Gündem Ehliyet ve kimlik yenileme tarihi için son açıklama! Cezası var mı?

Ehliyet ve kimlik yenileme tarihi için son açıklama! Cezası var mı?

Paylaş
Ehliyet ve kimlik yenileme tarihi için son açıklama! Cezası var mı?

Ehliyet ve kimlik kartlarının zorunlu olarak değişeceğine ve son tarihin de 31 Aralık 2023 olduğuna dair yalan paylaşım ve haberlere ilişkin olarak Dezenformasyonla Mücadele Merkezi açıklama yaptı. Kimlikler için herhangi bir yenileme tarihi olmadığını belirten Merkez, ehliyetler için ise tarihin 31 Aralık 2024 olduğunu belirtti.

Kimlik ve ehliyetlerdeki değişiklikler devam ediyor. Randevu olarak nüfus müdürlükleri vasıtasıyla çok kısa sürede işlemler gerçekleşip yeni kimlik ve ehliyetler eve kadar kargoyla geliyor.

Haberin Devamı

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, bazı basın yayın organlarında ortaya atılan yalan beyanlarla yapılan haberlere ilişkin açıklama yapıldı.

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, kimlikler için herhangi bir değiştirme tarihi olmadığını, ehliyetler için de son değiştirme tarihinin 31 Aralık 2024 olduğunu belirtti.

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nden yapılan açıklama şöyle:

Bazı basın yayın organlarında yer alan, “Ehliyet ve kimlik kartlarının yenilenmesi için son tarih 31 Aralık 2023, yenilemeyenlere ceza kesilecek” iddiası doğru değildir.

İddia edilenin aksine nüfus cüzdanları; kimlik kartı başvurusu yapılıncaya kadar geçerli olup, nüfus cüzdanlarının kimlik kartı ile değiştirilmesi ile ilgili belirlenmiş son tarih bulunmamaktadır.

Haberin Devamı

EHLİYET VE KİMLİK YENİLEME İÇİN İSTENEN EVRAKLAR

Ehliyet ve kimlik yenileme işlemini yaptırmak için, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün internet sitesine veya e-Devlet'e giriş yaparak randevu alınabiliyor.

Ehliyet ve kimlik yenileme işlemi için gerekli belgeler ise şöyle:

Ehliyet yenileme için:

Eski ehliyet

Sağlık raporu

2 adet biyometrik fotoğraf

Nüfus cüzdanı

Kimlik yenileme için:

Eski kimlik

2 adet biyometrik fotoğraf

Nüfus cüzdanı

 

ÜCRET RANDEVU ÖNCESİ ÖDENECEK

Kimlik yenileme işlemleri için de belirli ücretler mevcut. Doğum nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı, değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartı ve kayıp durumunda ödenmesi gereken bedeller bulunuyor. Bu ücretler randevu öncesinde ödenmeli, aksi takdirde kimlik yenileme işlemi yapılmıyor.

GEÇEN YIL EK SÜRE VERİLMİŞTİ

Eski tip sürücü belgeleri için tanınan süre geçen yıl uzatıldı. Bu belgelerin değiştirme süresi, 1 Ocak 2016 tarihinden önce alınan belgeler için 31 Aralık 2022 tarihinden itibaren 2 yıl daha uzatıldı. Belirtilen süre sonunda yenilenmeyen eski tip sürücü belgeleri geçersiz sayılacak.

Eski tip sürücü belgelerinin değiştirilmesi için belirlenen son tarih ise 31 Aralık 2023 değil 31 Aralık 2024 olarak açıklanmıştır.