Gündem Esenyurt'taki vahşetin ardından Türkiye gerçeği ortaya çıktı: Her 2 kişiden 1'inde var!

Esenyurt'taki vahşetin ardından Türkiye gerçeği ortaya çıktı: Her 2 kişiden 1'inde var!

Paylaş
Esenyurt'taki vahşetin ardından Türkiye gerçeği ortaya çıktı: Her 2 kişiden 1'inde var!

İstanbul, Esenyurt’taki cinayetler tüm ülke genelinde büyük infial yaratırken Türkiye'deki hızla yayılan tehlikeyi ortaya çıkardı. İnternetten sipariş verdiğinizde 24 saatte elinize ulaşıyor. WhatsApp’tan bile ulaşmak mümkün. İşte silah satışı yapan biriyle WhatsApp üzerinde yapılan konuşmalar.

2 kişiden 1’inin silah sahibi olduğu Türkiye’de bireysel silahlanma hızla artıyor. Sosyal medyadan hatta WhatsApp’tan bile ikinci el ya da sıfır silahlara ulaşmak mümkün. İnternetten sipariş verdiğiniz silah, 24 saatte elinize ulaşıyor. Facebook’tan bulduğumuz, WhatsApp’tan iletişime geçtiğimiz bir satıcıya, 15 bin TL’lik bir silah siparişi verdik.

Haberin Devamı

İstanbul, Esenyurt’ta tüm ülke genelinde büyük infial yaratan cinayetler, bireysel silahlanma tehlikesinin vardığı boyutu bir kez daha ortaya koydu. Cinayet anına ilişkin görüntülere 3 silah yansırken, veriler de nüfusa oranlandığında neredeyse her 2 kişiden 1’inin silah sahibi olduğunu gösteriyor.

Bu silahlara ulaşmak hiç de zor değil. Sosyal medyada onlarca sitede yapılan satışlarda istediğiniz silah 24 saat içeresinde elinize ulaşıyor. Satıcılar, hiçbir evraka gerek görmeden, istediğiniz silahı, istediğiniz yere gönderiyor. Facebook üzerinden silah satışı yapan kişilerden biriyle biz de WhatsApp üzerinden iletişime geçtik.

Silah alımı için WhatsApp üzerinden yaptığımız konuşmanın tam metni ise şöyle:

Haberin Devamı

Muhabir: Selamın aleyküm.

Satıcı: Aleykümselam

Muhabir: Satılık tabancayı soracaktım, elinizde var mı?

Satıcı: Var, neredesiniz?

Muhabir: İstanbul ama yakın yerlere de gelebilirim, sıkıntı değil.

Satıcı: Uzaksınız, Rize.

Muhabir: Olur, orada arkadaşım var ona teslim etseniz olur mu? Ya da kargo ile gönderin.
Muhabir: Kaç para?

Satıcı: Kaç paralık lazım? 7, 10, 15 bin TL?

Muhabir: İyi bir şey olsun

Satıcı: Hepsi iyi.

Muhabir: Kargo ile gönderebilir misiniz?

Satıcı: Otobüs

Muhabir: Olur, gider teslim alırım. Olur, ruhsatlı mı peki?

Satıcı: Nasıl bir model lazım?

Muhabir: Bana 15 bin TL’lik gönderin, model fark etmiyor.

Satıcı: Tamam

Muhabir: Rica etsem, IBAN atar mısınız?
İkinci silah önerisi

Muhabir: Peki ne zaman elimde olur?

Satıcı: Bir günde.

Muhabir: Ben 1-2 saate parayı göndereceğim ama 10 bin TL’yi atarım, silah elime ulaşınca 5000 TL’yi atarım.

Satıcı: Teslim alınca, gerisini atın.

Muhabir: İsim, soy isim?

Satıcı: Y. M.

Muhabir: Markası ne?

