Gündem Kar ve soğuk hava geliyor! Bu kış bizi nasıl bir hava bekliyor?

Kar ve soğuk hava geliyor! Bu kış bizi nasıl bir hava bekliyor?

Paylaş
Kar ve soğuk hava geliyor! Bu kış bizi nasıl bir hava bekliyor?

‘Kış ne zaman gelecek?’ soruları geçtiğimiz hafta İstanbul’a düşen ilk kar taneleri ile cevap bulmuştu. Yıllardır görmeye alışık olmadığımız bir şekilde Kasım ayında bir anda sıcaklıklar düşerek mega kent İstanbul dahil birçok noktada ilk kar yağışları yaşandı. Peki önümüzdeki günlerde bizi nasıl bir kış bekliyor? Erken gelen soğuk havalar kış boyunca etkisini devam ettirecek mi? Afyon Kocatepe Üniversitesi'nden İklim Bilimci Dr. Okan Bozyurt, yaptığı açıklamada yeni uyarılarda bulundu.

İpek ALEMDAR GÖDE / ipek.alemdar@posta.com.tr – Kurak ve sıcak geçen bir yazın ardından bu kışın nasıl geçeceğine ilişkin tahminler merak konusu olmuştu. Barajların alarm verdiği dönemde geçen hafta etkili olan yağışlar sevindirici gelişmeler olmasını sağladı. Peki bu yıl bizi nasıl bir kış bekliyor? Afyon Kocatepe Üniversitesi'nden İklim Bilimci Dr. Okan Bozyurt, geçtiğimiz Eylül ayında posta.com.tr’ye yaptığı açıklamada Kasım ayına dikkat çekmişti. Yıllar sonra ilk defa İstanbul’da kasım ayında kar yağışı görüldü.

Haberin Devamı


SOĞUK HAVALAR ENLEM DEĞİŞTİRİYOR

İklim Bilimci Dr. Okan Bozyurt bu kış beklenen yağış ve sıcaklıklara ilişkin tahminlerini “Daha önceki açıklamalarımızda bu yıl kasım ayının oldukça soğuk geçeceğinin sinyallerini vermiştim. Kasım ayında İstanbul’a kar yağması çok alışık olduğumuz bir olay değil. Bu da bize aslında bu kışın nasıl geçeceğinin sinyallerini veriyor diyebiliriz. Soğuk ve yağışlı hava sadece İstanbul’da birçok noktada etkili hatta okul tatili verilen ilçeler de mevcut. Ama kasım ayı için beklenen bir durumda. Daha önce de defalarca kasım ayı için uyarılarda bulunmuştum. Özellikle bu kışın soğuk ve yağışlı geçeceğini daha önce de belirtmiştim.

Bu durumu şöyle anlatabiliriz sıcak havalar ne kadar uzun sürerse yukarı enlemlerde soğuk hava depolanması o oranda oluyor. Avrasya’nın kuzey kısımlarında soğuk hava çok fazla depolanmaya başladı. Avrasya kar örtüsü bu yıl yüzölçümü olarak çok fazla alan kaplamaya başladı. Bütün bunlar da yukarı enlemlerde soğuk hava depolandığının birer işaretiydi. Bunlar da aşağı enlemlere zamanla soğuk hava gönderileceğinin işareti oluyor” şeklinde ifade etti.

Haberin Devamı


 

RÜZGARLAR DAHA KOLAY GİRİŞ YAPIYOR

Bozyurt El Nino yıllarına dikkat çekerek “El Nino yıllarında Türkiye’de havalar sıcak da olsa soğuk da olsa genel itibari ile yağışlı geçer. Bazı El Nino yılları soğuk ve yağışlı bazıları ise ılık ve yağışlı olarak geçiyor. Bu yılın da Kuzey Atlantik Salınım değerlerine baktığımız zaman sıfıra yakın bir negatif görüyoruz. Bu değer sıfır ve negatif olursa o kış soğuk ve yağışlı olarak yaşanıyor. Bu eğer kuvvetli negatifse ılık ve yağışlı geçiyor. Kuvvetli pozitifse eğer kurak ve soğuk oluyor. Şu anki durumu baktığımızda zayıf bir negatiflik söz konusu. Bu da kışın hem soğuk hem de yağışlı geçeceğine işaret oluyor. Soğuk hava depolanmasının da artık sonuna gelindi artık soğuk hava aşağı enlemlere doğru hareket edecek. El Nino yıllarında üst batı rüzgarları aşağı doğru salınım göstermeye başlıyor. Bu da yukarıdan aşağı doğru soğuk hava gelişini kolaylaştırıyor” dedi.

Haberin Devamı

İSTANBUL İÇİN KRİTİK UYARI

Hafta sonu ve önümüzdeki hafta için uyarılarda bulunan Bozyurt, “Kısa vadede beklenen hava olayları için Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerini kontrol edecek olursak hava sıcaklıklarının biraz yükselmesi ve ardından sıcaklık düşüşü ile yağış bekleniyor. İstanbul için sulu kar geçişleri olabilir yüksek ve iç kesimler için kar yağışları bekleniyor. İstanbul için önümüzdeki günlerde kuvvetli bir kar yağışı beklenmiyor anca sulu kar ve yağmur etkili olacaktır. Önümüzdeki hafta içinde etkili olacaktır ama tabi burada çok fazla bir kar yağışı beklemek doğru değil” ifadelerini kullandı.

TEHLİKE RAFA KALKACAK

Bozyurt bu yaz yaşanan kuraklığa dikkat çekerek önümüzdeki yaz için “Uzun süren sıcak hava kütleleri soğuk hava kütleleri ile yer değiştirince geçtiğimiz günlerde fırtına hakim oldu. Önümüzdeki günlerde de sıcak havanın arkasından soğuk hava geleceği için rüzgar bekleniyor. Bu yıl kış mevsim normallerinden erken geldi. Bu yağışlar barajlar için oldukça sevindirici. Son dönemlerde barajlar artık alarm veriyordu. Yağışlarla beraber barajlarda da sevindirici haberler geleceğini düşünüyorum. Bu yıl beklenen yağışların olması ile de kuraklık tehlikesi rafa kalkacaktır. Türkiye’de olan hidrolojik kuraklık ve tarımsal kuraklık sona ermesini ve sevindirici gelişmeler olmasını bekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

İSTANBUL VALİLİĞİ'NDEN KIŞ LASTİĞİ KARARI

Öte yandan Meteoroloji'nin tahminleri dikkate alınarak zorunlu kış lastiği uygulamasına tarih değişti. Şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlarda zorunlu olan, özel araçlarda ise can ve mal güvenliğiyle sorunsuz seyahat için gereken kış lastiği uygulaması öne çekildi. İstanbul Valiliği, 1 Aralık'ta ticari araçlar için başlayacak kış lastiği zorunluluğunun 25 Kasım'a çekildiğini bildirdi. Kış lastiği takma zorunluluğu uygulaması, 1 Nisan 2024 tarihinde ise sona erecek.