Gündem Kül olduk!

Kül olduk!

Paylaş
Kül olduk!

Çanakkale’de önceki gün başlayan orman yangınına dün de müdahaleler devam etti. Zaman zaman şiddetini artıran rüzgarın körüklediği yangın 800 hektar ormanı ve içinde yaşayan canlıları kül etti. 9 köy evi kullanılmaz hale gelirken toplam 88 küçük ve büyükbaş hayvan alevlerin arasında can verdi.

Çanakkale’de şehir merkezi yakınındaki Danyeli mevkinde önceki gün 11.39’da bilinmeyen nedenle orman yangını çıkmıştı. Şiddetli rüzgarın etkisiyle hızla büyüyen yangına havadan ve karadan müdahale başlamıştı. Yangının yarattığı riskler nedeniyle 12 köy boşaltılmış ve Çanakkale Boğazı deniz trafiğine kapatılmıştı. Yangın nedeniyle görüş mesafesinin azaldığı Çanakkale-Çan yolunda da trafik kesilmişti. Yangın söndürme çalışmaları önceki gece ve dün devam etti.

Haberin Devamı

‘İLERLEMESİ DURDU’

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı yangının etkilediği 1500 hektarlık alanın 800 hektarının orman, kalanının ise ekili alan olduğunu açıkladı. Yumaklı, “Dumandan etkilenen 83 kişi hastaneye kaldırıldı, 8’i müşahede altında. Hayati tehlikesi olan yok” diye konuştu. Yumaklı, “2 köyde 9 ev yandı, 3’ü kullanılmıyordu. 85 küçükbaş, 3 büyükbaş hayvan can verdi. 10 ahırda zayiat var” dedi. Çanakkale Valiliği ise dün bölgedeki 6 yerleşim yerinin daha tedbir amacıyla boşaltılacağını duyurdu.

MEZARLIK YANDI

Çanakkale’deki yangından etkilenen köylerden olan Yağcılar’da Osmanlı döneminden kalan ve yakın zamanda yapılan mezarlar yan yanaydı. Alevlerin sıçradığı mezarlıktaki eski mezarlarda hasar meydana geldi.

Haberin Devamı

KORKUNÇ MANZARA

Orman yangınının yerleşim yerlerine yaklaştığı noktalarda ve kentin bazı yerlerinde gökyüzü dumanla kaplandı. Bölgede yaşayanlar, ürkütücü manzara karşısında korku yaşadı.

‘CEHENNEMİ YAŞADIK’

Çanakkale’de çıkan orman yangını Yağcılar köyüne zarar verdi. Köyde hayvancılık ve tarımla uğraşan Ahmet Karadeniz’in (53) ekmek teknesi olan çiftliği kül oldu. İki büyükbaş hayvanı ölen, 7’si ise kaybolan Karadeniz’in zeytin ağaçları da yandı. İki çocuk babası Ahmet Karadeniz gözyaşlarına güçlükle hakim olarak, “Cehennemi yaşadık. 30 yıllık emeğim gitti” dedi. Ulupınar köyündeki evi yanan Faruk Süren ise “Ev tamamen yandı. Bütün emeğimiz kül oldu” diye konuştu.

BİRİ BİTMEDEN DİĞERİ BAŞLADI

Çanakkale’deki büyük yangın tamamen söndürülmeden, Gelibolu Yarımadası’nda, Küçük Anafarta köyü ile Suvla Koyu arasında bulunan makilik alanda dün 15.30’da bir yangın çıktı. Bölgeye sevk edilen ekipler orman yangınına müdahale etti.

CAN KORKUSU

Çanakkale’de yangından zarar gören köyde alevlerden ve dumandan kaçan kedi ile köpek dar bir alana sığındı. Yan yana bulunan ve yaralanmadıkları belirlenen iki hayvan, koruma altına alınırken yaşadıkları korku, üzüntü yarattı.

MÜDAHALE KAZASI

Yağcılar köyünde yangına müdahale eden arama kurtarma görevlisi Galip Dinçer Özkan’ın üzerine ağaç devrildi. Vücudunda kırıklar oluşan Özkan, en yakın hastaneye kaldırıldı. Yangın söndürme aracı ise ağacın altında ezilerek kullanılamaz hale geldi.

Haberin Devamı