Gündem Kış lastiği zorunluluğu ne zaman başlıyor (2022)? Kış lastiği hangi araçlara zorunlu?

Kış lastiği zorunluluğu ne zaman başlıyor (2022)? Kış lastiği hangi araçlara zorunlu?

Paylaş
Kış lastiği zorunluluğu ne zaman başlıyor (2022)? Kış lastiği hangi araçlara zorunlu?

Kış lastiği zorunluluğuna ilişkin araştırmalar kasım ayının ilk haftasının geride kalmasıyla araç sahipleri tarafından araştırılmaya başlandı. Trafikte olası kazaların, haliyle can ve mal kayıplarının önüne geçilmesi amacıyla yürürlüğe giren uygulama hem yayların hem de sürücülerin daha güvenli bir yolculuk yapmasını sağlıyor. Peki Kış lastiği zorunluluğu ne zaman başlıyor? Kış lastiği hangi araçlara zorunlu? İşte yanıtı…

Zorunlu kış lastiği uygulaması havaların soğumasıyla yeniden gündeme geldi. Kış lastiği zorunluluğuna uymayan araçlar, trafik ekipleri tarafından tespit edilmesi halinde ceza ile karşı karşıya kalacak. Bu kapsamda kış lastiği zorunluluğunun ne zaman başladığı ve kış lastiğinin hangi araçlarda zorunlu olduğu da bilinmesi gereken konular arasında yer alıyor…

Haberin Devamı

KIŞ LASTİĞİ ZORUNLULUĞU NE ZAMAN BAŞLIYOR (2022)?

Sadece belirli araçlarda zorunlu olan ancak tüm araçlara tavsiye edilen kış lastiği için zorunlu uygulama 1 Aralık 2022 tarihi itibariyle geçerli olacak. Bu tarihten sonra yönetmelik ile belirtilen gruptaki araçların kış lastiği takmaması trafik cezasına neden olacak…

KIŞ LASTİĞİ HANGİ ARAÇLARA ZORUNLU?

Kamyon, tanker, çekici, otobüs gibi büyük araçların tahrikli dingilleri (araçlarda şafta bağlı olup çekiş gücü sağlayan dingil) üzerindeki tüm lastikleri ile kamyonet, ticari otomobil ve minibüslerin araca monteli tüm lastiklerinin yanı sıra seyir sırasında değiştirilmek zorunda kalınan lastiklerin yerine takılacak lastiklerin de kış lastiği olması gereklidir.

Bunların dışındaki ticari olmayan özel araçlar için uygulama zorunlu değil ancak can ve mal güvenliği ile seyahat etmek için kış şartlarında tüm araçlarda kış lastiği kullanılması gerekiyor.

Haberin Devamı

4 MEVSİM LASTİK, KIŞ LASTİĞİ OLARAK YETERLİ Mİ?

Araçlarında 4 mevsim lastik takılı sürücüler, 1 Aralık’ta uygulanmaya başlayacak kış lastiği zorunluluğu öncesinde 4 mevsim lastiklerin kış lastiği uygulaması için yeterli olup olmadığını araştırıyor. Ancak kış lastiği uygulamasında yük ve yolcu taşıyan ticari araçların lastiklerinin 4 mevsim olması sürücünün ceza almaması için yeterli olmuyor. Diğer yandan özel araçlarda pek çok kişi 4 mevsim olarak nitelendirilen lastiklerin kış aylarında yeterli olup olmadığı konusunda araştırma yapıyor.

Uzmanlar "Dört Mevsim Lastiği" olarak da bilinen M+S lastikleri (M = Mud = Çamur S = Snow = Kar ) Çamur ve Kar üzerinde daha iyi sonuç almak için üretildiğini fakat bu ek özelliklerin standardı olmayan lastikler olduğuna dikkat çekiyor.

M+S lastikleri ancak Kış Lastiği sembolünü taşıyorsa M+S Kış Lastiği olarak değerlendirilebiliyor. Kış lastiği sembolünü taşımayan M+S lastiklerinin kar üzerinde fren mesafeleri yaz lastiklerinden daha kısa, fakat kış lastiklerinden daha uzun olduğu tespit edilmiştir. "Kış Lastiği" sembolünü taşımayan M+S dört mevsim lastiklerinin kışın iyi bir kış lastiği, yazın da iyi bir yaz lastiği olamayacağı mutlaka bilinmelidir. Öte yandan 27.11.2012 tarihli "Kış Lastiği Genelgesi"nde Otomobil ve Hafif Ticari Taşıtların Kış Lastiği tanımında M+S işaretiyle birlikte Dağ içinde Kar Tanesi şartı yer almaktadır.

Haberin Devamı