Gündem Facia göz göre göre gelmiş!

Facia göz göre göre gelmiş!

Paylaş
Facia göz göre göre gelmiş!

Erzincan’ın İliç ilçesinde 9 işçinin toprak altında kaldığı 13 Şubat’taki maden faciasında tutuklanan 6 şirket çalışanının ifadesi vahim hatalar zincirini gözler önüne serdi. Önceden belirtilerin görüldüğü ortaya çıkan maden sahasında alan genişletilmesi için her gün dinamit patlatılmış.

Erzincan İliç'te Anagold'a ait maden sahasında 13 Şubat’ta meydana gelen, 9 işçinin toprak altında kaldığı heyelanın ardından başlatılan soruşturma kapsamında 9 kişi gözaltına alınmış, ‘taksirle ölüm ve yaralanmaya neden olmak’ suçundan 6 kişi tutuklanmıştı. Tutuklanan şirket çalışanlarının ifadeleri, facianın adeta ‘geliyorum’ dediğini ortaya koydu. İfadelere göre; önceden belirtiler vardı ve maden sahasında her gün dinamit patlatıldı.

Haberin Devamı

BİLGİLENDİRME MAİLİ ATTIM

Şenol Demir: “Denetlemenin olduğu gün Kaan Murat Akpolat ‘sahayı boşaltıyoruz’ dedi. ‘İkinci bir bildirime kadar yığın liç bölgesine girişler kapatılmıştır’ diye mail hazırlayıp, 10.50’de gruplara gönderdim. Olayın olduğu gün öncesine kadar tedbir alınmadı. Yığın liç bölgesinin alan genişletmesi için yapılan patlatmaların etkili olabileceğini düşünüyorum. Her gün saat 12.00 ile 12.30 arasında patlatma yapılmaktadır.”

KOŞARAK UZAKLAŞTIM

Soysal Doğan: “Sahada çalışan İshak Demir, İsa Taşdelen ve yığın liç ekip liderlerinden Kenan Öz beni aradı, ‘sahada çatlak olduğunu, araç ile beni alacağını’ söyledi. Saat 08.20 sıralarında olayın meydana geldiği sahaya çıktık. Çatlakları kontrol ederken alanın hareketlenmeye başladığını fark ettim ve koşarak uzaklaştım. Alan komple kaymaya başladı. Kendi konteylerimize baktığımda hiçbir şey göremedim.”

Haberin Devamı

EKSİK MALZEMELER VARDI

Hüseyin Üstündağ: “Doğu bölgesinde 2 radar ve 2 robotik makine eksikti. Bunun için açık işleme birimi bütçesinde yer ayrıldı. Ancak olay olduğu tarihte bu bölgede henüz cihazlar alınmamıştı... Göreve başladığım ilk dönemde liç bölgesinde bir açılma olmuştu ancak bu radarlarla tespit edilemeyecek kadar az bir alandı. Burası çakılla jeoteknik biriminin verdiği bilgi doğrultusunda kapatıldı.”

ÇATLAKLAR HAT BOYUYDU

Murat Bayraktar: “Olay günü kıdemli süpervisorümüz Kenan Öz çatlaklar olduğunu söyledi. Sahaya çıktım. Çatlaklar çizgi hat boyu şeklindeydi. Çalışanların alanı terk etmesi için uyardım. 10.30’da liç bölgesine gittik, yolların hepsini kapattırdım. Ancak şirket bünyesinde çalışan 3 yabancı liç alanına girmiş. Tam dönerken olay meydana geliyor. Alanın yıkılmasına sebep dizaynında sorun olmuş olabilir. Ayrıca patlamanın da bu olayı tetiklemiş olabileceğini düşünüyorum.”

AMERİKA’YA BİLDİRDİM

Kanadalı Jain Ronald Gulle: “Olay günü liç bölgesine Murat Bayraktar ile giden kişilerdenim. Oradaki çatlakları gördük. Amerika’daki merkeze bu durumu saat 11.00’de bildirdim. Saat farkından dolayı gece 02.00 olması nedeniyle tarafıma herhangi bir dönüş yapılmadı.”

Haberin Devamı

TOPLANTIDA SÖYLE DEDİM

Abdulkadir Cansız: “Olay sabahı oksitten sorumlu başmühendis olan aynı zamanda da liçten sorumlu olan çatlaklar konusunda bilgi verdi. Ben de saat 10.00 toplantısında bunun aktarılmasını söyledim. Toplantıya o da katılıyordu. Bütün operasyonlar ve iş güvenliği birimleri ona bağlıydı. Benim bu alanla ilgili herhangi bir görevim yoktu.”

Haberin Devamı