Gündem Kurbanlıklarda hijyene dikkat!

Kurbanlıklarda hijyene dikkat!

Paylaş
Kurbanlıklarda hijyene dikkat!

Düzce Veteriner Hekimler Odası Başkanı Veteriner Şerif Ali Karanfil, bayramda kesilecek kurbanlarla ilgili önemli uyarılarda bulundu.

Hayvana zarar vermeden yatırıp kesmenin önemli oluğunu ifade eden Karanfil, “Kurbanımızı öncelikle hijyen şartları düzgün ortamlarda keseceğiz. Hayvana çok zarar vermeyen yatırma teknikleri ile işkence çektirmeden yatırdıktan sonra kesilmiş hayvanın etini daha uzun dayanabileceğini unutmamalıyız” dedi.

Haberin Devamı

3-4 SAAT BEKLENMELİ

Kestikten sonra etin 1-2 saatTe iç organları dışarıya çıkacak şekilde hazır edilmesi gerektiğini anlata Karanfil, “Hayvanımızın etinin daha iyi şartlarda muhafaza olması için 14-15 derecelerde 3-4 saat dinlendirilmesi yani 37 derece vücut ısısını 3-4 saat boyunca düşmesini sağlamak gerek. Bunu yaptıktan sonra eti buzdolabına koyabiliriz. Kıyma buzdolabında 2 gün, parça etlerimiz 5-6 gün dayanır daha uzun süre bekleyeceksek derin dondurucuya koymak gerekir” diye konuştu.

 

 

MUHAFAZASI ÖNEMLİ

Etlerin üst üste konulmaması gerektiğini de belirten Karanfil, “Etimizi dinlendirirken üst üste koyulan etler bozulmaya, kızışmaya sebebiyet verecektir. Bu da sağlığımızı tehdit edecektir. Eğer düzgün muhafaza edilmezse etteki 1 tane bakterinin 5-6 saatte 13-15 milyara ulaştığını bilmemiz gerek. Eti bozacak olan mikropların içinde üreme şansının yüksek olduğunu bilmeliyiz. Bu şartlara özen gösterelim ki insanlarımız bunlardan hastalık kapmasın ve etlerimiz daha uzun süre dayansın” dedi.

Haberin Devamı