Gündem Ercan Havalimanı yeni binası açıldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan: Uluslararası uçuşlar için kullanılacağı günler uzak değil

Ercan Havalimanı yeni binası açıldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan: Uluslararası uçuşlar için kullanılacağı günler uzak değil

Paylaş
Ercan Havalimanı yeni binası açıldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan: Uluslararası uçuşlar için kullanılacağı günler uzak değil

Ercan Havalimanı'nın yeni terminal binasının açılışı için KKTC'ye gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan burada yaptığı açıklamada, "Havalimanının uluslararası uçuşlar için kullanılacağı günler uzak değil. Kıbrıs adasında gerginliği değil eşit iki devletin yan yana yaşamı için çağrımı yineliyorum" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KKTC'de Ercan Havalimanı yeni terminal binası açılış töreninde önemli açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı
Ercan Havalimanı yeni binası açıldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan: Uluslararası uçuşlar için kullanılacağı günler uzak değil

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

Sayın bakanlar, sayın vekiller, sayın misafirler sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Ercan Havalimanı'mızın yeni terminal ve pistinin açılışını sizlerle yapmaktan büyük memnuniyet duyuyorum.

Barış Harekatı'nın 49. yılını yürekten tebrik ediyorum. Ercan Havalimanı 2 bin 755 metre uzunluğundaki mevcut piste kıyasla 3 bin 100 metre yeni pisti sayesinde her model yolculu uçağı kullanımı hale getirilmiştir.

Ercan Havalimanı bugün itibarıyla Kıbrıs Adası'nın en büyük yolcu kapasitesine sahip havalimanıdır. Yeni terminal, eskisine kıyasla 6 kat büyütülmüştür. Bu şekilde 10 milyon yolcuya hizmet verebilecek duruma gelmiştir.

DÜNYAYA KKTC ÇAĞRISI

Haberin Devamı

Bu izolasyon, ambargo ve kısıtlamalar ile bize yapılan haksızlıklara son verilmesi gerekiyor. Kıbrıs Adası’nda tahakkümü, gerginliği ve çatışma kültürünü değil eşit iki devletin yan yana, birlikte yaşama idealini destekleyin, çağrımı yineliyorum.

YENİ HAVALİMANINA İNEN İLK LİDER: ERDOĞAN

Açılışı yapılacak havalimanına inen ilk lider Cumhurbaşkanı Erdoğan oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yeni Ercan Havalimanı’nın açılış törenine katılacak daha sonra KKTC Cumhurbaşkanı Tatar ile ikili görüşme gerçekleştirecek. Cumhurbaşkanı, görüşme sonrası Atatürk Anıtı’na çelenk bırakacak ardından Barış ve Özgürlük Bayramı törenlerine katılarak KKTC programını tamamlayacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a KKTC ziyaretinde, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, AK Parti Genel Başkan yardımcıları Ömer Çelik, Zafer Sırakaya, MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, MİT Başkanı İbrahim Kalın ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç ve Cumhur İttifakı Genel Başkanları eşlik etti.

YENİ ERCAN HAVALİMANI HAKKINDA

Yeni havalimanı 128 bin metrekarelik terminal alanına ve toplam 85 bin metrekarelik açık ve kapalı otoparkına sahip. Yeni pist ise 3 bin 200 metre uzunluğunda, 45 metre genişliğinde. Yeni havalimanının bagaj sistemi içerisinde entegre 4 adet patlayıcı tespit x-ray bulunuyor. Giden yolcu katında 16 adet x-ray ve kapı tipi metal dedektör bulunan havalimanında ikisi körüklü 8 adet yolcu biniş köprüsü bulunuyor.

Haberin Devamı

Çevreyolu boyunca tamamen fiber ile döşenmiş ihbar sistemi (yaklaşık 16 kilometre) aynı zamanda bu ihbar sistemlerini takip eden güvenlik kameraları bulunuyor.

44 ADET PASAPORT KONTROL NOKTASI BULUNUYOR

Girişler, 4 sağda ve 4 solda olmak üzere x-ray cihazlarıyla sağlanacak. Ardından geçilecek alanda yolcuları 60 adet check-in noktası karşılayacak. Burada verilen bagajlar, elektronik sistemler ve güvenlik tarama cihazlarıyla el değmeden 15 metre aşağıya indirilecek, daha sonra uçağa güvenli bir şekilde taşınacak.

4.5 kilometrelik de bir bagaj ray hattına sahip olan terminalde hızlı geçişlerin sağlanması açısından giden yolcu için 24 adet, gelen yolcu için 20 olmak üzere 44 pasaport kontrol noktası, engelli ve özel geçişler yer alıyor. Güvenliğin sağlanması için servis araçları ve yolcu araçları ayrı bölmelerden alana giriş yapacak.

Haberin Devamı