Gündem Geriye kalan! Canımız yandı

Geriye kalan! Canımız yandı

Paylaş
Geriye kalan! Canımız yandı

Çanakkale'de başlayan yangın havadan 10 uçak, 38 helikopter; karadan 1000'e yakın iş makinesi, dozer ile 7'den 70'e herkesin cansiparane çalışması sonrası 3'üncü günde kontrol altına alınabildi. 11 köy boşaltıldı, 6 bin 500 futbol sahası büyüklüğünde alan kül oldu.

Merkeze bağlı Kayadere-Damyeri arasında yol kenarında dikkatsizlik sonucu çıkan basit bir kıvılcım, Çanakkale’yi üç gündür cehenneme dönüştürdü. Yüreğimizi ağzımıza getiren orman yangını nihayet söndürüldü. Ancak 4 bin 80 hektar arazi yandı. Bunun 2 bin 650 hektarı ormanlık alan, 1430 hektar da tarım alanıydı. Ekipler, gönüllüler ve köylüler ilk andan itibaren alevlere siper oldu. Hava taşıtları yangında 503 saat uçtu, 2 bin 828 kez sorti yaptı, 9 bin ton su kullandı.

Haberin Devamı

TEK TESELLİ CAN KAYBININ OLMAMASI

Dronlar havada 7/24 kalarak ekiplere yer gösterdi. Karadan ise 3 bin 774 kişilik yangın personeli, 790 kara aracı ile gece gündüz çalıştı. Can kaybı olmazken, 95 kişi duman zehirlenmesi yaşadı, 7 vatandaş müşahede altına alındı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı "9 köy, ardından 2 köy daha tedbiren boşaltı. 7 ev hasar gördü. 29 ahır ve benzeri yapı yandı" açıklaması yaptı. İki gündür kapalı olan Çanakkale-Çan karayolu ile Çanakkale Boğazı da dün akşam saatlerinde ulaşıma açıldı.

HAYVANLARI İÇİN KENDİNİ YAKTI

Yağcılar köyünde yangında ahırdaki hayvanlarını kurtarmak isteyen Zeki Demir (66) alevlere dalarak ölümden döndü. Yüzünde ve ellerinde yanıklar oluşan Demir "35 keçi ve oğlağım vardı, hiçbirini kurtaramadım" diye gözyaşı döktü.

Haberin Devamı

1 HAFTA SONRA DÜĞÜN OLACAKTI

Çanakkale Yağcılar Köyü’nde hediyelik eşya dükkanı olan ve hemen yanında çok sayıda kümes ile küçükbaş hayvana bakan Basri Tezel, alevlerin arasından son anda kurtuldu. Bir hafta sonra kızının düğününü yapmaya hazırlandığını söyleyen Basri Tezel tüm mal varlığının yangında kül olduğunu söyledi. Yangın kontrol altına alındıktan sonra köyüne dönen Tezel, sağ kalan kedisini görünce gözyaşlarına boğuldu.

KURTARAMADIK

Küle dönen bölgede hayvanlar büyük zarar gördü. Alevlerden kurtulmak için kaçan köylüler hayvanlarını geride bırakmamak için büyük mücadale verdi. Yangını söndürmek için büyük çaba gösteren ekipler ahırlardaki hayvanları boşaltmak için canlarını tehlikeye attı. Tüm çabalara rağmen kurtarılamayan hayvanlarını kaybedenler büyük acı yaşadı.