Yaşadığımız bu felaket bölgede olanlar başta olmak üzere tüm vatandaşlar için ciddi kaygı üzüntü ve endişe nedeni oldu. Günlük yaşantıdaki stresin diş sıkma şiddeti ve sıklığını artırdığı gerçeğinden yola çıkarsak, bu elim hadise sonrası diş sıkma problemlerinin artış göstermesi kaçınılmaz bir sonuç olarak ortaya çıkıyor"

TEDAVİ EDİLMEZSE BİRÇOK SAĞLIK SORUNUNU TETİKLEYEBİLİR

Haberin Devamı

Diş sıkma şikayeti olan insanların çoğu, bu durumu uyku esnasında istemsiz olarak yaşıyor. Sabah uyandıklarında çene ya da baş ağrısı sorunları ile karşı karşıya kalıyor. Doç. Dr. Ülkü Figen Demir, diş sıkmanın mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini söylüyor. Tedavisi yapılmayan diş sıkmanın birçok sorunu beraberinde getireceğini ortaya koyuyor.

"Tedavi edilmeyen vakalarda çene ve baş ağrıları, diş yüzeylerinde aşınma ve kırıklar, diş köklerinde iltihaplanma görülebilir. Tüm bunlara ilaveten, diş sıkan kişinin yanında yatan kişiye de rahatsızlık vermesi açısından da tedavi edilmesi gerekli bir durumdur."