Satıcı: Browning

Muhabir: Silahın bir fotoğrafını atar mısınız? Arkadaşıma göstereceğim.
Ruhsat almak da çok kolay

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sitesinde, silah ruhsatı almak isteyenlerin şu belgeleri hazırlaması yeterli:

Dilekçe(T.C. kimlik numarası)

Son bir yıl içinde çekilmiş üç fotoğraf

Silah sakınca olmadığına dair, alınmış sağlık kurulu raporu n Harç makbuzu

Haberin Devamı

5 bin TL’yi aşan tutarda vadesi geçmemiş vergi borcu olmadığını göstermek.

HAVALI TÜFEK DE SEPETTE

Milliyet'ten Elif Aydın'ın haberine göre, silahın can aldığı olayların ardında çoğu zaman ruhsatsız silah ortaya çıkıyor. Sokaklarda yaşanan çatışmalar, kadın cinayetleri, yorgun mermi ölümleri, 2 grup arasında kalan çocukların-ailelerin yaşamlarını yitirmeleri, asker uğurlamalarında-düğün konvoylarında rastgele havaya açılan ateşin ardında çoğunlukla ruhsatsız silah kullanımı olduğu ortaya çıkıyor. Ruhsatsız silah kullanımının cezası ise çoğu zaman para cezası. Bu tür silahlara, havalı tüfekler, internet sitelerinde satılıyor.Arama motorlarına “havalı tüfek” yazdığınızda karşınıza satışını yapan birçok internet sitesi çıkıyor. İstediğiniz özelliklere sahip tüfeği seçip, sepetinize ekliyorsunuz, ödemeyi de banka kartıyla yapabiliyorsunuz. Havalı silah alırken 18 yaş ve üstü olmanız, satın alma esnasında satıcının yaş sınırını kontrol etmek amacıyla ehliyet veya kimlik (yaşınızı gösterir belge) ibraz edilmesini istemesi gerekiyor ancak bu sitelerde ne kimlik ne de yaş soruluyor. Yani 18 yaşını doldurmamış bir çocuk, cezai ehliyeti olmayan da bu silahları alabiliyor.

Haberin Devamı

‘HAPİS CEZASI OLMALI'

Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Timur Demirbaş, silahların bu kadar kolay ve denetimsiz satılmasını Milliyet’e yorumladı. Demirtaş, ruhsatsız av tüfeği sahibi olmanın yalnızca 944 TL idari para cezasının bulunduğunu, bunun idari suç niteliğinden çıkartılarak 6136 Sayılı Kanun’da olduğu gibi hapis cezası ile cezalandırılması gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Demirbaş, şöyle devam etti:

“25 Mart 2020 tarih ve 7226 sayılı Kanun ile 2521 sayılı Avda ve Sporda Kullanılan Tüfekler, Nişan Tabancaları ve Av Bıçaklarının Yapımı, Alımı Satımı ve Bulundurulmasına Dair Kanun’un 11’inci maddesinde yapılan değişiklikle pompalı ya da av tüfeği olarak bilinen silahların izinsiz ya da izin belgesine aykırı üretim, satış ve reklam yasağına ilişkin olumlu düzenlemeler yapıldı. Buna göre, izinsiz üretim yapanlara 5 yıla, yasa dışı satışını yapanlara 3 yıla kadar hapis cezası getirildi. Herhangi bir mecrada yazılı, görsel, işitsel ve benzeri yollarla ticari reklamı veya tanıtımının yapılamayacağı, kullanımını özendiren veya teşvik eden kampanyalar düzenlenemeyeceği de yasaya eklendi. Bu kanunla merdiven altı üretim yapan ve faaliyet izni olmadan üretim yapan imalatçılar ve aynı zamanda sosyal medya üzerinden kanun dışı kapıda ödemeli ve faturasız ucuz tüfek satan kişilere de büyük ve etkili cezalar gelmesi sevindirici. Ancak ruhsatsız tüfek sahibi olmakla ilgili yaptırımların hâlâ herhangi bir caydırıcılığı bulunmuyor.” Demirbaş, ruhsatsız av tüfekleri için de yapılacak düzenleme ile hapis cezası getirilmesi gerektiğini belirterek, “Sosyal medya üzerinden kaçak satış yapılmasına sıkı denetimler olmalı” dedi.

Haberin Devamı